24 часа

Български дипломати натрупали 1,8 млн. лв. глоби по улиците в Лондон

Служители на българското посолство в Лондон са натрупали глоби за 820 270 паунда, или 1,8 млн. лева, по улиците на британската столица. Това става ясно от справка, разпространена от транспортната служба на града.

Сумата е за периода след 2003 г. и не е платена. По-голямата част - 812 180 паунда, е за такси за шофиране в централната част на Лондон. Ако човек ползва в нея личен или служебен автомобил в делничен ден, трябва да плаща по 11,5 паунда. За това следят камери, снимащи влизащите в зелената зона. Има и табели, указващи, че шофирането в нея е платено.

Въпросната такса се прилага от години срещу задръстванията по най-натоварените улици, а от този април бе въведена и нова - от 12, 5 паунда за по-старите коли, които не отговарят на екокритериите за минимално количество вредни емисии. Така всяко пътуване с кола в центъра може да достигне и до 24 паунда дневно.

По неплатени глоби българското посолство е на 29-о място сред 185 чужди мисии. Най-голям длъжник са САЩ - 12,6 млн. паунда.

След тях е Япония с 8,6 млн. паунда и Нигерия с малко над 7 млн. паунда. Русия е пета с 5,7 млн. паунда, следвана от Китай - 5,2 млн. паунда, Полша и Германия - с 4,4 млн. паунда.

Труд

Кои са забравените малцинства на Балканите

Балканите са европейският регион с най-много етнически, религиозни и езикови малцинства. В повечето случаи тези хора са почти непознати. Те имат собствена, често регионално утвърдена идентичност, в повечето случаи езикът им е само говорим, но не и писмен, асимилацията им ускорява емиграцията, а с това и отказа от техния традиционен начин на живот.

Дали торбешите мюсюлмани в Югозападна Македония, преминалите към исляма помаци в Североизточна Гърция и в България, или арумъните християни - едва ли някой друг познава многобройните малцинства на Балканите толкова добре, колкото Цирил Щигер - дългогодишен кореспондент в този регион на най-стария и авторитетен швейцарски всекидневник "Нойе Цюрхер Цайтунг". Той говори с власи в Истрия, с ускоци в Жумберак, арумъни и торбеши в днешната Северна Македония, с помаци в България и Гърция. По време на пътуванията си открива завладяващ, но заплашен от изчезване свят.

Монитор

Започват проверки на мотористите

Инспекциите са част от набелязаните мерки между Държавна агенция "Безопасност на движението" и Пътна полиция с оглед началото на летния сезон. Това съобщи председателят на агенцията Малина Крумова по време на откриването на "Мото училище за безопасност", съобщиха от Агенцията.

Проявата се организира от "Софийски мотористи" във ВТУ "Тодор Каблешков" и цели да запознае начинаещи и кандидат-мотоциклетисти с основните правила за безопасност на пътя.

Говорейки за безопасност на мотоциклетистите трябва да посочим, че започваме тежко този летен сезон - едва в неговото начало вече отчитаме 11 смъртни случаи на мотористи на пътя, е посочила Малина Крумова. По думите й затова друг акцент на проверките ще бъде и използването на обезопасителни системи - каски и защитни екипировки за мотористите, както и за хората, които возят. Зная колко критично важно е другите участници в движението да Ви пазят, защото Вие сте сред най-уязвимите групи. Но също толкова важно е да ограничим системните нарушители и се надявам, че Вие като общност ще подкрепите институциите, защото това също е част от проблема и от нуждата от повече толерантност на пътя, е подчертала председателят на държавната агенция.

Стандарт

Българка се превърна в герой в Англия

Българка се превърна в герой, след като помогна за израждането на бебе във влак във Великобритания. Героинята се казва Марияна Андреева, на 52 години, и живее в градчето Илфорд, намиращо се на около 20 км източно от Лондон.

Случаят се разиграва в четвъртък вечер във влака от Рейнъм за Стратфорд.

Бременна жена започнала да ражда и тогава първа инициативата поела именно българката, която дори няма медицинско образование.

"Помогнах на майката да се съблече и тогава осъзнах, че бебето е на път. Повика другите пътници да ми помогнат и я сложихме пода. Бях много уплашена и стресирана - както и майката", разказва Андреева пред Evening Standard.

Сега

И в "къща за тъща" не беше открито нарушение

Проверките на къщи за гости продължават без до този момент да са открили нарушение. Днес на ред са два обекта, за които има сигнали, че са свързани с хора от властта. Проверката на къща за гости в Цигов чарк трябваше да установи дали наистина служителка на ДФ "Земеделие" е кума на собственичката и е подпомогнала фамилията да спечели над 234 000 лв. финансиране по европроект. Инспекторите обаче установиха, че когато сумата е отпусната, въпросната служителка не е била на тази длъжност. Къщата освен това се ползва от туристи, като е имала посетители от над 45 държави.

Капитал дейли

Диференциран ДПС

"Мислим да внесем законопроект за сваляне на ДДС-то на хляба, защото това е голям проблем, на 5%. За лекарствата да помислим и безплатни детски градини... и за книгите."

Тепърва ще стане ясно какво наистина е целял с това изказване депутатът от ДПС Делян Пеевски, но с него той отново отвори кутията на Пандора, наречена данъци. Както и апетита към политически популизъм. Така седмица по-късно от БСП, които искат диференцирани ставки на косвения данък отдавна, внесоха конкретни законови поправки, а премиерът Бойко Борисов заговори за освобождаване на книгите от облагане. Явната цел е консолидиране на любовта на избирателите, макар че преди броени седмици Алексис Ципрас вече показа нагледно как и като намалиш ДДС, избирателят може да не го оцени и да се наложи да подадеш оставка.

Дума

Собствениците на 32 къщи за гости трябва да върнат 10 милиона лева

Собствениците на 32 къщи за гости трябва да върнат на държавата общо 10 милиона лева. Това са констатирали до момента проверяващите екипи на Държавен фонд "Земеделие" и ресорното министерство.

Припомняме, че преди повече от две седмици започнаха проверки на всички къщи за гости, построени с европейски средства. Одитът започна по настояване на прокуратурата, след като имената на министри и зам.-министри изскочиха сред собствениците на подобни къщи и се оказа, че много от тях изобщо не функционират като такива. Заради скандала с поста си се раздели земеделският министър Румен Порожанов. Досега са установени нарушения в 32 къщи.