Скандалът около назначаването на Делян Пеевски, шансовете за оцеляване на правителството и начина, по който то вижда решаването на проблемите, продължават да са сред водещите теми на всекидневниците.

„Три месеца след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС на 14 юни лидерът на БСП Сергей Станишев заяви днес, че не бяга от отговорността си, че е защитил номинацията му. Поел съм моята политическа отговорност, защото бях една от трите политически фигури, които застанаха зад тази кандидатура, заяви той пред радио К2, цитиран от пресцентъра на БСП.  
На въпрос кой е предложил Делян Пеевски за шеф на ДАНС, Станишев отговори, че не смята тази тема като основна в дневния ред на обществото на 14-ти септември, три месеца след номинацията и избора му. По думите му такава е била преценката към онзи момент в "търсенето на кандидатура, която да свърши в кратки срокове максимална работа за държавата".   "
В онзи момент това бе преценката и на премиера Орешарски, и на г-н Местан, аз от моята позиция не бягам по никакъв начин, аз лично защитих кандидатурата на г-н Пеевски в парламента, защото смятах, че действително има желанието и качествата да свърши тази работа за държавата. За съжаление това вече не може да бъде доказано, защото на следващия ден г-н Пеевски подаде оставка по свое желание, виждайки реакцията на обществото", каза Станишев..." - в. „Сега".

„Въпросът за назначаването на Делян Пеевски започва да ме забавлява, заяви министър-председателят Пламен Орешарски в интервю за "Дарик радио". Според него определени кръгове поддържат темата в дневния ред, за да разделят обществото.
"Не мисля, че това е въпросът номер едно на дневния ред на обществото в момента. Има определени кръгове, които имат интерес тази тема да стои на дневен ред, което означава и да засилва разделението в обществото. Разделението, на което сме свидетели тази година, не дойде от само себе си", обясни Орешарски.
На въпрос за противоречието в двата отговора около Пеевски дали е голям експерт или голяма грешка и от дистанцията на времето на кое би сложил акцент премиерът пожела да се премине към друг въпрос или да се приключва разговорът.
По време на интервюто Пламен Орешарски заяви, че програмата и мерките, които кабинетът прави, са насочени към един нормален мандат. "А това обществото какъв мандат ще ни отпусне е друга теза. Мен това не ме вълнува. Мен ме вълнуват мерките, които трябва да се свършат, и резултатите. За мен е важно кабинетът да прави каквото трябва да се прави. А пък иначе да става каквото ще", подчерта той..." - в. „Дневник".

„Темата „Делян Пеевски" започва да ме забавлява, заяви пред „Дарик" министър-председателят Пламен Орешарски...
Всяко правителство има хоризонт от четири години, така че програмата и мерките са насочени към нормален мандат. Какъв мандат ще ни отпусне обществото, е друга тема. Това мен не ме вълнува, вълнуват ме мерките, каза премиерът.
„ДДС режимът за малки и средни предприятия ще се промени така че те да дължат ДДС само при получено плащане от страна на контрагентите си. Имаме такава инициатива, законодателна, надявам се да бъде приета. Това ще бъде още малка глътка въздух за бизнеса. На този етап не разглеждаме отпадането на данък „лихва". Отпадането на данък предполага отпадането на разход. „Ако ми предложите кой разход да махна, мога да помисля кой данък да махна", заяви Орешарски.
„Не мисля, че ще стигнем до АЕЦ „Белене" тази есен", разкри той.
Във връзка с актуалната тема евросредствата премиерът обясни: „Надявам се да изпълним ключовия приоритет - ускоряване на социално-икономическото развитие, в частност - акцент върху икономическото развитие. Ще се опитаме, на базата на досегашния опит, да правим още по-добра координация, но управлението на евросредствата ще си остане по отделни министерства, каза премиерът..." - в. „24 часа".

Неделните вестници цитират премиера Орешарски и по темата за сирийските бежанци.

