24 часа

Стефан Данаилов ще прави месец гимнастика за дишането

Специална рехабилитация, която да възстанови дишането му, започва Стефан Данаилов. От петък на легендата на българското кино и театър не се прилагат спешни реанимационни действия като интубация и изкуствено дишане, защото вече диша сам и значително е подобрил състоянието си, потвърдиха източници на "24 часа".

Заради всички придружаващи заболявания, които обаче има Данаилов, лекарите от Военномедицинска академия, където той се лекува, ще продължат да го наблюдават.

Рехабилитацията, която му предстои, ще продължи около месец и включва специални дихателни гимнастики, инхалации и специфичен масаж. С тях трябва да започне да издишва стабилно и уверено, за да не се налага да бъде подпомаган допълнително.

Труд

Регулират цените на вносни лекарства

Максималната цена на лекарствата от паралелен внос не може да бъде по-висока от тази, на която се регистрира и продава медикаментът у нас, това гласят промените в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти. Текстовете са публикувани на страницата на Министерството на здравеопазването (МЗ) за обществено обсъждане.

Практиката беше такава доскоро, но с решение на Върховния административен съд от 18 юни 2019 г. тя е отменена. От ВАС смятат, че в доклада на здравното министерство, което е вносител, липсват мотиви за приемането на разпоредбите.

Според здравното ведомство обаче с отмяната на тези правила се създава празнота в нормативната уредба. Не са ясни необходимите документи и реда за провеждане на процедури за образуване на пределна цена на лекарствата, получили разрешение за паралелен внос.

Монитор

Лекари забравиха пациентка в скенер

Асенка Христова отишла в местната общинска болница заради тежка пневмония, и била приета за лечение. След като състоянието и не се подобрявало цяло седмица, лекарите решават да направят скенер.жената напуска болничната стая в 13,30 ч. и до 19,00 ч. така и не се връща обратно в нея. Според близките на жената през цялото това време от болничния персонал изобщо не потърсили своята пациентка. Според управителката на болницата, д-р Ренета Кръстева това не е вярно. "Към 15,30 ч. дежурната сестра във Вътрешно отделение ми докладва, че пациентката след скенера е изчезнала. Пратихме шофьора на болницата да я търси в целия район и дори в съседните барчета и магазини. Звъняхме и на близките и накрая решихме, че може да си е тръгнала самоволно и я изписахме", обяснява болничната шефка. Междувременно и болничното ръководство и близките на пациентката уведомяват полицията за нейното изчезване и тя е обявена за издирване.

Сега

Близнаци се опитват да объркат делото за провокациите на мача с Англия

"Изобщо не съм бил на мача с Англия, на трибуните е бил моят брат близнак". Това заяви в Софийския районен съд 18-годишният ученик Цветан Георгиев Гечев, който досега единствен е обвиняем за расисткия скандал на стадион "Васил Левски", пише trafficnews.bg.

Според обвинението тийнейджърът е демонстрирал нацистки поздрав с изпъната нагоре дясна ръка, показал е среден пръст, а освен това два пъти е смъквал анцуга си по време на футболния двубой.

Магистратите трябваше да решат дали да оставят Гечев за постоянно в ареста, както поиска прокуратурата.

Капитал дейли

Балканска телекомуникационна компания

Шестият пореден частен собственик от приватизацията на Българската телекомуникационна компания преди 15 години вече е ясен и се казва United Group. Макар да се присъединява към телекомуникационна и медийна група, активна във всички страни от бивша Югославия, реално отново не става въпрос за стратегически инвеститор в лидера на българския пазар. Регистрираното в Холандия дружество шапка от тази пролет е с мажоритарен акционер британският фонд BC Partners, а миноритарен дял запазва предишният американски собственик KKR. Тогава United Group, която има над 700 млн. евро приходи и близо 1.8 млн. абоната на платена телевизия, бе оценена на 2.6 млрд. евро. Само до преди месеци United Group заедно с чешкия милиардер Петр Келнер искаха да купят и компанията собственик на bTV. Сега сделката е на дни от приключване и макар формално договорът да е само с Келнер, сръбската група, на следващ етап, може да има отношение и към това придобиване, включително и към тв каналите на bTV. Дори и без това обаче ефектът сега е, че българският телеком и медиен пазар за броени часове в една седмица се пренареди отново.

Дума

ЕК иска да върнем 11 милиона лева за обхода на Габрово

Европейската комисия е изпратила писмо на България, с което настоява да й бъдат възстановени над 11 млн. лв. (5.66 млн. евро) за строящия се в момента обход на Габрово. Стойността на целия участък от 23 км е близо 93 млн. лв. Това става ясно от отговора на министъра на транспорта Росен Желязков до депутатите Кристина Сидерова и Димитър Данчев от БСП.

Строителството на обхода на Габрово е първата фаза от изграждането на бъдещия тунел под Шипка и началото беше дадено през май 2013 г. Той се финансираше със средства от оперативна програма "Транспорт" 2007 - 2013 г. и 23-километровата отсечка трябваше да бъде готова до края на 2015 г. Това обаче не се случи. Причината беше обжалването на част от трасето от екоорганизации и от жители на града, пише Медиапул.

Съдебните спорове спряха изграждането на трети и четвърти участък от трасето. България поиска разделяне на обекта на фази, за да бъде доизграден със средства от настоящия програмен период по програма "Транспорт" 2014-2020 г.

Стандарт

Радев: Решението за еврото е стратегическо

Промените са от нормативен и административен характер. Голяма част от тях вече са подготвени и имаме готовност за тяхното въвеждане от датата на ефективното ни присъединяване. В условията на Единния надзорен механизъм ЕЦБ упражнява директен надзор върху най-големите банки и там БНБ ще бъде ангажирана с участието на наши експерти в надзорните екипи. По отношение на останалите банки, които ще останат под прекия надзор на БНБ, между нас и ЕЦБ ще бъде установен непрекъснат активен обмен на надзорна информация.

Земя

До три прасета в селския двор

Нови мерки за по-висока биосигурност в животновъдните обекти предвиждат изменения в Наредба № 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти. Тя е публикувана на сайта на Министерството на земеделието за обществено обсъждане. Една от мерките предвижда стопаните да гледат в дворовете си до три прасета за угояване, а не пет, както е сега. Допуска се отглеждането за лични нужди най-много на две крави и телета, две еднокопитни животни, десет възрастни заека с приплодите им, но не повече от сто броя общо, петдесет възрастни птици, независимо от вида, сто бройлера или подрастващи птици, независимо от вида, и пет пчелни семейства. Има изискване площта за отглеждане на едно животно да не е по-малко от 1 кв. м, както и да има ограден двор, който да не допуска влизането на гризачи или други животни. Отделно стопаните са длъжни да обособят и места за обеззаразяване на оборския тор, съобразено с броя на отглежданите животни, за не по-малко от 40 дни, а в нитратно уязвимите зони за не по-малко от 6 месеца.