От „БСП Лява България" не харесаха идеята на „Атака" България да се присъедини към международната антитерористична коалиция срещу „Ислямска държава" на президента на Русия Владимир Путин.

Това са непосилни и неприложими предложения за страната ни", заяви пред журналисти в парламента депутатът от левицата и бивш външен министър Кристиан Вигенин. Той разкри, че в столетницата се чудят защо от партията на Волен Сидеров искат да превърнат България в мишена на терористите.

„Подобното предложение има за цел да повдигне темата, която да се използва в предизборната кампания на „Атака". Очевидно другите аргументи на „Атака" не достигат", разтълкува още предложението на атакистите Вигенин.

Възможностите на България за участие, в каквито и да било военни коалиции могат да бъдат обсъждани само след решение на Съвета за сигурност на ООН, като внимателно трябва да бъдат преценявани възможностите на страната", категоричен бе бившият външен министър.

Кристиан Вигенин бе категоричен, че подобни инициативи са още един аргумент в подкрепа на искането на БСП за свикване на КСНС, където внимателно да бъде обсъдена сегашната ситуация и България да излезе с единна позиция на институциите.

„Продължаващият отказ на президента да свика КСНС е необясним и ние продължаваме да настояваме той да влезе в конституционните си задължения и да се опита да изработи със съдействието на политическите сили и другите институции, консолидирана българска позиция", заяви депутатът от левицата.

По повод думите на президента, че едно заседание на КСНС сега би било използвано за предизборни цели, Вигенин заяви, че би трябвало българските политически сили да са достатъчно отговорни в един труден момент и да се концентрират върху рисковете за страната ни.

„Не е сериозно президентът да се позовава на КСНС от 2013 г., тъй като той се проведе в една доста по-различна ситуация. Сега говорим за рискове, които не са свързани само с притока на бежанци, а възникват и други заплахи", коментира той и допълни, че свикването на КСНС е неизбежно и неговото отлагане само увеличава рисковете пред страната ни.

Съпредседателят на РБ в парламента Радан Кънев също коментира изразеното днес желание на „Атака" България да се присъедини към международната антитерористична коалиция срещу „Ислямска държава" на президента на Русия Владимир Путин.

Разбира се, че не бих подкрепил това предложение", отсече Кънев. „Реформаторът" напомни, че страната ни е част от Северноатлантическия съюз. „Включването във всякакви други военни коалиции, е най-малкото несериозно предложение. Няма смисъл да се коментира", отбеляза още той.

По думите му Европейският съюз трябва да се превърне в силен международен политически играч, какъвто в момента не е. С поглед отново към бежанската криза Кънев отсече, че тази ситуация изисква много по-смели и адекватни действия на целия Европейския съюз за охрана на външната му граница, независимо дали тя е шенгенска или не е.