24 часа"

Море от нефт и газ в морето ни, но след поне 8 до 10 години

Ако имам пари, бих взел да проучвам "Силистар". Това ми каза преди година и половина един от старите геолози в България. Там има потенциал. Има потенцал и в блок "Хан Аспарух".

В сряда след едно разтърсващо изявление на премиера Бойко Борисов към министрите му, правителството взе решение да обяви конкурс за търсене и проучване на нефт и газ в двата блока.

„Труд"

САЩ ни доставиха 4 шпионски дрона

Българското министерство на отбраната получи 4 дрона "Финикс 30", обяви американската компания производител "УАВ сълюшънс".

Цената на шпионските машинки с вертикално излитане не се посочва, но се уточнява, че става въпрос за контракт между българското и US правителството.

„Стандарт"

Бойко разнежи Брюксел

Мощна подкрепа от Еврокомисията за България. Брюксел размразява спрените през юни пари по Оперативната програма "Регионално развитие" и ни обеща пълно съдействие за проекта "Южен поток". Това стана ясно по време на първото посещение на премиера Бойко Борисов в Брюксел след сформирането на новия кабинет. Днес той се срещна с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и еврокомисаря по бюджета Кристалина Георгиева. "Парите по "Регионално развитие" тръгват", каза няколко пъти Георгиева. Източници на "Стандарт" обясниха, че става дума за политическо решение, взето на срещата, и сега предстои юридическото му оформяне на базата на новопостъпила информация. "Поздравявам Борисов, че в трудни условия съумя да сформира правителство и веднага да го ориентира към това да може европейско финансиране да потече към българската икономика, която има нужда от него", изтъкна Георгиева.

„Монитор"

Лихвите по кредитите и депозитите падат

Банките ще продължават да намаляват лихвите по кредитите и депозитите в следващите месеци, прогнозира вчера банкерът Петър Андронов. Той направи това по време на конференцията "Банкова стабилност", организирана за първи път от асоциацията "Банка на годината".

„Има свръхпредлагане на пари и слабо търсене на кредити", смята той. „Парите, с които разполагат банките, поевтиняват.