Земеделците заедно отбелязаха 140 години от рождението на Александър Стамболийски, съобщиха от ПП "Обединени земеделци".

"Днес отбелязваме 140 години от рождението на Александър Стамболийски - основоположник, идеолог и водач на Българския земеделски народен съюз, виден общественик и публицист, оратор и парламентарист. Радвам се, че всички заедно сме тук, за да се поклоним пред делото на политика, държавника, демократа и да продължим неговия път и да работим за свободна и независима България", каза Петя Ставрева пред представителите на всички земеделски организации.

Ставрева направи паралел между предстоящите евроизбори и далечната 1920 г., когато по думите й Стамболийски вижда бъдещето на Стария континент като Съединени европейски щати и очертава основните принципи на сегашна обединена Европа, от която сме част днес.

На честването присъства председателят на парламента Цвета Караянчева. Тя изтъкна примера на Стамболийски, който като земеделски лидер и политик обединява хората. "Няма нищо по-добро от това да работиш за България като даваш всичко от себе си за просперитета на страната", каза председателят на 44-то Народно събрание.

Пред паметника на Стамболийски, който е на столичната улица "Врабча" № 1 присъстваха и председателите на ЗНС Румен Йончев, на БЗНС Николай Ненчев, на СЗ "Александър Стамболийски" Спас Панчев, зам.-председателят на ПП "Никола Петков" Борислав Алексиев и много земеделци.

Там бе и доц. д-р Тодор Чобанов - зам.-кмет на Столичната община, председателят на СДС Румен Христов и лидери на партии от демократичното пространство.

Преди това в Централна поща бе валидирана пощенска марка, посветена на 140 години от рождението на българския държавник.

Българското маркоиздаване има своеобразна Алея на славата за националните лидери с най-голям принос в родната ни история и специално място в нея е запазено за Александър Стамболийски, заяви по време на тържествената церемония заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Геновски.

Самият печат върху изданието бе поставен съвместно с лидера на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева, председателите на БЗНС Николай Ненчев и на ЗНС Румен Йончев, председателя на Съюза на филателистите в България Спас Панчев, зам.-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Геновски и директора на "Български пощи" ЕАД Деян Дънешки.

От Обединени земеделци в събитието участваха и членовете на националното ръководство доц. Людмила Лозанова, Красимир Вълев и председателят на Експертния съвет на партията Лъчер Вълев.