Всички граждани ще запомнят д-р Желев с непоколебимостта, с която отстояваше желанието на страната да се върне отново в голямото европейско семейство. Това заяви президентът в периода 1997-2002 г. Петър Стоянов, цитиран от БГНЕС, по повод кончината на първия демократично избран президент на България (1990-1997 г.). Стоянов е категоричен, че загубата на Желю Желев е огромна и изрази убеденост, че покрусата сред българските граждани е голяма.

Припомняме, първият демократично избран президент на България Желю Желев почина. Парламентът почете кончината му с минута мълчание. Премиерът Бойко Борисов обяви, че Министерският съвет и президентството вече подготвят държавно погребение.

Според Петър Стоянов президентът Желев ще бъде запомнен и с категоричността, с която отстоявал демократичните ценности в България, на върховенство на закона, на правата на българските граждани.

Преди промените д-р Желев, независимо от комунистическата цензура, написа своята книга „Фашизма", с която вдъхна надежди и на българската интелигенция и на цялото българско общество. А след промените - през 1989 година, той беше естественият лидер на новосформираната българска опозиция, каза Петър Стоянов.

Той смята, че д-р Желев ще остане освен това и в спомена на своите съвременници като един почтен, честен човек, който никога не е бил съблазнен от желание за лично облагодетелстване. Стоянов добави още, че президентът Желев има своето запазено място в българската история, в историята на трансформиране на комунистическите общества и на Източна Европа.

Петър Стоянов припомни, че само преди два дни заедно с Желю Желев и останалите президенти Георги Първанов и Росен Плевнелиев е участвал в Съвета на президентите. На него двамата са разменили обичайните разговори между тях. Обсъждали са даже бъдещи планове - какво има да правят заедно. Петър Стоянов сподели, че смъртта на Желев му е подействала много тежко.