Трагедията с взривената фабрика в Горни Лом е водеща тема за съботните вестници.

„На мястото на взрива във фабриката в Горни Лом е намерен биологичен материал и обувка, съобщи БНТ като цитира данни, представени на пресконференция от прокурорите и следователите, ангажирани с разследването.
Окръжният прокурор на Видин Маруся Илиева съобщи, че засега е известна ориентировъчната сила на взрива и количеството взривно вещество. Работната версия е за голяма човешка грешка и неочаквано събитие, посочи тя. Търси се вещество, което може да е предизвикало експлозията, но засега няма следа от това.
Разпитани са работниците от първата смяна, които са си тръгнали от работа половин час преди инцидента, но разследващите не дават информация за показанията им." - в. „Дневник".

„32 евроцента, или 64 ст. на утилизирана мина, е получавала фирмата "Видекс" от гръцката компания "Хеленик Дифенс Системс".
Тази цена е подадена в междуведомствената комисия за експортен контрол през 2009 г., когато е разрешено внасянето на 1,6 млн. противопехотни мини от Гърция за утилизация в завод "Миджур".
Нормалната цена, която се плаща у нас за унищожение на стандартни боеприпаси, е 1 евро, а за по-трудните стига и 5 евро, каза за "24 часа" бившият зам.-министър на отбраната в правителството на ГЕРБ и оръжеен експерт Валентин Радев.
Според екоактивиста от Монтана Петър Пенчев гръцките противопехотни мини са изключително опасни и властите в Атина не са позволявали да бъдат утилизирани на тяхна територия в продължение на 4 г. Затова при започването на работа с гръцките мини той и воденото от него движение "Екогласност" са поискали на "Миджур" да бъде направена оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС). Това обаче било отказано от екоминистерството.
Изготвянето на ОВОС щеше да спре работата с гръцките мини в завода, твърди Пенчев в сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров. Според него мините дори са внесени в страната година преди правителството да даде разрешение за това." - в. „24 часа".

„В понеделник кметът на Чупрене Ваньо Костин ще задвижи процедурата по издаване на смъртни актове на 15-те жертви на взрива в завод „Маджур", съобщи колегата му от Монтана Златко Живков.
Двамата градоначалници са намерили изход от новата беда, която беше надвиснала над близките на починалите работници - да чакат две години, за да получат пенсии и обезщетения за смъртта на близките си, защото няма останки, по които да бъдат разпознати.
Преди с колегата му от Монтана да намерят разрешението кметът на Чупрене беше категоричен, че няма как да издаде смъртен акт.
"Няма как да има смъртни актове без да имаме съобщение за смърт, което се издава от медицинско лице", твърдеше и кметският наместник на село Средогрив Красимир Кирилов, откъдето са три от жертвите.
Решението, което ще използват кметовете, е в Закона за гражданската регистрация. Той позволява в случаи на групова смърт, ако няма трупове и годни за разпознаване останки, градоначалникът на чиято територия е настъпило събитието да състави протокол. В него се описват жертвите, които според местната власт са безспорно установени. Това ще направи кметът на Чупрене още в понеделник. След това ще изпрати протокола на районната прокуратура в Белоградчик. Това ще даде право на държавното обвинение незабавно да поиска от съда в града да обяви жертвите на взрива за покойници и така да задължи местната власт да състави смъртни актове за всяка от тях.
Протоколът отвързва ръцете и на наследниците също да се обърнат към съда. Без него те трябваше да чакат 2 години, за да получат право да поискат от съда да обяви близките им за покойници. През това време сираците и вдовците нямаше да получават пенсия, а наследниците нямаше да получат своето от имуществото на починалите..." - в. „Труд".

