24 часа

Един от афганистанците изнасилвачи с отказ за хуманитарен статут

Единият от афганистанците, които изнасилиха 17-годишно момиче в София, има отказ за хуманитарен статут на бежанец у нас по молбата му за закрила, научи "24 часа". Получил го е лично и е трябвало да напусне страната, ако не го обжалва в съда. Със сънародника му интервютата още продължават.

16-годишният Мустафа Хан и 17-годишният Лахаб Юсуфзай са арестувани в четвъртък и обвинени за изнасилването на възпитаничка на дома за сираци в кв. "Овча купел".

Заговорили момичето близо до общежитието. След това го хванали и започнали да го бутат към изоставена постройка в индустриалния район. Вкарали я вътре и искали да правят секс с нея. Тя отказала, но арабите били настоятелни. Един от тях извадил нож и я заплашил, за да не вика. Така сломили съпротивата ѝ.

После Мустафа и Лахаб изнасилили момичето, а приятелят им само гледал. Когато задоволили нагона си, нападателите си тръгнали и ѝ направили знаци да не казва за случилото се. Жертвата се прибрала в сиропиталището сутринта и разказала на персонала. Подаден е сигнал в полицията и след обясненията на детето криминалистите хванали тримата афганистанци още на следващия ден с помощта на служители от Държавната агенция за бежанците (ДАБ). По случая работят следователи, защото извършителите и жертвата нямат навършени 18 г.

Труд

Интелектуалци идиоти

Интелектуалният свят не е едноизмерен. В наши дни най-добрите компютърни програмисти са бивши мързеливи ученици. Защо? Защото образованието, което съществува днес, не умее да предугади определени умения, особено онези, които се изискват от сложни системи като информатиката. Така че в колежа би трябвало да има по-малко тестове по елементарна математика и повече за способността да се борави с алгоритми.

Днешният свят е много по-сложен от вчерашния. Но колкото по-сложен е светът, толкова повече трябва да се върнем към природата: да се откажем от управлението отгоре и да предпочетем органичната компетентност. Светът на компютрите е такъв - това е свят на санкюлоти.

Монитор

Високи доходи режат студенти отличници от стипендии

Студенти, изкарали отлични оценки, може да бъдат лишени от стипендии заради високи семейни доходи, установи проверка на "Монитор". От просветното министерство отпускат определена сума към бюджета на университетите за месечните възнаграждения на възпитаниците им, но всяко ръководство само решава какви да бъдат критериите, по които да бъдат отпуснати. Така отличник в един ВУЗ може да получава над 100 лв. всеки месец, но в друг да няма това право, ако доходът на член от семейството му е над 660 лв.

Според постановлението за условията и реда за предоставяне на стипендии на студентите, докторантите и специализантите месечните възнаграждения за успех могат да бъдат два вида. Едните са за всички студенти в редовно обучение, на които средният успех от предходните два семестъра е по-висок от "добър 4". Другите стипендии пък са за студентите, които следват в приоритетно професионално направление (педагогика, физически или химически науки, животновъдство и т.н.).

Сега

Частна фирма шеста година събира такса "локва" по границата с Турция

През 2013 г. скандалът със "златната локва" и такса "дезинфекция", събирана от автомобилите на границата с Турция, разтърси България, "взе главата" на тогавашния шеф на агенцията по храните и влезе в прокуратурата. Оказва се, че 6 години по-късно "златният гьол" продължава да работи с пълна пара - всяко влизащо от Турция МПС минава за обеззаразяване през пръскалката, като плаща за "услугата". Леките коли например дават по 5 лева, а камионите и автобусите - в пъти повече. Таксата е държавна и би трябвало да се администрира от БАБХ, но на практика се събира от частна фирма, която получава за това комисиона. Фирмата посредник е същата като през 2013 г. - "Пи. Еф. Си." ЕООД. Събирането на пари за дезинфекция е единствената дейност на дружеството, което според собствения му финансов отчет разполага с две машини за по 1000 лева и с 38 души персонал. Срещу тези скромни активи стои впечатляващ бизнес модел - приходите на дребното ЕООД за 2018 г. са 10 млн. лева, а печалбата му след облагане надхвърля 8 млн. лева.

Капитал дейли

Вярно или не за "Топлофикация София": колко, на кого и защо дължи

Една от основните теми в кметската надпревара за София безспорно е най-голямото общинско дружество - "Топлофикация". Дълговете на столичното парно са над 860 млн. лв., а натрупаната загуба - 590 млн. лева. Което дава повод за сериозни критики към настоящите местни управници в лицето на Йорданка Фандъкова. Тя от своя страна се оправдава с наследени от миналото дългове, отрича проблемът да ескалира и обвинява държавната "Булгаргаз" в рекет. В същото време основният ѝ опонент в надпреварата - Мая Манолова, показа в ефира на бТВ писмо на "Булгаргаз" до "Топлофикация София", в което пише, че ако до края на октомври общинското дружество не плати 60 млн. лв., а до средата на ноември още 40 млн. лв., доставките на природен газ за цялата страна ще бъдат застрашени. Това е така, тъй като "Булгаргаз" няма да има средства, с които да плати на "Газпром" за газа.

Дума

БСП настоява общините да стопанисват горите

Общински горски дружества трябва да стопанисват горите, настоя Корнелия Нинова в Харманли при представянето на кандидата за кмет от "БСП за България" Надежда Колева-Стойчева. "Проблемът с горите е много болезнен. Незаконната сеч е ежедневие и общинското дружество е на загуба. Нашата политика е не да се дават на концесии благата на общините, а да има общински дружества, които да ги стопанисват. Общинско ВИК, общинско сметосъбиране, общинско горско дружество. Така всички приходи ще влизат в общината и ще стигат до вас под формата на социални услуги", коментира Нинова.

Таксите за детските градини в община Павликени постепенно ще бъдат намалявани до пълното им отпадане, обяви инж. Емануил Манолов, кандидат за кмет от "БСП за България", пред работници от местна фирма. "Общината ще въведе и еднократна помощ при раждане на второ и трето дете. Условието за получаване ще бъде родителите да са здравно и социално осигурени, да не дължат местни данъци и такси, да имат завършено основно образование", подчерта той. Инж. Манолов предлага и създаването на общинско звено "Сигурност", чрез което да се опазва общественият ред в населените места.

Стандарт

Ректорът на СУ обещава 60% ръст на заплатите

Настоящият ректор на Софийския университет проф. Анастас Герджиков обещава 60 на сто ръст на заплатите през следващия си мандат, ако го спечели. Той е единственият кандидат за избор на ректор като изборите ще се състоят след месец. Той посочва, че ще има много нови програми на английски, както и че преподавателите ще участват в безплатни курсове по езици и компютри като същото ще важи и за служителите на университета.