Заместник-кметът на София с ресор "Обществено строителство" Иван Матов обяви с публикация във "Фейсбук", че подава оставка.

Той благодари за оказаното му доверие, като му е поверен този отговорен ресор. Матов допълва, че поради лични причини обаче няма да може да продължи да изпълнява функциите си.

По-рано общинския съветник от ГЕРБ и зам.-председател на Столичен общински съвет (СОС) Георги Георгиев съобщи в публикация в социалната мрежа, цитирана от пресцентъра на партията, че е било отнето право на Матов да възлага строителство. "Невероятно, но факт. С изрична заповед преди дни Васил Терзиев отнема правото на собствения си заместник с най-големия ресор", пише Георгиев.

Има ли чистка сред чиновниците на София?

Има ли чистка сред чиновниците на София?

ГЕРБ и зам.-кметът по финанси Иван Василев в спор колко служители са освободени и колко е струвало това на софиянци

Той заявява, че Терзиев дължи незабавни отговори за причините за издаването за заповедта. "Дали защото има съмнения, че Матов е корумпиран; дали защото е видял е, че Матов няма нужните експертни качества; дали защото Матов нито е корумпиран, нито е неподготвен обаче не слуша и затова някой друг ще дърпа конците зад кадър?", предполага Георги Георгиев. По думите му лишаване от правомощия на най-важния заместник-кмет е без прецедент и го превръща във фигурант.

"Това ли е обещаната прозрачност и готовият екип на Терзиев", пита Георгиев.

За момента няма официална информация от Столична община за оставката на Иван Матов и за орязването на правомощията му.