„Над 160 организации от Европа протестират срещу АЕЦ "Белене", информира  „Дневник"

Над 160 неправителствени организации от 33 страни протестират срещу опита на българското правителство да финансира АЕЦ "Белене" с пари от ЕС по силата на договора за ядрената енергия "Евратом", съобщи в понеделник радио "Дойче веле". Организациите са изпратили протестно писмо до Европейската комисия.

За финансиране с европари говори още от миналата година енергийният министър Румен Овчаров. За целта, преди да започне изграждането на втората АЕЦ, България трябва да изпрати доклад до "Евратом" с подробна информация за проекта. Така експертите ще преценят дали са спазени мерките за сигурност и ако е така, ще му дадат зелена светлина. Едва тогава може да се кандидатства за заем. По време на съвета на лидерите от ЕС в началото на месеца Австрия заяви, че ще блокира всеки план за нов атомен реактор в ЕС. Според еврозаконодателството всяка страна може сама да решава дали да произвежда ядрена енергия, но позицията на Виена може много да затрудни финансирането от ЕС.

Проектът за АЕЦ "Белене" е атакуван многократно от международни екоорганизации. През лятото на 2005 г. активисти на "Грийнпийс" проникнаха в площадката и разпънаха палатки.

„Първанов говори с Блеър за сестрите", съобщава  „Стандарт"

Президентът Георги Първанов говори за осъдените на смърт българки в Либия пред държавниците от ЕС по време на срещата на върха на Евросъюза в Берлин вчера. Държавният ни глава обсъдил хода на делото с германския президент Хорст Кьолер и британския премиер Тони Блеър.

Тази тема остава в дневния ред на ЕС. Ангажиментите са много категорични, твърди и последователни, каза Първанов, цитиран от Дойче веле. Още повече че предстои среща EС - Африка и българската политика и позиция са насочени към това да бъдем активен фактор по един много важен въпрос. Той е свързан с борбата срещу СПИН, обясни президентът. България може да даде своя принос за преодоляване на това предизвикателство, в това число и на територията на Либия. В същото време остава актуален и проблемът с човешките права. Сигурен съм, че ЕС ще подходи с цялата отговорност на предстоящия дебат, допълни Първанов.

„Тракийците предлагат: Бургас - Александруполис да стане Кап. Петко войвода" е водещото заглавие на  „Новинар"

Нефтопроводът Бургас - Александруполис да носи името на Капитан Петко войвода, защото той има заслуги и към България, и към Русия, и към Гърция, предложиха в Деня на Тракия от Съюза на тракийските дружества у нас. Вчера се навършиха 110 години от създаването на организацията. От организацията ще изпратят писма до президентите на трите страни Георги Първанов, Владимир Путин и Каролос Папуляс, съобщи пред "Новинар" нейният председател Костадин Карамитрев. Депутати от БСП, НДСВ, ДПС и ВМРО заявиха пред "Новинар", че биха подкрепили предложението на тракийците, докато колегите им от ДСБ и СДС се обявиха против с аргумента, че нефтопроводът е неизгоден за България. От "Атака" пък коментираха само, че идеята е странна.

Досега в света няма тръбопровод, който да носи името на определена личност. "Нефтопроводът ще премине близо до родното място на Петко войвода - село Доганхисар край Александруполис. Освен това той е участвал в борбата и на българите, и на гърците против турското робство." Така Карамитрев аргументира идеята. Петко войвода е единственият български герой, приет от руския император Александър ІІ, който му е дал чин "капитан на руската армия". Според шефа на тракийските дружества президентът Георги Първанов подкрепял идеята. Едва ли президентът може да наименува подобни съоръжения, коментира пред "Новинар" прессекретарят на държавния глава Бойка Башлиева. Неговите прерогативи по закон са да наименува селища, допълни тя.

Дали петролопроводът ще се казва Капитан Петко войвода, Васил Левски или Христо Ботев - това няма никакво значение. Всяка идея, която е в интерес на обществото, трябва да се подкрепи, заяви шефът на енергийната комисия в парламента Рамадан Аталай от ДПС. Той добави, че подкрепя инициативата, защото Петко войвода е един от българските герои, които са милеели за свободата на хората. Мирослав Мурджов от ВМРО и Ангел Тюркеджиев от НДСВ също казаха, че ще подкрепят тази инициатива. Не съм сигурен обаче дали ще се възприеме инженерно съоръжение да носи името на национален герой, допълни жълтият депутат. Идеята се хареса и на ексрегионалния министър Костадин Паскалев от БСП.

Нефтопроводът не е изгоден за България и затова не е уместно да носи името на Капитан Петко войвода, смятат бившият министър на регионалното развитие и депутат от ДСБ Евгени Чачев и синият народен представител Христо Кирчев. Зам.-шефът на "Атака" Павел Шопов пък възкликна: "Още не е приключил дебатът за това дали нефтопроводът е изгоден за нас, а вие ме питате как да се нарича." Странно е подобно съоръжение да носи име на личност, добави той. 

„Законът за МВР издържа едва година без ремонт", отбелязва "Дневник"

Експертна група от вътрешното министерство ще анализира приетия само преди година нов закон за МВР, за да подготви промени в текстовете му. Срокът за представяне на предложенията е 15 април. Това стана известно на последното заседание на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност.