„Община Чупрене отпуска по 2500 лева на четирите семейства от общината, от които има загинали при инцидента в завода за боеприпаси в Горни Лом, обяви председателят на общинския съвет в Чупрене Богомил Станков, предаде "Дарик".
Освен финансовата помощ, семействата ще получат и дърва за огрев. Вече е отворена и сметка за Национална дарителска кампания за всички потърпевши семейства.
„На сутрешното заседание на Общинския съвет се взе решение да се подпомогнат финансово близките на загиналите с по 2500 лв. Също така жителите ни се отопляват с дърва, така че ще им бъдат осигурени дърва за огрев. Отделно отворихме сметка за национална дарителска кампания, която ще бъде качена на сайта на Община Чупрене. Ще се говори и със социалното министерство да се отпуснат лични асистенти на двете възрастни жени, загубили свои близки", обясни Станков." - в. „Стандарт".

„В съда няма дела за отнет лиценз на взривената фабрика
Председателят на борда на директорите на "Видекс" АД - Валери Митков, е разпитан, след като прокуратурата иззе цялата му документация. Няма повдигнати обвинения за трагедията.
Абсурдите и хаосът в работата на държавните органи, които би трябвало да контролират работата на взривения завод в белоградчишкото село Горни Лом, се увеличават. Пред Нова телевизия вчера министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов съобщи, че МВР два пъти е отнело лиценза на собственика на фабриката - фирма "Видекс", през 2007 и 2010 г. Съдът обаче отменил тези актове. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров потвърди това и добави: "Служба КОС отнема лиценза на предприятието, комплексното разрешително. Поисках да ми се предостави цялата налична документация за всички процеси, които се развиват от 2008 и 2010 г. до настоящия инцидент, тъй като това не е първият случай. Последната проверка от служител на КОС в цеха е правена на 10 септември. Установени са няколко нарушения в няколко посоки - в технологичния процес на производството, наличието на боеприпаси като количеството е по-голямо от това, което се води като складова отчетност, и трето - съхраняване на боеприпаси на места, които не са с такова предназначение", обясни той. От пресцентъра на МВР отказаха по-подробна информация по въпроса. Не отговориха дори на въпроса в кой съд са обжалвани решенията.
Проверка на "Сега" в съдилищата, където би трябвало да се водят подобни спорове - районния съд в Белоградчик, административните съдилища във Видин и София, както и Върховния административен съд, не откри дела за лиценза на "Видекс" за утилизация на боеприпаси. Единственото възможно обяснение за липсата на следи са протоколите от делата да са били секретни. Не е ясно какво би наложило това.
По закон разрешителното за утилизация на боеприпаси се дава безсрочно от Главна дирекция "Охранителна полиция" в МВР. Тя го и отнема. Контролът се осъществява от междуведомствена комисия, в която има представители на МВР, ДАНС и министерствата на отбраната, екологията, икономиката и регионалното развитие.
При проверка на КОС миналия месец е било констатирано, че в склада на фабриката в Горни Лом има 11 280 мини, които са се съхранявали неправилно в котелно помещение, съобщи МВР шефът. В същия ден те са преместени в складовото помещение. Следващата направена констатация е, че съхраняваните количества са по-големи от допустимото, а разстоянията между палетите, на които се държат тези мини, е по-малко от допустимото. Издадени са предписания за нарушенията, които на 24 септември са били отстранени...
Каквито и инциденти да се случват в завода в Горни Лом, "Видекс" АД винаги успява да победи държавните органи в съда, показва справка в съдебните регистри. За два инцидента - през 2006 и 2007 г., когато умират работници, обвинения за причиняване на смърт по непредпазливост са повдигнати на изпълнителния директор Люсиен Иванов. Той е оправдан на всички инстанции. На 7 април 2006 г. енергетик в завода умира, след като е ударен от волтова дъга в централната разпределителна станция. Иванов е обвинен, че не е взел достатъчно мерки за безопасността на работниците и не е монтирал блокировка на вратите, водещи към клетките с високо напрежение. Съдът не го признава за виновен, а насочва вината към инспекторите по труда в Монтана, които нито веднъж не са констатирали липсата на блокажи на вратите на клетките с високо напрежение.
По сходен начин се развива и делото за смъртта на работник при взрив на 18 май 2007 г..." - в. „Сега".

