Има висока заболеваемост от злокачествени болести в района на Босилеградско. Това заяви на пресконференция в БТА д-р Владимир Янев - общопрактикуващ лекар, който има лични медицински наблюдения от Кюстендилско и Босилеградско.

Повод за неговото изказване е замърсяването на природата от мина в Босилеград и очакваното замърсяване и на водите в кюстендилския район.

В пресконференцията участваха и Димитър Куманов от "Балканика", Ботьо Христов от "Екобиоправда", Александър Димитров от "Глас"-Босилеград и Антонина Шипарова от Кюстендил.
Те коментирата и предстоящото проучване на полезни изкопаеми в площ "Злогош" върху водите на река Драговищица, Треклянска река и на река Струма, която замърсена ще влезе в Гърция, както и замърсяването след изграждане на ВЕЦ "Пчелина".

По думите на д-р Янев замърсяването е с мед, олово, цинк, арсен. Оловото е силно токсично, то се натрупва във всички органи и системи на организма, преминава през плацентата на майката. Ако майката е заразена и плодът е болен. Оловото променя кръвта, причинява множество заболявания, включително депресии. Цинкът предизвиква анемичен синдром, потиска имунитета, в основата е на автоимунни заболявания. Високото съдържание на мед предизвиква чернодробни изменения, хепатит, цироза, засяга и нервната система. Хората развиват Паркинсон. Арсенът предизвиква рак на белите дробове, парализи, спонтанни аборти, променя белите кръвни клетки, заяви медикът.

Тези неща вече се случват, хората от този край боледуват много и умират в зряла и млада възраст, каза д-р Янев. Тази висока заболеваемост е в контраст с другите общини от вътрешността на страната, уточни медикът.

Замърсяването на околната среда е сред причините за обезлюдяването на Босилеград, заявиха участниците в пресконференцията. За 2017 година са починали 140 души, 26 бебета са родени - Босилеград. Този град си заминава. Босилеград скоро ще се превърне в територия, където няма да има никой, заяви Александър Димитров от Босилеград.

Като една от причините за замърсяването бе посочена мината "Караманица" в Сърбия. От там олово, цинк и мед се добиват без хвостохранилище. Цялата отпадъчна вода се изхвърля в дере и отива в река Караманичка, а тя се влива в Драговищица и от там - в река Струма. Причина да не е замърсена още Струма е заради "потъването" на реката.

По време на пресконференцията бе изтъкнато, че на 29 юли 2016 г. МОСВ има нотификация от Сърбия, че мина Караманица ще бъде развивана.
В МОСВ регистрират писмото чак на 22 август 2016 г. и пропускат 45-дневния срок за отговор на сръбската страна.
От МОСВ не предоставят исканата информация. Министър Нено Димов твърди, че за пилотни проекти като мина "Караманица" има 2-годишен гратисен период, да не се изготвя ОВОС. Това е лъжа, каза Димитър Куманов.

Министърът твърди и че на българска територия няма проблем. Този човек да бъде освободен, защото нанася непоправими щети и на националната сигурност - когато изтровиш един регион, тези хора ще мигрират, поясни Куманов.

Участниците в пресконференцията са притеснени и от издаденото разрешително от МС за проучване на злато в минна зона "Злогош". Там на 200 кв. м има зловещи количества арсен и живак, уточни Антонина Шипарова.

Количеството живак застрашава целия район (и в Сърбия, и в България - б.р.), каза Шипарова. Тя припомни, че живакът се изпарява при температура от 35 градуса. Този облак (с живак) може да бъде отнесен навсякъде. Освен, че ще пием отровена вода, ще дишаме и отровен въздух. София е близо. Очаквайте дъждове от живак и арсен, каза Шипарова.

Като недалновидно решение бе посочено и изграждането на ВЕЦ на язовир "Пчелина". Този водоем е построен да задържа отровните отпадъци на Перник. След построяването на ВЕЦ-а над реката под язовир "Пчелина" дори и мухи не летят. Всички отрови се събират по Драговищица, Трекляно и Струма.

Резултатът от подобно замърсяване може да се види в Поибрене. Там, когато хората си поливаха градините с вода от чешмите, растенията изсъхваха, заяви Димитър Куманов.

Една от причините тази сутрин да бъде организиран протест в София с искане за оставката на Нено Димов - че Сръбската държава още не е член на ЕС, но държавата -майка (България) трябва да поставя този въпрос постоянно, каза Александър Димитров. След това от МОСВ изпратиха съобщение за срещата между министър Димов и протестиращи.

Той даде пример как румънската държава спря ВЕЦ на Сръбска територия - край Тимишоара, Бела Черква. Мотивът на Румъния бил, че след построяване на централата ще намалее обема на реката и хората ще имат затруднения.

Искат оставката на Нено Димов и за замърсяване на водите от Босилеград

Искат оставката на Нено Димов и за замърсяване на водите от Босилеград

Възможна е екологична катастрофа не само в Босилеград, но и в Кюстендилска област