Антикорупционният закон на БСП не отговаря на Конституцията и в него се отделя скромна роля на прокуратурата. Това коментира на брифинг в централата зам.-председателят на партия ГЕРБ Цветан Цветанов.

Цветанов открои някои от слабите страни на антикорупционното законодателство, което предлага БСП. По думите му, когато става въпрос за наказателни дела от общ характер, прокуратурата е задължителен участник.

В законопроекта на БСП на държавното обвинение е отредено скромно място, посочи Цветанов. По този начин ще се създаде паралелна структура на прокуратурата, която осъществява самостоятелни разследвания, но "никой не знае под чий надзор".

В законопроекта на БСП се дава възможност и за разглеждане на анонимни сигнали. Цветанов припомни, че в миналия парламент БСП да били твърдо против, но сега явно са си сменили мнението. "Защо те не се придържат към това, което са отстоявали преди само 5- 6месеца ", запита обаче Цветанов.

Друг слаб момент според него е самото име на агенцията - специализирана агенция "Антикорупция". Според Цветанов това наименование създава усещането за извънреден орган, който ще осъществява извънредни мерки. Чисто юридически слаб момент е и начинът на създаването на структура на специална агенция "Антикорупция", посочи Цветанов.

Той припомни, че България е парламентарна република и президентът няма по конституция правомощия да създава структурни звена на административен орган. По думите на зам.-председателя на ГЕРБ в законопроекта на БСП липсва подаването на декларации за конфликт на интереси. Цветанов подчерта и това, че е предвидено мнозинство от 2/3 в Народното събрание да избира зам.-председатели на агенцията, което също е в противоречие с конституцията.

Цветанов подчерта, че силната страна на проекта на мнозинството и МС е в сериозното обсъждане на текстовете: "Взети за предвид всички препоръки на ЕК, ще участват и всички заинтересовани НПО-та."

Във връзка с акция "Тишина" на Валери Симеонов по морето, Цветанов заяви категорично, че всички трябва да се придържаме към спазването на българското законодателство.

"Смятам обаче, че трябва да има много по-добър конструктивен диалог с всички хотелиери, защото има разделение", добави Цветанов. По думите му една част нямат против шума и искат да го има, а друга част подкрепят политиката на Симеонов. Цветанов смята, че не трябва да се правят политики, с които се разделя обществото.