24 часа"

Ралица Василева и Нери Терзиева правят телевизия за българите по света

Ралица Василева и Нери Терзиева правят нова българска телевизия - BIT. Името й е абревиатура на Българска международна телевизия (Бългериън интернешънъл телевижън), студиата й са в Чикаго и София, а тя ще предава за всички българи по света.

Стартът на медията е на 14 септември.

. „Труд"

Интернет търгове за ромски булки, цената стига до 50 000 лева

Интернет и модерните технологии вече са навлезли и в традиционния пазар на ромски булки, който се провежда навръх Голяма Богородица по стар стил край Бачковския манастир, където и тази година се стекоха стотици мургави младежи и девойки от цяла България.

Мнозина от тях бяха "въоръжени" с таблети, айфони и мобилни апарати последен писък на техниката и си правеха снимки за спомен на фона на Светата обител, където палеха свещи и се молеха за здраве, берекет и бъдещо семейно щастие пред чудотворната икона на Света Богоридица.

„Стандарт"

Камионът гробница каран от българи

Българо-унгарска банда стои зад трафика на бежанците, намерени мъртви в камион Австрия. Четирима души бяха задържани в Унгария, трима от които българи. Според полицията те са дребни риби, участващи в голяма престъпна мрежа.

Трима българи бяха арестувани в Унгария по подозрение, че са участвали в трафика на мъртвите бежанци в Австрия. Освен нашенците е задържан и един афганистанец. Телата на 71 имигранти бяха намерени в хладилен камион на магистралата. Те са на 59 мъже, 8 жени, както и 4 деца. Най-малкото е на момиченце на 6 месеца, а другите са момчета на 3, 8 и 10 години.

Жертвите били облечени с леки летни дрехи, а причината за смъртта им е задушаване, смятат от полицията.

„Монитор"

Черна борса за диви животни

Незаконна търговия с животни, които би трябвало да са на свобода в дивата природа, се вихри в страната. Интернет гъмжи от обяви за продажба на екзотични видове, които се предлагат за домашни любимци, от различни краища на България, показа проверка на „Монитор". Вносът и притежанието на такива животни, с изключение на зоопарковете и спасителните центрове, са абсолютно забранени и според НК се наказват с глоба до 10 000 лв. и до 5 г. затвор. Въпреки това в сайтовете има цели раздели с оферти за екзотични животни.

„Сега"

НСО ще има право да наема шофьори нарушители

Шофьори, чиито книжки са били отнемани заради нарушения на пътя, вече ще могат да карат коли със специален режим на движение, каквито са тези на Национална служба "Охрана" (НСО), МВР, ДАНС, Спешна помощ, парламента, военна полиция и др. Това става ясно от промяна в наредба на МВР. Според действащите разпоредби зад волана на коли със специален режим на движение могат да сядат само водачи, които не са губили книжките си заради нарушения.

„Дума"

Трима българи задържани заради камиона убиец

Унгарската полиция е задържала трима българи и един афганистанец във връзка със смъртта на 71 бежанци, открити в изоставен камион в Австрия, обявиха унгарските сили за сигурност. Австрийската министърка на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер също потвърди, че задържаните в Унгария са българи. Става дума за лице с ливански корени и български паспорт, на чието име се води камионът, и шофьорите на камиона. Единодушно е мнението, че става дума за унгарско-българска престъпна организация за превозване на бежанци.

Междувременно председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер свиква идната сряда и четвъртък заседание на колегията на ЕС по въпроса за имиграцията.

„Капитал"

Голямото изпиране

Ако има някаква новина в това, че Делян Пеевски вече официално присъства като собственик на медии, имоти и е акционер в "Булгартабак", тя не е в това, което се случи. Участието му там беше отдавна известно и доказано. Новината е по-скоро в това, което предстои да се случи.

Излизането на Пеевски пред кулисите изглежда като първата стъпка от подготвяно сериозно пренареждане не само в паяжината на олицетворяваната от него организация, но и в политиката, а вероятно и в някои държавни органи. Следващият логичен ход ще е той да напусне политиката - парламента, а може би и гражданската квота на ДПС. И както във фокусите, в следващите дни и седмици довчера безимотният депутат, който стана символ на олигархията и политическата корупция, ще се превърне в едър бизнесмен с легални активи и доходи, като нищо да се появи с папионка на следващия бал на КРИБ.

„Новинар"

Арестуваха българи, виновни за смъртта на бежанците в Австрия

Унгарската полиция е задържала трима българи и един афганистанец във връзка със смъртта на 71 бежанци, открити в изоставен камион в Австрия, съобщиха от унгарските сили за сигурност.

Според първоначалната информация един от българите е шофирал возилото. Разследващите твърдят, че собственик на камиона е българин от ливански произход.

Сред загиналите са 59 мъже, 8 жени и 4 деца. Смята се, че по-голямата част от имигрантите са сирийци. Най-вероятно те са загинали от задушаване още преди превозното средство да навлезе в Австрия.