Защитете правата на българските граждани от незаконното подслушване искат от шефа на парламента Димитър Главчев в съвместно писмо от партиите Демократи за Силна България и "Да България".

Скандал в НС заради подслушването на потенциални жертви на отвличане
Обновена

Скандал в НС заради подслушването на потенциални жертви на отвличане

Депутатите гледат промените в Закона за електронните съобщения

Опазването и гарантирането на основните човешки права, засягащи личния живот и тайната на личната кореспонденция са в основата на демократичната държава.

Институциите на Република Българя, и на първо място Народното събрание, са длъжни да се противопоставят на всеки опит за погазване на закона и гарантираните от него човешки права, се казва в писмото на двете партии.

Изразяваме опасенията на българското общество относно оповестените в публичното пространство факти, за недопустима намеса в личния живот на български граждани, за която няма адекватна реакция от нито една институция в страната.

Реформатори затварят вратата за злоупотреби при подслушване

Реформатори затварят вратата за злоупотреби при подслушване

Петър Славов и Мартин Димитров внасят помени

Става въпрос за направените редица публични изявления от председателя на Националното бюро за контрол върху специалните разузнавателни средства (СРС) Бойко Рашков, в които той изнесе сведения за груба злоупотреба със специални разузнавателни средства, заявявайки че "има данни за нерегламентирано подслушване на политици, магистрати и журналисти, с цел сплашване, натиск или шантаж".

Безлов вижда рискове в подслушването на потенциални жертви на отвличане

Безлов вижда рискове в подслушването на потенциални жертви на отвличане

Понятието "обосновано предположение" било неясно

Тези факти са силно обезпокоителни и създават съмнения за тежко нарушаване на основни граждански права, гарантирани от българската Конституция. За констатираните от бюрото нарушения, г-н Рашков твърди, че е сезирал съответно Главния прокурор, ВСС и министъра на правосъдието, очевидно без резултат.

Съгласно Закона за СРС, Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, е независим държавен орган, който се конституира чрез избор от парламента.

Това е причината от двете десни партии да настояват председателя на парламента да упражни правомощията си като председател на българския Парламент и да свика заседание на Комисията за контрол на службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по закона на електронните съобщения.

От ДСБ и "Да България" настояват на заседанието на Комисията да бъдат изслушани председателят и всички членове на Националното бюро и да се извърши детайлна проверка за всички случаи на злоупотреба със специални разузнавателни средства. Поради чувствителността на тази тема очакваме българската общественост да бъде запозната с резултатите от работата на Комисията, както и какви действия ще бъдат предприети за търсене на съответната отговорност.

Адекватната реакция на висшия орган на държавна власт в Република България по такъв основен проблем на демократичната държава би било лакмус за разделението на властите, за върховенство на закона и не на последно място за отговорността на народните представители пред избирателите, пишат от двете десни формации.