„Няма пряка терористична заплаха за България заради вълната от сирийски бежанци, които идват у нас. Това заяви премиерът Пламен Орешарски пред „Дарик". По думите му заради ситуацията в Сирия има „повишен риск", който се отнася не само за нашата страна, а и за региона.
„Терористична заплаха няма към нашата страна. Има повишен риск не само в България, а в целия регион, няма да сбъркам ако кажа дори в цял свят. Съвеременният динамичен свят не може да изключи каквато и да е заплаха, това го виждаме в последните няколко десетилетия", каза той.
„Има сигнали, не пряко към нашата страна, а общи по характер, взели сме съответните мерки. Но в прекия смисъл, така както поставяте въпроса, считам, че е преувеличено", допълни министър-председателят.
На въпрос дали България би подкрепила военна операция заради употребата на химическо оръжие, Орешарски отговори: „Ние осъдихме използването на химическо оръжие като крайно, антихуманно действие; нещо, което международната общност много отдавна е осъдила. Ще дадем нашия принос, за да предотвратим използването на химическо оръжие, където и да било по света, и от когото и да е"... - в. „Труд".

„Вътрешният министър Цветлин Йовчев е в контакт с еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малстрьом, допълни министър-председателят. Той спомена и опцията да се преговаря с Брюксел за разселване на бежанци от България в други евродържави.
Премиерът допълни, че правителството му работи с четиригодишен хоризонт и че за него са важни не дължината на мандата, а предприетите мерки...
Пламен Орешарски потвърди, че капацитетът ни за прием на бежанци е надхвърлен. По думите му само сирийските граждани, които за заловени на границата, надхвърлят 2000, а като цяло бежанците у нас са около 4000. Според Орешарски се прави всичко възможно за настаняването и интегрирането на бежанците у нас, като в момента се работи по програми за образованието на сирийските деца и е възможно след определена езикова подготовка те да влязат и в български паралелки, а не да се отделят като общност.
"По стечение на обстоятелствата, България досега е стояла настрани от големи бежански вълни. Сега виждаме, че ние нямаме не само капацитет, а в определена степен нямаме и опит. Затова на първо време потърсих техническа помощ, за да може на първо време да се погрижим за един приемлив начин да се погрижим за сирийските граждани за международната общност", допълни Орешарски.
България може да поиска разселване на бежанците в целия Европейски съюз, каза още той.
Според премиера в Сирия има български граждани и при необходимост, те могат да бъдат евакуирани..." - в. „Стандарт".

Вестниците съобщават също, че енергийният министър Драгомир Стойнев ще сезира прокуратурата за източване на милиони левове от енергетиката.

„Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев ще внесе в понеделник сигнал за източване на държавната енергетика с 230 млн. лева. Това е четвърти сигнал и е за неправомерно изразходвани средства от студен резерв, чрез сключване на договори на ЕСО с "определени дружества" през 2012 г., уточни той пред ТВ 7.
Стойнев посочи, че другите три сигнала са подадени преди 10 дни и са за злоупотреби с огромни средства за 160 млн. лева.
През годините много хора, и тъмни субекти, са влезли в енергетиката и са я източвали, заяви министърът. По думите му при управлението на ГЕРБ енергетиката е източвана по два начина.
"Единият е официален - когато г-н Дянков събираше 80% от дивидентите на всички дружества. Резултатът е, че дружествата са обезкървени, нямат финансов ресурс нито за ремонти, нито за инвестиционни дейности. Вторият начин е източване на енергетиката именно с тези сигнали, които давам в прокуратурата - има договори за студен резерв, има договори за "непредвидени загуби в системата", има договори за транзитна електроенергия, има договори със съответни дружества", каза той..." - в. „Дневник".

„Боян Боев е председател на Българския енергиен холдинг и съм му разпоредил за всяка злоупотреба, за всякакво съмнение за източване на енергетиката, да се сезира прокуратурата. Сигналът не е само един. Сигналите са три", подчерта министър Стойнев.
Той обясни, че има още два сигнала, които са подадени преди 10 дни за злоупотреби на стойност 160 млн. лева на гърба на българския данъкоплатец.
„В понеделник внасям нов сигнал за източване на 230 млн. лв. от държавната енергетика. Българският народ трябва да разбере, че има правителство, което иска контрол", каза той.
Новият сигнал е за неправомерно изразходвани средства в случай на студен резерв на стойност 230 млн. лева, което се е случило през 2012 г.
"Тук става въпрос, тъй като трябвало да се сключват договори от ЕСО към определени дружества, в случай че възникне проблем, те да имат готовност да работят. Само че това е възможност да се източват средства", уточни министър Стойнев..." - в. „Сега".

