Едва в края на дебатите - с последните останали минути на групата на ГЕРБ, бившият вътрешен министър Цветан Цветанов взе думата и обясни своето управление в сектор "Сигурност".

Това той стори при почти празна пленарна зала, тъй като още в първите крачки към парламентарната трибуна Цветанов бе лишен от присъствието на всички народни представители от БСП, ДПС и "Атака".
За да чуят изказването на своя втори шеф в залата останаха само депутатите от ГЕРБ, но сред тях не бе лидерът им Бойко Борисов, който си тръгна още в началото на дебата.

На местата си търпеливо останаха и премиерът Пламен Орешарски, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев и други министри от кабинета "Орешарски".

Целият следобед Цветанов остана тих и не взе участие в дебатите, но в края реши с данни да опровергае по-ранните критики на сегашния МВР шеф Цветлин Йовчев.

Ексминистърът на вътрешните работи е останал разочарован от това, че днес се е говорило повече за управлението на ГЕРБ, а не за това, което сегашното правителство прави в сектор "Сигурност".

"Към 2010-та година приключените производства в МВР със закъснение са 4200, а благодарение на ГЕРБ през 2012-та година техният брой бе намален на 233 забавени производства", се похвали Цветан Цветанов и добави към заслугите си оптимизираната администрация на силовото министерство.

"Темата за СРС-та е доста актуална. През 2010-та година имаме 5763 СРС-та, през 2011-та те са около 2000", продължи с успехите си вторият в ГЕРБ.

Тъй като времето за изказвания на депутати от ГЕРБ изтичаше, Цветанов приключи, но бившият му заместник в МВР Веселин Вучков приложи старата парламентарна хитрост и му подаде въпрос под формата на реплика, подканящ ексминистъра да изчете реакциите на чуждите институции за работата на МВР по времето на ГЕРБ.

Цветанов го стори, започвайки с похвали от Държавния департамент на САЩ.
В заключение, повишавайки тон, бившият МВР шеф завърши ефектно, като се обърна към настоящия с думите - Г-н Йовчев, вие сте човекът, който ще ликвидира МВР. Вие превърнахте МВР в институция, която загуби доверие", финализира изказването си Цветан Цветанов и призова за оставка.
В отговор всичките депутати от ГЕРБ издигнаха листове А4 с надписи - "Оставка" над главите си и започнаха да скандират.

Малко по-късно, Цветанов отново взе думата по процедурата за лично обяснение.
МВР по времето на ГЕРБ ще се запомни с многото проведени операции. Това управление (на Орешарски, б.р.) ще остане в историята пък с многото си опорни точки, продължи той. По думите му МВР не трябва да бъде превръщано в партиен орган.
Защитете се, не нападайте другите, контрира то председателстващата заседанието Мая Манолова, с мотива, че Цветанов не отговаря конкретно на думите по негов адрес, които са обект на процедурата „лично обяснение".