Зелените са притеснени от антиобществената роля на правителството и по-точно от проекта за нов НК, нов Изборен кодекс и новите назначения в МОСВ.

Според Борислав Сандов, съпредседател на Зелените, новите назначения в регионалните дирекции на МОСВ са конюнктурни. Това е една порочна практика, която ние отдавна критикуваме, изтъкна той.

Зелените са притеснени от новия заем на държавата ни. Това е много тревожно, защото показва безсилието на този кабинет да развива икономиката, категоричен е Борислав Сандов.

Свилен Овчаров посочи на свой ред, че новият НК предвижда намалени наказания за жестокост към животни. Този НК не е това, което очакваше обществото, категоричен е той.

Зелените са недоволни, че не е отпаднал текстът, който позволява да се повдигне обвинение за организиране и провеждане на нерегламентиран протест. Досега, по думите на Свилен Овчаров, този текст не се е прилагал и затова е било редно да отпадне. Тежки санкции се предвиждат и за „папараците".

Това, според Свилен Овчаров, обаче не се прави заради медиите, а заради масовите протести от миналата година. До 6 години затвор пък се предвижда, ако в апартамента ни някой изпуши цигара марихуана. В същото време, в света тече дебат за легализиране на леката дрога.

Петко Цветков пък се оплака от последните назначения в МОСВ - назначавали се партийно лоялни хора на БСП и ДПС. Зелените искат по-ясни процедури за назначения на чиновниците, за да се гарантира, че на постовете ще застават експерти.

В същото време родните еко активисти се готвят за евровота. Зелените в Европа провеждат първични избори чрез електронно гласуване от всички граждани на ЕС, навършили 16 години.

За първи път в историята на европейските избори най-големите европейски партии ще изведат на преден пан общоевропейски водещи кандидати. Електронно кандидатите ще се избират до 28 януари на сайта на кампанията greenprimary.eu. Всеки гражданин на ЕС над 26-годишна възраст може да се включи в първичния вот. Претендентът, събрал най-много гласове, ще бъде избран за кандидат на Европейската зелена партия за президент на ЕК.

Претендентите на зелените за шеф на ЕК са Жозе Бове, Моника Фрасони, Ребека Хармс и Ска Келер.

Няма промяна в отношението на зелените към Реформаторския блок, стана ясно още на днешната пресконференция. Зелените не можели да помагат на реформаторите да вкарат 1 евродепутат в полза на християн-демократите в ЕП. Освен това в последствие в блока били приети формации, с които зелените не се обичат. Родните природозащитници също така искали да покажат, че у нас може да се прави различна политика. За евровота зелените у нас ще имат своя листа.