Парламентарният вот също е сред водещите теми на всекидневниците.

„10-те най-често срещани нарушения на изборния процес, за които хората да внимават по време на избори, изброи Асоциация „Прозрачност без граници" в открито писмо до гражданите.
За какво да внимаваме според Асоциацията:
Когато отидете да гласувате в избирателната секция, внимавайте дали членовете на секционната избирателна комисия:
- осигуряват възможност да гласувате необезпокоявано, при запазване тайната на вота (например, никой не присъства на по-малко от 3 метра от тъмната стаичка, няма пряка видимост към тъмната стаичка, няма външни лица в секцията);
- боравят правилно с бюлетините (откъсват пред Вас бюлетината от кочана, поставят първи печат върху нея, след гласуването поставят втори печат и откъсват пред Вас поредния номер на бюлетината);
- вписват в избирателния списък данните Ви по лична карта и Ви канят да поставите подпис, след като гласувате.
За всяко нарушение на секционната избирателна комисия или на представители на партиите можете да се оплачете пред Районната избирателна комисия. РИК е длъжна да вземе решение незабавно.
При съмнение за престъпления, като купуване на гласове, осъществяване на контрол и натиск върху избирателите, когато забележите:
- присъствие на лица без обозначителни знаци, застъпници или представители на партии, които проследяват как гласуват избирателите;
- организирано извозване, съпровождане на избиратели и групово гласуване;
- събиране на лични карти и изготвяне на списъци с лични данни на избиратели;
- разпитване на избирателите и разкриване тайната на вота;
- раздаване на пари;
- опрощаване на дългове;
- раздаване на хранителни продукти, дърва за огрев и други материални облаги;
се обръщайте своевременно към служителите на МВР. Те са длъжни да реагират незабавно и да прекратят тези действия.
За всички случаи на забелязани нарушения и нередности в изборния ден, сигнализирайте компетентните органи. Сигнали можете да подадете и до Асоциация „Прозрачност без граници" на безплатен телефон - 0800 11 2240800 11 224. Екипът на асоциацията може да Ви даде съвет как да защитите своите права." - в. „Стандарт".

„Студентите ще гласуват и с уверение от ВУЗ
ЦИК се смили над студентите, които все още не са заверили книжките си за новата учебна година, и им позволи да гласуват само с уверение, издадено от ВУЗ-а, в който учат. Досега представянето на заверена книжка бе задължително условие за упражняване на вота. Като предохранителна мярка срещу евентуално нарушаване на тайната РИО-София пък нареди да се изключат охранителните камери във всички столични училища.
Коя е избирателната ни секция можем да разберем от сайтовете на ЦИК - http://www.cik.bg, и на служба ГРАО - http://www.grao.bg. Както и от телефон 0800 1 47260800 1 4726 или чрез SMS на номер 18429. Достатъчно е да пратим ЕГН-то си и системата ни връща номера и адреса на съответната секция.
Без валидни лични документи губим правото на вот. Единствената възможност е да представим оригинално удостоверение за издаване на такива документи от МВР. Шофьорски книжки и задгранични паспорти не се признават. Граждани на други страни от ЕС могат да се легитимират и с удостоверение за пребиваване...
Всеки има право да определи предпочитанието си за някого в листата. Прагът на преференцията е 7%. Това означава, че претендентът трябва да събере поне 7 на сто от предпочитанията на гласувалите за листата на въпросната партия или коалиция. На парламентарните избори обаче разместването ще бъде много по-трудно, отколкото на европейските, тъй като в Изборния кодекс бяха заложени различни правила. Дори и да получи необходимите 7%, кандидатът може да стигне най-много до второто място, тъй като водачите на листи бяха бетонирани с коварен текст в кодекса. Според него бюлетините без отбелязана преференция се броят като предпочитание за водача. Предпочитанието се отбелязва в кръгчето, но задължително трябва да е маркирана и съответната партия. Бюлетината става невалидна, ако има разминаване между кандидата и партията или коалицията..." - в. „Сега".

