„24 часа"

Удушили Мирослава с жица, Марио помагал

"Всички съжаляваме за тази трагедия, но нямаше да платим откупа. Ако трябва да бъдем честни, Елеонора не заслужаваше нашето момче. Тя се държеше грубо и го потискаше. Освен това ние нямаме 6 млн. лв. Парите не са кеш, а са в имоти."

Това е казала пред близки до семейството бабата на Борислав Чолев от Перник. Мъжът е получил наследство от дядо си, 500 000 лв. от което поискали като откуп похитителите на 17-годишната Мирослава. Борислав живеел със сестра й Елеонора.

Момичето изчезна вечерта на 7 ноември 2011 г. след края на тренировката си по таекуондо. Тялото на убитата Мирослава бе намерено в сряда в землището на с. Планиница. При повторен оглед в апартамента на един от задържаните за убийството - Стойчо Стоев - Чочо, той се самоуби пред разследващите.

„24 часа"

Бойко е позор за България, изригна Марин и върна ордена

Вицепрезидентът Ангел Марин връща ордена "Стара планина" на премиера Бойко Борисов, както и указа за награждаването му, стана ясно от съобщение, разпространено от прессекретариата на президентството. Това стана часове, след като премиерът Борисов заяви, че Марин не е трябвало да получава този орден.

Прессекретариатът разпространи следното изявление на вицепрезидента:

„По повод словоблудството на Борисов в Народното събрание, че не заслужавам ордена заявявам:

„С това си изявление Борисов показва, че не заслужава гнева ми. Поради това не мога да приема за достойно да съм носител на орден, за чието получаване ме е предложил сам той и е преподписал указа за награждаването ми. Борисов два пъти се е подписал под мотивите за предложение: „За особени заслуги".

„Труд"

Версия: Чочо се гръмнал с пищов на ченге

Похитителят на Мирослава от Перник - Стойчо Стоев-Чочо (36 г.), се е застрелял пред петима антимафиоти от ГДБОП и окръжния прокурор на Перник Пламен Найденов. Това съобщиха вчера пред "Труд" полицаи от миньорския град.

Сред злополучните спецполицаи бил и шефът на антитерора Валентин Цоновски, спечелил приза "Полицай на годината" през 2010 г. За него се твърди, че е прототип на честното ченге от филма "Под прикритие" - инспектор Емил Попов. Колегите му също били с годишни награди.

„Труд"

Прокурор бяга с 21 бона рушвет

Полицаи гониха прокурор из центъра на Шумен и го задържаха с подкуп от 21 хиляди лв.

Зрелищното преследване се разигра в петък около 11 ч на паркинга пред библиотеката "Стилиян Чилингиров".

Малко преди ареста районният прокурор Румен Пенев взел парите, за да повлияе на свой колега магистрат за прекратяване на наказателна преписка. Срещу Румен Пенев ще бъде повдигнато обвинение по чл. 309 "б" от НК за търговия с влияние.

Стотици шуменци станаха свидетели на гонката. "Кого закопчаха? Прокурор? Най-после! Така им се пада!", коментираха те без всякаква жалост.

„Стандарт"

Търсят трети убиец на Мира

Полицията търси трети убиец на Мирослава от Перник. Има улики, че организаторът на отвличането Стойчо Петров-Чочо, който се самоуби, и вторият задържан Марио са имали съучастник. Това научи "Стандарт" от участници в разследването. В подкрепа на тази версия са и продължаващите обиски в Перник. Градът се тресе от слухове. Има съмнения, че в похищението може да се окаже замесен близък до семейството. С изключени телефони и неоткриваем е заможният приятел на сестрата на Мира - Борислав, който е трябвало да плати откупа от половин милион лева. Остава мистерия и защо Мира е била убита почти час след похищението. Криминалисти подозират, че Чочо е ползвал за пример серийния убиец Станислав Николов-Сиси. И той като най-извратения пернишки главорез е заровил жертвата си гола, и то над същото село Планиница. Стана ясно също, че Чочо закъсал за пари заради изтеглен кредит от 160 бона.

 

„Стандарт"

ПЕС спасява поста на Сергей

Сергей Станишев ще бъде преизбран на соцконгреса през май за лидер на БСП, за да запази столетницата президентския пост в Партията на европейските социалисти /ПЕС/. Георги Първанов ще се завърне в БСП, но няма да оспорва поста на Станишев, за да не бъде обвинен, че е допуснал бламиране, казаха вчера пред "Стандарт" соцдепутати.

 

„Монитор"

Арестуваха прокурор при зрелищна гонка в Шумен

Прокурор от Шумен бе арестуван при зрелищна акция с преследване в центъра на града. След гонката магистратът бе държан повече от час с белезници на тротоара.

 

„Монитор"

Скъпи цигари и забрани намалиха пушачите

По-високите цени на цигарите и ограниченията, въведени за пушене на обществени места, са повлияли и пушачите през последната година са намалели с 3 на сто, показва проучване, поръчано от Министерството на здравеопазването.

 

„Монитор"

Две писма издали похитителите на Мирослава

Две писма - едното до сестрата Елеонора и другото до приятеля й Борислав, издали похитителите на Мирослава. Първото било написано саморъчно от отвлечената тинейджърка. В него се казвало, че ще бъде пусната срещу 250 000 евро откуп. В противен случай ще я върнат на парчета. Завършвало с думите „Прочети и изгори това. Виждам те" и до него бил оставен кибрит.

 

„Сега"

МВР пусна психолозите да замитат гафовете по убийството в Перник

Въпреки че МВР твърди, че е разкрило отвличането и убийството на 17-годишната Мирослава от Перник, противоречията и неяснотите около случая продължават да се множат. А несръчният опит на премиера Борисов да оправдае скандалното си поведение, когато поиска извинение от почернените родители и с усмивка похвали кучето, открило трупа, още повече разгневи социалните мрежи.

Основната артилерия на МВР вчера бяха психолозите от ведомствения му институт, които се позоваваха главно на данни от детектора на лъжата. Полицията не посмя да представи никакви доказателства за лансираната версия как и защо е извършено престъплението. А вътрешният министър Цветан Цветанов, който обикновено е словоохотлив по такива случаи, се скри.

 

„Дума"

Марин хвърли „Стара планина"

Вицепрезидентът Ангел Марин обяви вчера, че връща ордена "Стара планина", който му бе връчен по предложение на Министерския съвет от президента Георги Първанов във вторник. Причина за постъпката му бяха вчерашни думи на министър-председателя Бойко Борисов, който се усъмни защо Марин получава ордена и сравни държавната награда за вицепрезидента с пържолите за кучето, открило трупа на убитата Мирослава от Перник.

В заявление за медиите Марин казва: "По повод словоблудството на Борисов в Народното събрание, че не заслужавам ордена, заявявам: С това си изявление Борисов показва, че не заслужава гнева ми. Поради това не мога да приема за достойно да съм носител на орден, за чието получаване ме е предложил сам той и е преподписал указа за награждаването ми. Борисов два пъти се е подписал под мотивите за предложение: "За особени заслуги". Изпращам му ордена и указа, бих ги приел, когато друг министър-председател, достоен за това, направи предложение за награждаването ми. За мен Борисов е позор за България."