Изборните бюлетини за евровота на 25 май ще бъдат под непрестанна полицейска охрана. Това увери главният секретар на МВР Светлозар Лазаров на пресконференция във вътрешното ведомството, посветена на охранителните мерки, с които МВР ще подсигурява нормалното протичане на изборния процес.

В страната ще бъдат обособени 7133 изборни места с 11658 изборни секции и 101 подвижни секции, а служителите на реда, които ще бъдат пряко ангажирани с охраната, ще са 12 430.

Лазаров обяви, че печатницата на БНБ, където се подготвяха бюлетините, се охранява от жандармерията и се записват данните на всички влизащи в сградата, както и номерата на колите им.
По думите на главния секретар, всичко това е с цел да не се повтори „костинбродската афера", която скандализира обществеността в деня за размисъл на предсрочните парламентарни избори преди година.

Стана ясно, че полицаите ще придружават бюлетините и при извозването им до регионалните изборни комисии от секциите и след обработване на резултатите от РИК-овете към ЦИК. Транспортирането ще става в два автомобила - един от жандармерията и един от съответната областна дирекция. При доставянето от секциите към РИК-овете полицаите ще бъдат в различен автомобил от този, в който са бюлетините, за да нямат достъп до тях.

Стана ясно, че утре в 9 ч. сутринта ще бъде първото извозване на бюлетини до 5 области, а бюлетините, които ще отидат в чужбина, вече са транспортирани до Министерството на външните работи. В момента пък вече тече охранителното обследване на всички набелязани за секции места.

Главният секретар съобщи, че от 20-и май на телефон 02/9822232 денонощно ще се приемат сигнали за престъпления и нарушения на изборния ред. Такива сигнали могат да се изпращат и до имейла izbor@mvr.bg.
По думите на Лазаров, всеки постъпил сигнал ще се изпраща до съответната прокуратура и подателят задължително ще бъде уведомяван за резултатите от проверката, като ще има възможността да ги обжалва.

Стана ясно още, че има създадено междуведомствено звено между прокуратурата, ДАНС и МВР за осигуряване на обществения и изборния ред за евровота. Мерките са с особена важност и поради съвпадането му с абитуриентските балове и шествията за Деня на просветата на 24-и май. Лазаров увери, че за всяко училище се прецизира начинът, по който абитуриентите ще бъдат изпращани, за да се синхронизират множеството събития.

Главният секретар се видя принуден да отговори и на няколко странични въпроса по важни за обществото теми, като избягалите от Централния софийски затвор и битовата престъпност.

Лазаров увери, че от МВР прилагат всички предвидени методи за издирване на избягалите, но докато те не бъдат локализирани, не е в интерес на разследването да се говори повече по темата. Запитан дали бягството на единия, който е свидетел срещу пернишките „килъри" няма да попречи на процеса срещу тях, Лазаров разясни, че по съответното дело са разпитани над 30 лица, а избягалият затворник вече е разпитван по случая от съдия. На въпрос дали двамата са обявени за издирване през „Интерпол", Лазаров не пожела да потвърди изрично, но каза „мислите ли, че не сме го направили".

По отношение на битовата престъпност и поредния нагъл обир в знаковото за престъпността село Мечка, Лазаров изтъкна, че сме отбелязали спад на битовата престъпност с 12%, но въпреки това не е доволен, защото предстои много работа, за да се превърне това намаляване в устойчива тенденция.

Главният секретар апелира за по-широк спектър от мерки, с което да се бори със скорошния ръст на убийства в семействата и между близки хора.