Да започне изграждане на допълнителни диги в критичните участъци по река Дунав, като още веднъж да бъде извършен оглед на дигите по цялото протежение на реката и да бъдат укрепени увредените участъци.

Това реши Кризисният щаб към Министерския съвет, който беше свикан днес по искане на вицепремиера и министър на държавната политика при бедствия и авари Емел Етем.

Поводът бе наводненията в Западна и Централна Европа и достигане на нивото на р. Дунав до критични нива в горното течение на българския участък. Според прогнозите критично повишаване на нивото на Дунав може да се очаква между 10-12 април.

По думите на вицепремиера Емел Етем не бива да чакаме високата вълна и където има риск от заливане, да започне незабавна работа по изграждането на укрепителни съоръжения.

Населението в рисковите зони да бъде предупредено за евентуална евакуация и да се гарантира защитата на имуществото им.

Взето бе решение МОСВ като национален координатор по Конвенцията за опазване на околната среда по Дунав от 1994 г. да осигурява непрекъснато актуална информация от съседните страни за движението на водните количества по реката.

ДА "Гражданска защита" по искане на областната постоянна комисия за защита на населението е осигурила 1000 чувала за пясък за надстрояване на дигите.

Други общини и области не са отправили такива искания, но ГЗ има готовност да осигури при необходимост още чували.