24 часа

Българите - наемници в армията на Германия

Право да служат в германската армия може да получат българите и всички останали граждани на ЕС. Бундесверът обмисля необичайната мярка поради недостиг на персонал, съобщи германският ежедневник "Франкфуртер Алгемайне цайтунг".

"Бундесверът ще бъде разширен. За тази цел имаме нужда от квалифициран персонал. Ето защо внимателно разглеждаме всички възможни варианти", заяви говорител на министерството на отбраната на ФРГ.

Труд

Крадена вода ни продава "Михалково" АД

На етикета на бутилките с изворна вода е записан изходящ номер, вместо разрешително. Въпреки доказаните нередности дружеството продължава своята дейност

Монитор

Евтаназираха стадото на баба Дора в Шарково

Тази сутрин селото е било отцепено. Полицаи са извели от Шарково гражданите, които бяха блокирали пътя до последното оцеляло стадо на баба Дора. Умъртвеното на животните е започнало към 15 ч. Порожанов обясни, че днес областният щаб се е събрал и са решили днес да започне евтаназирането на животните, което по думите му вече е приключило. Той припомни, че в Шарково са останали само три стада, две по 15 животни и едно от 150, именно на баба Дора. При него обаче само половината са били регистрирани. Сега предстои обезпаразитяване и дезинфекция. Порожанов припомни, че от утре започват изплащането на обезщетенията на стопаните от Шарково.

Стандарт

Държавата поема кръжоците

Държавата поема кръжоците на учениците. От следващата учебна година хазната се плаща допълнителните занимания на децата, които проявяват талант в спорта, изкуствата или науката. Това предвиждат промени на просветното министерство в проектите, които от новата учебна година ще се въведат в училище по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Наесен ще влязат в сила три нови програми, финансирани от Европа. Първата от тях ще замени проекта "Твоят час".

Сега

И Волен Сидеров тръгна на проверки по морето

От вчера и лидерът на "Атака" Волен Сидеров е на проверки по морето. Той иска лично да се убеди има ли тормоз над българския туристически бизнес, защото не вярвал на коалиционния си партньор Валери Симеонов. "Започвам проверка на ударите по българския туристически бизнес по Черноморието, тъй като нямам доверие на досега изнесената информация от вицепремиера Валери Симеонов. Смятам, че новият закон не е съобразен с актуалната обстановка по курортите и имам опасението, че новите мерки ще доведат до финансови щети за бюджета на Република България.

Ще проверя дали действията на създадения набързо, по болшевишки, извънреден щаб, са законни. От информацията, която получих по Черноморието съм склонен да мисля, че действията на щаба тормозят българския туристически бизнес избирателно. Искам да знам по какъв начин се взимат решения кой да бъде проверяван по курортите", обяснява Сидеров в профила си във "Фейсбук".

Капитал дейли

Срокът за актуализация на касовите апарати се удължава

Срокът, в който регистрираните по ДДС търговци трябва да сменят или пренастроят своите касови апарати, се удължава с три месеца до март 2019 г. Това става ясно от публикувания в сайта на Министерството на финансите проект на Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства.

Ведомството имаше 6 месеца да разпише подробно изискванията към приетите през март промени в Закона за ДДС, с които се цели подобряване на отчетността на бизнеса. За всички останали търговци срокът остава непроменен - юни 2019 г. за нерегистрираните по ДДС и краят на следващата година за ползващите интегрирани автоматизирани системи за продажби - например търговските вериги.

Дума

С "Визия за България" БСП отвори дискусията за бъдещето на страната

На 29 страници и осем раздела БСП събра идеите, които представляват "Визия за България". Проектът, посветен на бъдещето на държавното управление, икономическото и регионално развитие, здравеопазването, науката и образованието, сигурността и отбраната, външната политика, както и мерките за справяне с демографската криза, бяха представени в събота на разширен национален съвет на партията. Зала 3 на НДК събра ИБ на БСП, народни представители, евродепутати, кметове и общински съветници, областни и общински лидери.