24 часа

Плодовитостта на българите намаляла наполовина за 20 години

Хората се възпроизвеждат все по-трудно в последните 20 години и проблемът се задълбочава. Сериозно се влошава качеството на половите клетки и при двата пола. Това съобщи д-р Георги Стаменов от болницата за женско здраве "Надежда" пред Втората национална конференция по сексуална медицина.

Плодовитостта на българина е намаляла наполовина. Проблемът с качеството на сперматозоидите е толкова масов, че СЗО снижава критериите за нормална спермограма. Яйцеклетките също стават все по-лоши.

Причините се търсят във факторите на околната среда - мястото и начина на живот, стреса, глобалното замърсяване, пренаселеността.

24 часа

Прокуратурата разследва и разговора за митничаря Вучката между Борисов и ген. Танов

Прокуратурата разследва разговора за "Вучката" (митничаря Николай Методиев Вучев - б.р.) между Бойко Борисов и Ваньо Танов, твърди сайтът "Правен свят".

Така в рамките на досъдебното производство попада не само казусът "Мишо Бирата".

Разговорите на Бойко Борисов и Ваньо Танов станаха известни главно заради ясния натиск, който бившият премиер оказва върху бившия шеф на Агенция "Митници", за да се блокира митническата проверка в пивоварната фабрика "Леденика" в Мездра.

В рамките на това досъдебно производство се проверяват всички данни за престъпления от разговорите между Борисов и Танов, излезли на порции в публичното пространство през януари 2011 г., макар и осъществени година по-рано.

Труд

Корупцията остава проблем №1 у нас

Високият праг на търпимост на българите към корупцията отрежда на страната най-ниски оценки в международните класации. Това показва анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ), изготвен с подкрепата на фондация "Фридрих Науман".

У нас чувствителността на обществото към корупционните практики е оценена на 41 процента, докато във Финландия, която е лидер по нетърпимост към рушветчийството, е цели 92 на сто.

Прегледът на резултатите на България показва, че страната ни изостава и в области като съдебна система, върховенство на закона, раздута и неефективна администрация.

Средни са оценките ни при индексите за конкурентоспособност, отворен бюджет, икономическа свобода и условия за правене на бизнес.

Труд

ДАНС обучава агенти за хакери

Близо 500 агенти на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) ще бъдат обучени да се борят с изтичането на тайни от информационните системи на службите и да търсят доказателства за престъпления в компютрите. Над 1 млн. лв. (с ДДС) ще струва проектът, който е съфинансиран по Оперативна програма "Административен капацитет" на ЕС.

50 агенти ще бъдат обучени до Certified Hacker Forensics Investigator. Това ще рече, че трябва да умеят да извличат доказателства от компютърните системи на заподозрените с хакерски прийоми. 19 служители трябва да минат курс Certified Ethical Hacker (CEH) версия 8.

 

Стандарт

Бунт срещу владици

Миряни и свещеници вдигнаха бунтове срещу владици. В морската столица са готови да посрещнат на нож игумена на Бачковския манастир Борис и епископ Игнатий, ако някой от тях бъде назначен за варненски митрополит. Двамата бяха определени от епархийските избиратели като претенденти за поста на починалия дядо Кирил, а окончателното решение на Светия синод трябва да се вземе на 24 ноември. Бунтарите настояват архиереите да насрочат нов избор с нови избиратели. Не приемаме Борис, защото не живее по християнските правила, а Игнатий е бивш разколник, гневят се варненци.

Недоволство назрява и в овдовялата в събота Неврокопска епархия. Там духовенството поиска за наместник Гавриил Ловчански или Галактион Старозагорски, а синодът изпрати Дометиан Видински. Именно той ще подготви избора на наследник на дядо Натанаил. Засега се спряга викарият му Серафим.

