Законът за енергетиката има нужда от внимателен сериозен прочит и ремонт, но това е работа на Народното събрание. Задачата на народните представители даде служебният премиер Стефан Янев в рамките на блиц контрола в Народното събрание.

Във връзка със ситуацията в енергетиката с повишаване на цената на електроенергията и позицията на българския бизнес, Стефан Янев уточни, че била издадена заповед от министъра на енергетиката да се включи в енергийната система "Марица изток 2".

"Средната цена на електроенергията беше около 330 лв. В момента средната цена е около 250 лв. Българският бизнес има основание да задава такива въпроси, особено тези, които се занимават с енергоемко производство. Какво направи служебното правителство? Преди около 3 седмици беше издадена заповед от министъра на енергетиката да се включи в енергийната система "Марица Изток 2", първоначално с един реактор, в момента - три", аргументира се Янев.

По думите му ръководството на централата вече разбрало и работи активно да търси пазари и дългосрочни договори, защото пиковете в цените, които се получават, са за това, че се предпочита да се сключват краткосрочни договори, коментира Янев.

Ако договорите са дългосрочни, картината е друга. Ако централата има договори на сегашните цени, тя би могла да работи спокойно до края на годината, без да получава държавна помощ, обясни служебният премиер. Въпросът е сложен, той не е от вчера и няма да получи отговор в рамките на два дни, заяви още Стефан Янев.

По думите му пускането и спирането на един реактор е процес, който отнема време. Той отчете, че не манипулациите в Българската енергийна борса, а търсенето и предлагането в цяла Европа е това, което вдига цените.

Янев подчерта, че Министерството на енергетиката не е в безтегловност, а управлява миникризата с цените от неделя, следи се европейския пазар.

Припомняме, вчера от АОБР изпратиха писмо, че са в протестна готовност и постепенно изключват мощности, защото има ограничение на евтиния ток

Два месеца преди това енергетици от ТЕЦ "Марица Изток 2" предупредиха, че при ограничение на централата може да се стигне до режим на тока, но тяхното мнение бе прието с насмешка от бизнеса.

На 6 февруари 2020 г. тогавашният премиер Бойко Борисов призна, че Зелената сделка за България е голям проблем. 60% от електроенергията ни е от въглищните централи. Надали Европа ще се откаже от Зелената сделка и надали ЕП ще иска това да стане по-скоро.

На 13 декември 2019 г. в ЕП бе приета Сделката на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, която включва първия в историята европейски закон за климата. Неговата цел е да направи необратим прехода към неутралитет по отношение на климата.