Премиерът Бойко Борисов се срещна в МС с лидера на македонската опозиция Зоран Заев. На разговора присъстваха още социалистът Янаки Стоилов и външният ни министър Даниел Митов.

Заев е запознал българските политици с обстановката в своята страна и много разчита на България да помогне - като най-близък приятел и членка на Европейския съюз и НАТО, за да може в Македония да се решат нещата по мирен път и да не се стига до кризи като в Украйна и бивша Югославия.

Аз, за да няма тълкования, искам да кажа какво сме говорили", изтъкна в началото премиерът Борисов.

По думите му, Македония има подкрепата на България за присъединяване към ЕС и НАТО, но много държим по демократичен път да бъде решена политическата криза, категорично сме против всякакви изказвания за федерализация на Македония.

Държим управляващите и опозицията да намерят общ език такъв, какъвто Европа изисква, посочи Борисов и подчерта, че ние не се месим във вътрешните работи на Македония, но ни притеснява това, че там има политическа криза и това е нашата граница и един народ, който е най-близко до България.

Преди десетина дена се чухме със Зоран (Заев, б.р.) и тогава решихме да направим среща с него. Направихме и с опозицията, със социалистите, за да покажем, че в България не се делим на леви и десни, когато се касае за стабилността на една държава, заяви в заключение Бойко Борисов.

От своя страна лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония коментира след срещата си с Борисов, че мястото на Македония било в ЕС и НАТО и те се опитват да намерят решение на кризата, която засягала не само Македония, но и целия регион.

"Имах прекрасната възможност премиерът, зам.-председателят на БСП и министърът на външните работи да ме удостоят с една среща, за да можем като страна в политическа криза да информираме България - голям приятел на Македония, за начините на разрешаване на кризата, за възможностите по мирен път да намерим решение на кризата и да благодарим на представителите на България, най-вече на премиера, но и на всички в европейските институции, които полагат максимални усилия чрез диалог да се намери решение на проблемите в Македония", подчерта Заев.

Той посочи, че е имал възможността да уведоми първите мъже в България за развитието на кризата в Македония и кои са начините за разрешаването й.