Визита. 

"Монитор":

Чакаме саудитски инвестиции в селското стопанство, туризма и пътищата

 

Селското стопанство, инфраструктурата и туризмът са сферите за засилване на сътридничеството между България и Саудитска Арабия. Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов и външния министър на кралството Адел Бин Ахмед Ал-Джубейр в Министерски съвет.

Двамата констатирали активизиране на отношенията между България и Саудитска Арабия. По време на разговорите те отбелязали засилването на икономическия и политическия диалог между двете страни след последните разговори на високо равнище в Риад, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Борисов приветствал и интереса от саудитска страна за развитие на отношенията ни. 

 

НС. 

"24 Часа":

БСП за първи път без зам.-шеф на парламента

За първи път в новата история БСП остана без човек в председателството на НС, след като Валери Жаблянов бе свален от зам. шефския пост в парламента.

Това стана със 110 гласа от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля". 71 от БСП застанаха зад човека си, а ДПС напусна залата с мотива, че няма правни аргументи за отстраняването на Жаблянов и ГЕРБ прилага двоен стандарт. Иначе подчертаха, че осъждат Народния съд и се разграничават от личната оценка на социалиста.

Той си отиде именно заради твърдението, че Народният съд е бил "необходимо и неизбежно правосъдие". Като друг мотив ГЕРБ извади позицията му срещу договора с Македония.

БСП няма да излъчи друг на мястото на Жаблянов. Той е нашият зам.-председател, затова ще сезираме Конституционния съд и Европейския съд по правата на човека, обяви Корнелия Нинова.

 

Вето. 

"Дума":

Президентско вето и върху закона на Пеевски за КТБ

 

Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за банковата несъстоятелност, предложени от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид. Измененията станаха известни като Закона на Пеевски за КТБ.

Държавният глава се мотивира, че при въвеждането на предвидените в закона крайни мерки Народното събрание би следвало открито да дебатира колко са обезпеченията, които ще бъдат нищожни, колко са прехвърлянията на акции и дялове, които ще бъдат относително недействителни, приблизително каква ще е стойността, с която ще бъде увеличена масата на несъстоятелността на КТБ след прилагането на закона. Само по този начин защитата на обществения интерес, изтъквана като основна цел на промените, ще придобие конкретни измерения, смята Радев. Той се обявява против три алинеи в Преходните и заключителните разпоредби, приети на 9 февруари 2018 г. Според него с тях се преуреждат с обратно действие в нарушение на правовата държава настъпили правни последици, придобити права и погасени задължения.

 

Глоби. 

"Сега":

Столичната община най-сетне намалява незаконна глоба

Столичната община най-сетне задвижи промени в своя наредба, за която от години адвокати твърдят, че нарушава националното законодателство. Става дума за глобата за нередовни пътници в градския транспорт, която е 200 лв., въпреки че по закон не може да надхвърля 50 лв. Така размерът на тази санкция би следвало да бъде намален четири пъти.

Глобата от 200 лв. се налага, когато нередовен пътник откаже да плати първоначалната санкция от 40 лв. Промените в наредбата бяха представени днес в общината, а след публикуването й гражданите ще имат един месец да изпращат становища и предложения, съобщава "Дневник". Директорът на Центъра за градска мобилност Християн Петров призна, че повечето глоби се обжалват пред Административния съд и той ги отменя.