Преодолени са основните пречки по проекта Бургас-Александруполис и сме твърде близко до окончателното решаване на въпроса.

Това заяви президентът Георги Първанов след срещата си с гръцкият президент Папуляс, който пристигна на тридневно държавно посещение у нас.

Успяхме да доведем до относително успешен край проекта Бургас - Александруполис, изтъкна Първанов и коментира, че това е важен етап в усилията за диверсифициране на енергийните източници по отношение на региона и цяла Европа.

Той добави, че важна стъпка в тази посока е и разширяването на газо-преносната мрежа през България за Гърция и други страни от региона.
България държи на европейската постановка, е всяка страна сама определя енергийния си микс. В това число България държи и на бъдещето развитие на ядрената си енергетика, изтъкна Първанов.

Проектът Бургас-Александруполис, както поясни Първанов, е един от множеството проекти, които трябва да бъдат реализирани, за да имаме необходимата диверсификация на енергийните източници не само тук в страната, но и в Европа като цяло.

Проектът създава предпоставки за икономически просперитет, повече социални възможности на страните и дава гаранции за повече сигурност за региона като цяло, коментира Първанов. 

Двамата президенти за коментирали и темата за Западните Балкани и статута на Косово.
Георги Първанов каза, че решението на въпроса за Косово трябва да отчита както интересите на населението в Косово, така и отношенията между Белград и Прищина, а също и интересите на всички страни от региона.

Ние не бихме приели решение, което изразява стремежите към етнически чисти държави, категорично заяви Първанов и добави, че в региона това не е възможно.

Той посочи, че бихме приели всяко решение, което бъде взаимно приемливо между Белград и Прищина и подчерта, че България се стреми да съдейства за този диалог, поощрявайки взаимодействието между различни институции и представители на различните власти.

По отношение на Западните Балкани Първанов коментира, че най-доброто решение трябва да се търси в рамките на европейската перспектива за тези страни и засилената икономическа политика - политика за изграждане на нова модерна инфраструктура.

Първанов изрази увереност, че с общи усилия Гърция, България и Румъния ще могат по-силно да защитават интересите на региона.

По думите на гръцкия президент Папуляс вече като членки на европейското семейство заедно с Румъния, създаваме едно балканско ядро в Европейския съюз, което укрепва нашето присъствие и ни дава сила да претендираме за това, което европейците трябва да направят за Балканите.

Запитан дали е разисквал въпроса за размяна на културно-исторически ценности президентът Георги Първанов потвърди, че е обсъдил темата с гръцкия президент Папуляс  в предварителен разговор и изрази личната си позиция, че би било добре, ако има подобни знаци, които потвърждават готовността ни  за общ прочит на нашата обща история.

Първанов поясни, че с Папуляс не са коментирали конкретни идеи, тъй като това не е работа на президентите и предстои да го сторят научните звена и експертите от съответните министерства.
От своя страна гръцкият президент Папуляс добави, че това е един първи позитивен подход към проблема.  

Двамата президенти са оценили високо работата по Контролно-пропускателните пунктове, но също така общо е мнението, че трябва да бъде ускорена работата по оставащите проекти, сред които Рудозем - Ксанти, Ивайловград - Киприяну, Златоград - Ябрен.

Българо-гръцките отношения са в етап на голям разцвет, изтъкна гръцкият президент и окачестви този етап като Златен век.
Той изрази увереност, че с присъединяването на България към ЕС и създаването на нова юридическа рамка двустранното сътрудничество още повече ще се развива.

Папуляс показа много сериозен ангажимент и по отношение на българските медици и по отношение на съдбата на заразените деца в Бенгази, изтъкна след срещата Първанов.

Единственият въпрос, който Папуляс остави без коментар бе този за 3 и 4 блок на АЕЦ, като гръцкият президент се мотивира, че това е втрешна тема за България и отношенията й с ЕС.