24 часа

Майката на Белнейски: Колев е убиецът

"За мен няма съмнение, че убиецът на децата ми е Лазар Колев", заяви майката на Христина и Росица Белнейски - Фани.

Тя присъства на заседанието на Върховния касационен съд (ВКС), пред който Колев обжалва доживотната си присъда без право на замяна.

На 28 юни м. г. Апелативният съд Пловдив за втори път му наложи най-тежкото наказание, след като ВКС върна делото през 2010 г. за ново разглеждане по искане на страните.

 

24 часа

Обрат по дело на Йоско, прекратиха го

Спецсъдът изненадващо прекрати и върна на прокуратурата едно от знаковите дела срещу Йосиф Йосифов- Костинбродския, който бе обвинен като бос на група за дрога.

Така разследването, което върви с години и заради което сливнишкият бос бе издирван с Интерпол, се връща на старта. По него подсъдими са още 9 души.

Причината за обрата е решение на ВКС от 16 януари т.г.

 

Труд

Плевнелиев: Работя добре с кабинета "Орешарски"

Отношението на президента Росен Плевнелиев към кабинета "Орешарски" премина от фаза "сваляне на доверие" към "прагматизъм". Това стана ясно, когато държавният глава направи отчет за 2-те години от мандата си.

На 14 юни 2013 г., ден след като тръгнаха протестите срещу кабинета, президентът обяви: "Дадох кредит на доверие и апелирах за 100-те дни, но след това назначение и начина, по който то бе извършено, моят кредит на доверие е изчерпан".

 

Труд

В детските градини започва обучение по китайски език

Китайски език в детските градини - това ще е част от новата чуждоезикова програма за най-малките. И не е поредната реформа на образователното министерство, а е под егидата на Софийския университет и института "Конфуций". Обучението ще стартира от тази есен само в детски градини, които искат да участват в проекта между Алма матер и Пекин. Разбира се, обучението по китайски език няма да е задължително, а при интерес от страна на родителите.

В момента подобни часове се предлагат основно в частните градини.

 

Стандарт

2014 г.: Пари за сметища, пътища и нови технологии

Пари за пътища, сметища и иновации в бизнеса ще има през 2014 г.

2,1 млрд. евро от Брюксел може да влязат в икономиката ни до края на годината. Това е сумата, която остава да усвоим за проекти, предвидени в изминалия период 2007-2013, показват предварителните разчети на правителството. Парите трябва да бъдат разплатени от държавата с изпълнителите по сключените към момента договори. След като бъдат сертифицирани разходите и бъдат направени нужните проверки от страна на Брюксел, управляващите органи ще получат обратно средствата. Най-много пари се очаква да бъдат разплатени по ОП "Околна среда" - 426 млн. евро. Най-вероятно през март ще бъдат възстановени плащанията от страна на Брюксел по програмата, които бяха замразени през ноември. Управляващият орган вече е подготвил план за действие, за да бъдат взети нужните мерки, с които да се поправят пропуските, довели до замразяване на финансирането. Планът на ековедомството е одобрен от ИА "Одит на средствата от ЕС" към финансовото министерство, а реализацията на самите мерки трябва да приключи през февруари. В момента по програмата се изпълняват основно проекти за изграждане и рехабилитация на инфраструктура за питейни и отпадъчни води, строят се пречиствателни станции, изграждат се системи за управление на отпадъците.

 

Стандарт

Двойни патрули през нощта

Полицията удвоява нощните патрули. Работното време на униформените се променя според набезите на крадците. Това са част от спешните мерки на МВР срещу битовата престъпност, научи "Стандарт". Експертите на ведомството изготвят карта, която ще показва в кой район какви престъпления преобладават. Така ще е ясно къде се крадат повече коли и къде върлуват квартирни апаши. МВР ще търси рамо от кметовете, за да се слагат камери на най-опасните места в големите градове. По селата пък ще се засили присъствието на патрулите. Там ще се търси съдействието и на доброволни отряди. Според доклад на прокуратурата предишното ръководство на вътрешното ведомство се е провалило в битката с крадците.

 

Монитор

До 15 г. затвор за кражба на релси

От 5 до 15 години затвор за кражба на части от жп инфраструктура, ако тя е довела до инцидент с жертви или ранени. Това е една от промените в Наказателния кодекс (НК), която ще предложи Министерството на транспорта, съобщи за „Монитор" министър Данаил Папазов. Причината за спешните изменения е тежкият инцидент от събота, при който заради липсващи скрепителни елементи дерайлира товарен влак край гара Яна. Друго наше предложение е лишаване от свобода между 3 и 10 г., когато кражбите са нанесли тежки нарушения на релсовия път, обясни Папазов. Той добави, че предложенията ще бъдат предадени на правосъдния министър Зинаида Златанова.

 

Сега

БСП се сниши за сирийската визита на свой депутат

БСП и парламентарната група на левицата се разграничиха от депутата Страхил Ангелов и визитата му в Дамаск, но засега няма да предприемат санкции срещу него. Първо ще го изслушат и тогава ще решат как да постъпят. Самият Ангелов отново подчерта, че визитата му е частна и призна, че е заминал за Дамаск, въпреки че и Сергей Станишев, и Кристиан Вигенин са го предупредили да не ходи. Шефът на НС Михаил Миков коментира пред "Сега", че той самият засега няма да предприеме нищо по искането на външния министър Кристиан Вигенин Ангелов да бъде свален от шефското място на групата за приятелство със Сирия. Миков обясни, че ПГ ще се събере и ще вземе решение, но инициативата трябва да е на левите парламентаристи.

 

Дума

Министър иска до 8 г. затвор за кражба на жп релси

Наказание от 2 до 8 години лишаване от свобода за кражба на части от жп инфраструктурата иска министърът на транспорта Данаил Папазов. Предложението за промяна в Наказателния кодекс ще бъде внесено утре в парламентарната комисия по транспорт. Причина за исканата промяна е инцидентът от събота, когато товарен влак с 18 вагона дерайлира между гарите Яна и Мусачево заради кражба на скрепителни елементи. Според министъра извършеното е терористичен акт, тъй като ако влакът е бил пътнически, е щяло да има човешки жертви. А дори в нощта след инцидента отново са констатирани кражби на скрепителни и други елементи.

До момента щетите от инцидента за НКЖИ възлизат на над 400 000 лева, каза Папазов. Той допълни, че въпреки въведените законови ограничения за изкупуване на черни и цветни метали посегателствата над жп мрежата продължават да нарастват.

 

Капитал дейли

Цветан Василев пое пълен контрол над "Петрол"

Компании, свързани с мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, поеха пълен контрол над дистрибутора на горива "Петрол". Така империята на банкера се разшири с 340-те бензиностанции на дружеството в цялата страна, осигуряващи около 16% от пазара. "Капитал Daily" не успя да се свърже с Василев за коментар.

Настъплението започна преди малко повече от месец, когато собствеността на единия от двата големи акционера в публичното дружество - "Петрол холдинг", бе продадена служебно от частен съдебен изпълнител. Това стана малко след като единият от двата враждуващи лагера акционери в холдинга, около Денис Ершов, взе надмощие над другия около Митко Събев. Завземането бе финализирано през миналата седмица, когато другият голям инвеститор - "Нафтекс петрол", продаде дела си. Последното е дъщерно на "Петрол" и затова досега акциите се водеха обратно изкупени и не участваха в общи събрания, така че реално  не носеха контрол. Сделките на борсата обаче са неотменяеми и така дори изпъстрената със съдебни драми сага около "Петрол холдинг" да вземе нов обрат, кредиторът ще си е подсигурил над 40% дял в компанията.