Втори ден журналисти от БНР протестират пред сградата на радиото, предаде БГНЕС.

Ленти, на които пише "Не съм персонал" и плакати "Аз не съм процент -43%" и "-43% качество"  журналисти от БНР излязоха пред сградата на националното радио, за да напомнят на ръководството, че основната функция, за която институцията получава държавна субсидия, е производството на радиопрограми.

Заради изискването за 10% съкращаване на разходите за издръжка на персонала, репортерите и редакторите са били информирани, че хонорарите в БНР ще бъдат намалени с между 40 и 50% за различните програми.

Това е втори ден на протест, след като и вчера част от тях излязоха съвсем импровизирано. Те се събират, заради решението на ръководството да съкрати хонорарите на всички в програмите с близо 50 на сто.

"Ние нямаме ясно обяснение защо се стигна точно до такъв процент. Няма никаква диференциация защото този процент се прилага за абсолютно всички програми в БНР. Не е ясно по какъв начин е определен и как всъщност се определя трудът на всеки един служител в националното радио", каза репортерът Виолета Ашикова.

Репортерите се надяват днес да получат отговор или най-малкото да има преразглеждане на това намаляване на заплащането. Виолета Ашикова подчерта, че заплатите на служители в Хоризонт са много ниски и за да се чувстват най-малкото достойно заплатени, разчитат на хонорари, които получават именно за извършен труд. Те са хора със солидно образование и не може да получават 600 лева заплата и 100 лева хонорари.

"Просто това е смешно, след като ние тук все пак изпълняваме обществен дълг и работим в името на хората", каза журналистът и подчерта, че това е най-слушаната радиостанция и тях ги интересува как този -43% ще се отрази върху техния труд и качеството на програмата.

Журналистът Лъчезар Цветков обясни, че в случая се стига до рестрикция спрямо хората, които произвеждат конкретния радио продукт и в един момент радиоинформационният лидер се оказва с доста сериозно наказание спрямо хората, които работят в него.

Адриана Киселинчева, която е представител на СБЖ в Хоризонт, каза, че така или иначе не са влезли в преговори с Управителния съвет, нито с генералния директор на БНР и през цялото време им се казвало, че не са в процедура на преговори, а на среща-разговор или консултации.

В един момент, когато ние очаквахме да започне някаква процедура, получихме решението на УС, без каквито и да е подписи от наша страна, каза тя и увери, че представителите на синдикатите в медията са били доста учудени.

"Очакваме Радиото да остане преди всичко Радио!", казват в призива си колегите от БНР.