Започна официалното посещение у нас на френския президент Никола Саркози.

Точно в 12.15 часа българският държавен глава Георги Първанов посрещна френския си колега на площада пред Паметника на незнайния войн.

Саркози прие рапорта на командира на представителната гвардейска рота, след което по традиция поднесе венец пред Вечния огън.

Сред участниците в официалната делегация по посрещането на френския президент бе и Силви Вартан.

Заедно с нея Никола Саркози поздрави десетките граждани, дошли да го приветстват на площада. Той поговори и се ръкува с някои от тях.

След това той се отправи към президентската администрация на "Дондуков" 2, където двамата президенти и техните делегации ще проведат среща.

Президентът Георги Първанов ще връчи орден "Стара планина"с лента на Никола Саркози.
След церемонията по награждаването двамата държавни глави ще дадат съвместна пресконференция.

В програмата на посещението на Саркози е предвидена и лекция пред студенти от СУ, както и среща с българските медици, за чието освобождаване от либийския затвор Саркози има ключова роля.

В 16.00 часа, премиерът Сергей Станишев ще се срещне с президента на Франция Никола Саркози.

След срещата на премиера с френския държавен глава и съвместната им пресконференция, министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров и министърът на образованието и науката Даниел Вълчев ще подпишат с държавния министър по европейските въпроси на Франция Жан-Пиер Жуйе съвместни документи.

Даниел Вълчев и Жан-Пиер Жуйе ще подпишат съвместна декларация.
В документа българската страна изразява своето намерение да окаже съдействие за трайно настаняване, в подходящи помещения, на френското училище „Виктор Юго".
Френската страна изразява готовност да допринесе за намирането на решение за по-дългосрочно и удовлетворяващо настаняване на училище и информационен център към посолството на България в Париж.

Под двустранно споразумение между правителствата на България и Франция за осъществяването на проекти по механизма „Съвместно изпълнение" съгласно член 6 на протокола от Киото към рамковата конвенция на Обединените нации по изменение на климата ще сложат подписите си министър Чакъров и държавен секретар Жуйе.
Сътрудничеството в рамките на това споразумение има за цел да улесни осъществяването на проекти „Съвместно изпълнение" в България с участието на френски юридически структури и прехвърлянето на генерираните и верифицирани единици редуцирани емисии към правителството на Франция или упълномощените френски юридически структури, съгласно Протокола на Киото.

Това е първата визита на френски президент в България от 1994 г.
Никола Саркози е посещавал страната през 2003 година като вътрешен министър, за въвеждането на мерки за борба срещу незаконната имиграция и проституцията в Европа.