Адвокатски организации се обявиха срещу проект на Закона за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата. Това стана по време на среща в Народното събрание на съсловните организации на юристите с депутати от всички парламентарни групи.

Два месеца след внасяне на проекта той не е разглеждан в никоя комисия на законодателния орган. Атакуван е и самият закон в цялост. Не малко от текстовете са определени като противоконституционни.

Златни и лобистки - с такива термини юристите определят промените, с които се противопоставят интересите на 13 000 адвокати срещу правата на цялото общество.
Дава се възможност за проверка на банкови сметки, лични данни, произход на средства, като достъпът до такива данни на хората от адвокатурата на практика е неограничен.

Негативно е становището по закона на Министерство на финансите. Проектът според ведомството щял да доведе до допълнителни разходи за бизнеса и хората и ще окаже негативно влияние върху бюджета.

Срещу проекта са още Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) и Върховна касационна прокуратура (ВКП), като според прокуратурата проектът е откровен опит за капсулиране на адвокатурата и ликвидиране на естествения стремеж за конкуренция.

От ВКП са против и достъпа на адвокатурата до Национала база население и Български документи за самоличност, който се дава с промените.

От КНСБ също остро се противопоставиха на проекта. Не е направена оценка на въздействие на законодателството. Влизало се и в противоречие с различни членове на други закони. Съсловните организации настояват законът да бъде оттеглен.