Застрояването на природен парк „Странджа" и протестите на притеснените граждани през последните дни влезе като първа обсъждана тема в пленарната зала тази сутрин.

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков предложи от парламентарната трибуна още утре като първа точка народните избраници да изслушат трима министри от кабинета "Орешарски", а именно министъра на околната среда и водите Искра Михайлова, министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева и министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов.

Бившите управляващи са притеснени от евентуално презастрояване на природен парк „Странджа" и възможността държавата ни да бъде санкционирана за неспазване на европейско законодателство.

Народният представител от левицата Петър Курумбашев благодари на опозицията, че повдига тази тема, но предложи изслушването на министрите в пленарна зала да бъде като първа точка в петък, преди редовния парламентарен контрол.

Курумбашев обаче припомни зеленото минало на ГЕРБ в предишния парламент. "Това е политическата партия, която внесе един от най-мазните предложения за промени в Закона за горите и хората излязоха на Орлов мост. Това е политическата партия, която даде разрешение за проучване на шистов газ. Именно тази партия внесе законопроект за това в България да се гледа ГМО", започна с критиките Курумбашев.

След гласуване народните представители решиха темата "Странджа" да бъде в работния ден на депутатите в петък.
Ексуправляващите от ГЕРБ обаче не се отказаха и отново опитаха да си изберат първата точка утре.

Герберът Веселин Вучков поиска народните избраници най-накрая да гласуват „За" или „Против" създаването на временна анкетна комисия по случая „Христо Бисеров", която да намери отговорите за изненадващото излизане на бившия зам.-шеф на НС като цяло от политиката. Депутатите обаче не приеха и това предложение на опозицията.