Във връзка с последните събития в Крим, от Зелените заявяват, че подкрепят европейските санкции срещу Русия и заедно с групата на Зелените/ЕСА в Европейския парламент настояваме за оказване на финансова помощ и подпомагане на демократичните реформи и борбата с корупцията в Украйна.

Припомня се, че групата на Зелените/ЕСА в Европейския парламент още на 1 март 2014 г. първа посочи, че Русия е нарушила международното право и нейните действия заслужават ясен и категоричен отговор - да се замразят всички договори и търговски споразумения с нея. За България това означава категорично спиране на проекта „Южен Поток" (както беше денонсиран проектът „Бургас-Александропулис"). Нека не допуснем на българска територия да има руска държавна собственост, която може да стане повод за бъдеща агресия.

Сега е моментът за реални стъпки към премахване на тоталната енергийна зависимост на България от Русия и преминаване към нисковъглеродна икономика, диверсификация на доставчиците на енергийни суровини и пълна държавна подкрепа за енергийната независимост на домакинствата, убедени са те.

Зелените намират за възмутителна уклончивата позиция на българското правителството, което се държи като васал на Русия в ЕС. Докато руската армия окупира Украйна, правителството предлага на руснаците да строят дачи и да изливат бетон по Черноморието и в планините ни.

Апелираме българската прокуратура да осъществи сътрудничество с властите в Украйна за запориране на активите в България на разследвани представители на режима на Янукович и близките до него олигарси. Необходимо е да се приложат без забавяне санкциите, наложени от ЕС срещу Русия, се казва още в изявлението.