Референдум.

„Монитор":

Не признаваме референдума в Крим

България няма да признае резултатите от референдума в Крим за присъединяването на полуострова към Русия, заяви за „Дойче веле" външният министър Кристиан Вигенин. Той призна, че макар все още да има надежда за мирно решение на конфликта, отношенията с Русия вече няма да са същите. София щяла да съдейства за осъществяване на германската идея, която предвижда създаване на контактна група за директни преговори между руските и украинските власти. Ако обаче Русия не покаже готовност за компромиси, на ЕС ще му се наложи да вземе решения, свързани с евентуални санкции - нещо, което не желае никой нито в България, нито в Германия, каза още Вигенин.

 

Натиск.

„24 Часа":

Ваньо Танов: Натискът започна, след като отнех лиценза на Мишо Бирата

Бившият директор на Агенция „Митници" Ваньо Танов беше изслушан на заседанието на Временната анкетна комисия за проверка и установяване на всички обстоятелства около публично огласения телефонен разговор между бившия министър-председател Бойко Борисов и екс шефа на митниците - т. нар. Комисия за Мишо Бирата.
Няма никаква смисъл, да се запознавам с документите и да се съобразявам с казаното до сега по случая. Истината може да бъде само една, заяви той в началото на заседанието.


Отрова.

„Стандарт":

Мляко с отрова за 130 деца

Мляко с миша отрова едва не прати в болница 130 деца от Асеновград. След като малчуганите пресушили чашките си на закуска, лелките от ОДЗ "Слънце" видели остатъци от мишемор на дъното на казана. Отровата най-вероятно е полепнала по черпак, изпуснат на пода в кухнята на забавачката. За щастие децата са добре, на всички веднага е направена промивка с активен въглен, обясни шефът на токсикологията в болница "Св. Георги" в Пловдив доц. Янко Илиев. Кръвните проби, взети от 12 малчугани, също са чисти. Паниката сред родителите обаче остава, защото децата трябва да са под наблюдение 24 часа. Най-вероятно немарливост е причина за драмата, смятат разследващите. Полицаите обаче проверяват и версията за саботаж на фирмата, доставила млякото.

 

Добавки.

„Труд":

Всеки пенсионер с бонус "Великден"

Всички 2,186 млн. български пенсионери ще получат еднократна добавка преди Великден. Сумите няма да са еднакви - възрастните с по-ниски доходи ще получат повече пари.
Най-щедър бонус ще получат 327 000 души, чиято пенсия или сборът от пенсиите и добавките към тях, са до 150 лв. Те ще вземат по 40 лв. Парите ще им стигнат да подредят скромна трапеза за празника. По сегашните цени от бюлетина на министерството на земеделието за основните храни сумата ще стигне за 1 кг агнешко, 30 яйца, 2 козунака, салата и напитки.


Домати.

„Новинар":

Доматите "Биволско сърце" оцеляха

Доматите "Биволско сърце" оцеляха, след като Европейският парламент отхвърли проекта за нов регламент, който застрашаваше някои емблематични български сортове зеленчуци.
Предложението е отхвърлено с 640 гласа срещу 15 гласа "против". Директивата касае семената и посадъчния материал. Текстът предвиждаше зеленчукопроизводителите да нямат право да търгуват и разменят семена и разсад от несертифицираните местни сортове.
В момента цената на хибридните чужди семена е непосилна за дребните български производители. Затова те сами селектират разсада.