Министър-председателят Бойко Борисов се забърка в нов балкански дипломатически скандал, съобщава Нова телевизия. Този път не е със Сърбия, а със Северна Македония.

Македонският премиер Зоран Заев обяви, че ще изпрати нота до България заради изказване на българския си колега, в което Борисов нарича президента на Северна Македония Стево Пандаровски "северномакедонски политик". Това се случи, докато българският премиер потушаваше задочния спор със сръбския външен министър Ивица Дачич заради Косово на среща на Процеса за сътрудничество в Сараево.

Северномакедонският президент беше първият северномакедонски политик, който каза нещата може би най-правилният начин - Гоце Делчев е българин, който е отишъл да се бори за свободата на България, каза тогава Борисов.

Дачич се оправдава с контекст, интерпретации и медии

Дачич се оправдава с контекст, интерпретации и медии

Бил реагирал да нещо, което Борисов не е казвал

Дни по-късно обаче думите му предизвикаха остра реакции от страна на Северна Македония, тъй като според Преспанското споразумение държавата се казва Северна Македония, но в нея живеят македонци. По тази причина в Скопие са категорични, че такова нещо като северномакедонци няма.

Отношение в конфликта взе и евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки, който заяви, че подобно поведение е израз на цялата политика на западните ни съседи.

Част от управляващите в Скопие се опитват да имитират добри отношения с България и същевременно да използват братските отношения от страна на българското правителство и общество, за да се доберат до признание в НАТО и Европейския съюз, натърти той.

От своя страна Велизар Енчев - бивш посланик в Хърватия и преподавател по балкански проблеми, изрази мнение, че България трябва да втвърди тона си с Македония.

Каракачанов: Македония само ни използва, за да влезе в ЕС и НАТО

Каракачанов: Македония само ни използва, за да влезе в ЕС и НАТО

Комисията за общата ни история не работи, македонците не отстъпвали за Гоце Делчев

Ако зависеше от мен, щях да предизвикам охлаждане на взаимоотношенията със Северна Македония, защото България е член на ЕС и НАТО, а те зависят от нашата дума за тяхното членство и в ЕС, и в НАТО, коментира той.

Както Джамбазки, така и Енчев са на мнение, че не може да се говори за гаф на премиера с изказването му за македонския президент.

Припомняме, през последната седмица Бойко Борисов влезе в спор по темата за Косово със Сърбия и се стигна до взаимно привикване на посланици.

Сръбския посланик в София Владимир Чургус беше на разговор в МВнР по повод груби нападки на сръбския първи вицепремиер и външен министър Ивица Дачич след изказване на Борисов в Познан. В отговор часове по-късно Белград привика и временно управляващия нашето посолство в Белград Ива Крулева в сръбското външно министерство.

Темата коментира и самият премиер Бойко Борисов, който поиска извинение както от Ивица Дачич, така и от премиера на Сърбия Ана Бърнабич."Докото сега не ми каже: "Извинявай, Бойко" - нито Вучич, нито Ана ме интересува какво ще кажат. Тя беше до мен и си го остави да си разиграва коня", отсече той.

По-късно Дачич се оправда с погрешна интерпретация и изваждане от контекста на думите на премиера Бойко Борисов. 

Македония сърдита - певица изпя химна й без имената на Гоце Делчев и Сандански

Македония сърдита - певица изпя химна й без имената на Гоце Делчев и Сандански

Наложи се певицата да се извини - не го направила нарочно