Стандарт

Чакаме 5 млрд. от "Южен поток"

На първо място проектът ще увеличи значително сигурността на газовите доставки не само за нас, но и за региона. Това ще подпомогне и развитието на диверсификацията на енергийните маршрути, като е съобразено с изискванията на ЕС. Проектът ще позволи през България да се транспортират допълнителни количества газ към тези, които сега пренасяме. Допълнителните 42 млрд. куб. метра газ на година също ще окажат положително влияние върху приходите ни. Не е за подценяване и опитът, който ще придобият българските специалисти в процеса на изграждане и по време на експлоатацията на "Южен поток". Проектът ще даде силен импулс на икономиката ни. Ще има допълнителни бизнес възможности за родните компании чрез ангажирането им в подготовката, строителството и експлоатацията. Всичко това е предпоставка за допълнителна модернизация на част от предприятията. Не на последно място, изключително важни са приходите, които ще отчете българският бюджет. Според нашите изчисления спрямо финансовия модел, който сме разработили - данъци, такси, социално, пенсионно осигуряване и др. - до 2040 г. ще донесат приходи от 5 млрд. лв.

 

Монитор

Дават коледните надбавки с декемврийските пенсии

Коледните надбавки ще бъдат изплатени с декемврийските пенсии. Това съобщи социалният министър Хасан Адемов вчера. Празничният бонус от 50 лв. възрастните ще могат да получат от 7 до 20 декември. Коледната надбавка ще вземат първо най-възрастните пенсионери и тези, които получават парите си по банков път. Допълнителни средства ще има само за хората с пенсия до 251 лв., колкото ще е линията на бедност догодина. Това са близо 1 015 000 души, или половината от хората, излезли в заслужен отдих.

Коледните надбавки ще струват 53,5 млн. лв., които ще бъдат осигурени от републиканския бюджет и благодарение на парите, които председателят на парламента Михаил Миков предостави, поясни Адемов.

 

Сега

Магистрати и политици влачат България към дъното на класациите

България се представя посредствено във всички световни икономически класации през последната година, а по някои важни показатели сме трагично зле - например по мащаб на организираната престъпност. Това показва прегледът на осем водещи международни изследвания, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). В тези проучвания страната ни по много показатели прилича не на член на ЕС, а на държава от Третия свят. Най-лошото е, че нещата с години не се подобряват - дори там, където най-много куцат, обясниха от института при представянето на обзора вчера. Другият им тревожен извод е, че българите сякаш вече са претръпнали за порочни явления като преяждането с власт и шуробаджанащината..

Дума

Вдигат заплатите и билетите в БДЖ

Ръководството на БДЖ преговаря в момента със синдикатите за сключване на новия колективен трудов договор. Той ще стане факт в близките дни и предвижда увеличение на заплатите. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов вчера.

Увеличението на заплатите ще е от Нова година и ще е минимално, в рамките на възможностите на компанията. То ще е различно за различните звена, но средно е с около 5-6%, уточни Папазов.

От Нова година ще има и увеличение на цените на билетите за влаковете. Средно то ще е в рамките на около 5%, като за някои линии  ще е по-голямо, а за други няма да има практически никакво увеличение. Най-голямото увеличение ще е главно по експресните линии и то ще е в рамките на около 7-8%, каза също Папазов.

 

Капитал дейли

Институтът за пазарна икономика: Слабите места на България отново са корупция и право на собственост

И тази година най-лошите показатели на България в международните класации са тези за корупция и право на собственост. В тези области България е получила около половината от максималните възможни резултати и е далеч от европейския първенец в тях - Финландия. При индекса за корупция се вижда, че България дори се е върнала около 15 години назад. Страната показва същите резултати както в края на 90-те години, което е съществен спад спрямо 2004 и 2005 г. Това показват резултатите от петото поред годишно проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ) "България в международните класации" за 2013 г.

Неговата цел е да покаже мястото на страната в 8 световни класации по общо 7 показателя: човешко развитие, право на собственост, икономическа свобода, условия за правене на бизнес, глобална конкурентоспособност, възприятие за корупция, бюджетна прозрачност. Класациите, които се изготвят от различни международни организации, са изчислени преобладаващо на база данни от 2010 - 2013 г. С изданието, което се разпраща до всички народни представители, министри и зам.-министри, икономистите отправят своите 87 препоръки за реформи и икономически растеж.