Неделните вестници отделят място и на поклонението на вярващите християни в Кръстова гора.

„Близо 5000 души се събраха на Кръстова гора над родопското село Борово в нощта срещу събота, за да се помолят за здраве и изцеление. Богомолци пристигаха от цялата страна с автобуси и леки автомобили. За празника от чужбина се бяха върнали и десетки емигранти. Руснаци, италианци, французи чакаха с часове, за да докоснат кръста, който се издига над храма на Кръстова гора. Според легендата в полунощ срещу Кръстовден - 14 септември, небето се отваря и мечтите се сбъдват. Вярва се, че на хълма е заровена частица от Божия кръст, чиято сила помага за изцеление на болести.
"Детето ни е на 4 г. и не може да говори, работим в Испания. Стояхме цяла нощ под небето, въпреки че валеше, за да се молим да оздравее. Догодина пак сме тук", разказаха Иван и Теодора от Плевен. Рускиня и съпругът  също довели 14-годишния си болен син. "Опитахме къде ли не. Познати ни казаха, че тук се изцелили, и дойдохме", обяснява Лариса. "Нямаше къде да паркираме колата. Вървяхме 4 км с дете на ръце и се молихме да проходи", разказва 35-годишна жена от Варна.
Заради дъжда и стълпотворението от народ параклисите били пълни, разказаха очевидци. "Хората вярват, че Господ ще ги спаси от страданието. Но вяра без дела е мъртва. Пост, молитва и труд ще ни помогнат", нареждаше 70-годишна жена.
Тържествената служба пред храма "Покров на Пресвета Богородица" на Кръстова гора се водеше от пловдивския митрополит Николай и Великотърновския Григорий.
Литургията продължи до 3 часа през нощта.
До късно в събота на Кръстова гора прииждаха хора от цялата страна. Те си вземаха камъчета, за които се вярва, че имат отпечатък с кръст, и наливаха светена вода от аязмото..." - в. „Труд".

„Вярващите, които се събраха тази година на Кръстова гора за големия християнски празник, приеха проливния дъжд като знамение. Пороят не само не притесни миряните. Напротив, хората го приеха като вода, изпратена за изцеление от Господ. Част от тези, които изкачиха върха на Кръстовден, дори събираха капките, за да ги носят вкъщи вместо светена вода. Българи от всички краища на страната нощуваха на святото място, за да почерпят от необичайната му енергия.
И тази година пловдивският митрополит Николай служи под звездите за празника. По време на службата към църквата "Св. Троица" непрекъснато се изкачваха хора, които се присъединяваха към молитвите. По време на бдението те разказваха и истории за чудесата, станали на светия връх. Монасите си спомниха някои от тях и също ги споделиха с вярващите. 80-годишната баба Радка дошла чак от Русе, защото чула, че водата от извора на Кръстова гора е лековита. Искала да налее малко и да занесе на внука си, който пострадал с очите. Направила го и на следващата година се върнала, за да благодари, че Бог чул молитвата й. Дядо от Пловдив пък измолил за болния си зет спасение от неизлечима болест. Чудото помогнало и на него. "Преди няколко години Бог чу молитвите ми тук на Кръстовден", сподели Радослава Иванова от Стара Загора. И разказа, че майчината й молитва излекувала болното й дете. Сега жената търси изцеление за майка си, която била на легло заради болки в ставите.
По традиция на този ден разпятието, който се издига на върха над 12-те параклиса, е отрупано и с дрехи на болни хора, за да може в тях да се пренесе Божията сила. Хиляди свещици осветяваха околността през цялата нощ, като едва призори миряните ги оставиха да угаснат..." - в. „Стандарт".