„Резултатите от екзит половете в хода на изборния ден могат да се публикуват във "Фейсбук", другите социални мрежи и блогове, показа становище на Централната избирателна комисия (ЦИК) в отговор на въпроси от главни редактори и издатели.
За медиите това е забранено и те подлежат на санкции. На всички избори до сега, част от тях се опитват да заобиколят забраната по различни начини, за да информират аудиторията си и през деня. На последните избори (за европарламент) обаче дори тези "подсказки" попаднаха под ударите на закона. Тогава обаче ЦИК изпрати писма за сваляне на материали само до някои медии, а до други - не.
Именно затова главните редактори попитаха комисията спрямо кои категории медии забраната е валидна и как тя ще гарантира еднаквото третиране на всички.
От отговора на ЦИК беше потвърдено, че социалните мрежи (като "Фейсбук", "Туитър" и други) както и блоговете, не попадат в тази забрана.
В България има 4.07 млн. интернет потребители, а по данни на Digitribe Report и дигиталната индустрия 3 млн. от тях използват социални мрежи, цитира данни "Капитал" в публикация по темата и отбелязва, че дори нито един уебсайт да не публикува междинни резултати по време на вота, има теоретична възможност тази информация все пак да достигне до почти всички интернет потребители..." - в. „Дневник".

Сагата с КТБ отново е на страниците на всекидневниците.

„БСП: Президентът отказа да даде достъп до стенограмите от консултациите за КТБ
Със свое писмо от 30.09.2014 г. президентът на Република България, г-н Росен Плевениелиев, отказа да разкрие съдържанието на стенограмите от консултациите, които тои инициира през месеците юни и юли по повод на случващото се с КТБ, съобщиха от пресцентъра на БСП.
"Въпреки нееднократно декларираната си нагласа към прозрачността, президентът продължава месеци наред да се опитва да осуети възможността гражданите да бъдат осведомени за становищата на различните лица, които взеха участие в тези консултации", казват още от БСП.
"Председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Михаил Миков поиска достъп до тези стенограми, но такъв му беше отказан. Искането от 16.09.2014 г. беше на основание на Закона за достъп до обществена информация, защото е безспорно, че тази информация е свързана с обществения живот в Република България и дава възможност на гражданите да си съставят собствено мнение относно дейността на задължените по закона субекти, което обяснява големия обществен интерес към нея", завършва съобщението." - в. „24 часа".

„Лихтенщайн потвърди за разследване срещу Цветан Василев
Във Върховния съд на Лихтенщайн се води предварителна проверка по сигнал срещу мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. Това става ясно от писмо, което главният прокурор на княжеството д-р Роберт Валнер е изпратил лично до кореспондента на „Труд" в Берлин Ваня Енчева. То е в отговор на нейно запитване как точно в града държава се води разследването срещу Василев, за което дипломатически източник съобщи преди три дни.
Д-р Валнер потвърждава информацията, дадена по-рано от него на Ройтерс - че Василев се разследва по подозрение за пране на пари като внася някои уточнения. Писмото му гласи:
„Уважаема г-жо Енчева,
по наше искане компетентният по случая следовател към Върховния съд на Лихтенщайн е започнал предварителни действия по подозрение за пране на пари. Процедурата започна, след като лихтенщайнска банка в съответствие с изискванията на закона е подала сигнал на FIU ( Financial Intelligence Unit) - Отдел по финансово разузнаване и  FIU ни препрати този сигнал. В рамките на разследването, което е в самото начало, съответно запитване от страна на Интерпол също беше изпратено на България. Повече информация понастоящем не се дава..." - в. „Труд".