24 часа

България е сред световните шампиони по смъртност

Представете си, че живеете на Малдивите. Освен на райски плажове, слънце и приказно море, хората, които обитават тези острови, могат да се похвалят, че имат един от най-ниските коефициенти на смъртност в света - едва 3,2 смъртни случая на всеки хиляда души през миналата година.

Ако обаче се върнете в реалността и осъзнаете, че живеете в България - тук положението е 5 пъти по-зле, отколкото на Малдивите.

Труд

Лекуват в "Пирогов" момче, поразено от токов удар в Северна Македония

Министерството на здравеопазването на Северна Македония съобщава, че момче, което вчера е било поразено от токов удар, е изпратено за лечение в най-големия център за лечение на изгаряния на Балканите - болница "Пирогов" в София, която разполага със специално отделение за детски изгаряния, предава "Макфакс".

Момчето е пострадало от волтова дъга на жп гара Трубарево в района на Скопие.

Монитор

ЦИК: Предаването на изборните книжа и машини за гласуване е нормално и в срок

Единични са проблемите с доставка и монтаж на машини за гласуване, обяви ЦИК след среща с ръководството на полицията и фирмата-доставчик на машини за гласуване, съобщава БНР. По-рано имаше сигнали в ЦИК за проблем с графиците на доставка до секционни комисии с твърдението, че вината за това е МВР.

Главен комисар Христо Терзийски, директорът на Главна дирекция "Полиция", коментира, че полицията изпълнява ангажимента да охранява доставката на машините до помещенията и се съобразява с графиците на районните комисии. "На много от местата вашите техници не знаеха, че сутринта като отидат в 6 часа и си получат машините, те смятаха, че едва ли не ще отидат в СИК-овете и изборните места, ще ги монтират и ще си заминат. Няма как да стане, при условие че не са отворени самите секции".

Стандарт

7000 абитуриенти срещу матурата по английски

Абитуриенти излизат на протест пред Министерството на образованието и науката в понеделник с искане да бъде променена матурата по английски език от четвъртък, тъй като е имало "неточности, двусмислици и граматични грешки" в текста.

Срещу матурата по английски стартира онлайн петиция часове след провеждането ѝ. До момента тя е получила над 7000 гласа подкрепа. В социалните мрежи активно се коментират отделни въпроси от матурата, които според зрелостниците са двусмислени или некоректни.

Сега

ЦИК: Има проблеми с доставката на машини за гласуване

"Сиела Норма" - фирмата доставчик на машините за гласуване, е информирала ЦИК за проблеми, свързани с пренасянето на устройствата до секционните избирателни комисии, съобщи "Епицентър". Причината била, че МВР променя предварително съгласувани графици за пренасяне на машини. Проблеми са установени в Софийска област, Враца и 23-ти район в София град.

ЦИК ще изпрати писмо за съдействие до ръководството на МВР и до фирмата доставчик, каза председателят на комисията Стефка Стоева.

Капитал дейли

Скъпа БНТ

Обществената БНТ за пореден път е в процедура за избор на нов генерален директор, който да управлява медията в следващите три години. Съветът за електронни медии (СЕМ) преди броени дни обяви сроковете за участие в състезанието. До 3 юни кандидатите подават документи, на 5 юли медийният регулатор решава кой е най-подходящ да оглави телевизията.

До конкурса се стигна, след като СЕМ прекрати предсрочно мандата на Константин Каменаров заради окончателно потвърдената му присъда за шофиране след употреба на алкохол. В момента изпълняващ длъжността генерален директор е програмният директор на БНТ1 Емил Кошлуков. По закон той може да остане на позицията не повече от три месеца.

Дума

Учредиха асоциация на розопроизводителите

В Карлово беше учредена национална асоциация на розопроизводителите. Основната ѝ цел е да обедини всички производители на розов цвят в страната и отрасълът да излезе от сивия сектор, съобщава БНТ.

Председателят на асоциацията Христо Николов посочи, че в нея могат да членуват както големите, така и по-малките розопроизводители.

По думите му идеята е да се обединят и да са представители на истинските розопроизводители в България. Това е най-важното, от там на нататък да работим с институциите, за да договорим коректно и справедливо субсидиране на бранша и трябва да бъдем медиатор в отношенията с преработвателите, добави Николов.