Тя е разгледала внесените досега четири законопроекта за промени. Пред комисията зам.-министърът на вътрешните работи Цонко Киров е съобщил, че основните теми, които се обсъждат, са разпределението на правомощията между централното и областните ръководства на вътрешното министерство, конкурсното начало и кариерното развитие в МВР. Отделно от тези промени във ведомството се планира полицаите да бъдат "предислоцирани" из страната. Целта е да се следват демографските промени и там, където има по-малко население, да останат и по-малко униформени.

Законът за МВР влезе в сила в началото на май 2006 г., но само месец по-късно се очертаха първите му слабости. Експерти в министерството многократно изтъкваха огромната натовареност както на дознателите, така и на наблюдаващите прокурори и необходимостта от преосмисляне на критериите за назначаване на дознателите - включително отпадане на изискването за висше юридическо образование.

Един от последните законопроекти за промени, които са подготвени от депутатите Георги Юруков (БСП), Борислав Ралчев (НДСВ) и Христо Бисеров (ДПС), предвижда именно удължаване с още една година на срока, в който дознатели без юридическо образование могат да работят в МВР. Това засяга 357 дознатели от общо 1536 назначени до момента.

Най-много промени са предложени от независимия депутат Владимир Кузов. Една от тях предвижда възможност държавен служител да бъде назначаван без конкурс на друга длъжност в рамките на притежаваната категория при необходимост и с негово съгласие, както и преназначаване на по-ниска длъжност по негово желание. Тази идея вече беше предложена от следователи, които настояват да се използват близо десетте хиляди оперативни работници в разследванията, както беше преди. Проектът на Кузов е бил подкрепен почти единодушно в комисията.

Новият Наказателно-процесуален кодекс (НПК) също е пред ремонт по-малко от година след приемането му. Вече сериозно се говори за възможността следователите да получат право да разследват повече престъпления. Преди година 97% от деянията бяха възложени на дознателите в МВР, а за следователите останаха само екзотичните вредителство, диверсия и шпионаж. Главният прокурор Борис Велчев пък поиска в закона да се въведе разграничение между престъпление и простъпка (вид по-леко престъпление, което в момента не съществува като термин в законите) и последните да се разследват от оперативни работници в МВР.

„Да забравим ли за политическото убийство?", пита вестникът  

Групировката "Орион" е завлякла няколко банки с общо около 2 млрд. лв. "Орион" прави всичко възможно да накара БСП да се прегърне с нея. Изпълнителната власт трябва да се освободи от всички, които са свързани с т.нар. приятелски кръг." Веска Меджидиева, съпруга на боса на "Орион" Румен Спасов и председател на Българска земеделска и промишлена банка (банката на "Орион"), му отговаря също публично през април: "Аз просто се чудя как такава личност като Луканов може още да се търпи в средите на БСП.

Върховният касационен съд (ВКС) миналата седмица произнесе последното решение по делото за убийството на последния комунистически и първия посткомунистически премиер Андрей Луканов. С него бяха оправдани окончателно петима души, получили възможно най-тежкото наказание - доживотни присъди от първата инстанция - Софийския градски съд, през 2003 г. Тази развръзка беше до голяма степен очаквана, след като разследването беше компрометирано от разкритията за побой на някои от задържаните в секретна квартира на МВР в Копривщица. Показателно е, че в мотивите си ВКС отдели специално място на този факт, определяйки го като може би най-съществения за изхода на делото: "В демократичните системи на правораздаване неправомерните усилия за получаване на самопризнания, така както е станало и по настоящото дело, в края на краищата се оказват вредни за каузата на обвинението." Стигна се и до рядко срещаната ситуация представителят на държавното обвинение, вместо да го подкрепя, да заявява: "с този доказателствен материал делото изобщо не е трябвало да бъде внасяно в съда". Информациите и коментарите в пресата, радиото и телевизията се въртяха все в тази стеснена плоскост на случая и от година на година се отдалечаваха от търсенето на отговор на най-важния въпрос:

Защо беше убит Андрей Луканов

Истината е, че и при осъдително решение този съдебен процес не можеше да даде такъв отговор. Просто защото едно криминално разследване, по което бяха хвърлени значителни усилия, независимо от грешките и критиките, е почти невъзможно да даде краен и точен отговор за едно политическо убийство, каквото е безспорно убийството на Луканов. Разследването стигна само до бившия шеф на "Колонел" Ангел Василев, а на всички беше ясно, че той няма мотив и не може да е поръчителят. Криминалната страна на процеса, разбира се, но в случая с убийството на Луканов кръженето само в нейната орбита целеше и да не се стигне до някаква идея дори защо беше убит бившият министър-председател. Нещо повече - преекспонирането на едни и същи подробности, колкото и важни да са те, волно или неволно прави обществото късопаметно за обстоятелствата около самото престъпление. А е много важно да се помни какво е станало през 1996 г.

Годината е своеобразен вододел в българския преход. Управлението на БСП води страната към поредната икономическа катастрофа - хората не могат да си купят вече и хляб, тъй като левът се срутва стремглаво, за да стигне до шокиращите 3100 (неденоминирани) лева за един долар. По катастрофалните си мащаби положението далеч надхвърля гладната зима на Лукановото правителство през 1990 г. След гърменето на финансовите пирамиди започва мащабен фалит на банковия сектор. Има и такива обаче, които печелят добре. Един кръг номенклатурни кадри от социалистическата партия са с пресечени икономически интереси чрез цял конгломерат от фирми около групировката "Орион". В нея влизат и представители на различни сектори от изпълнителната власт. Тогавашният премиер Жан Виденов ги легитимира с наивното обяснението, че "това е един приятелски кръг". Андрей Луканов, макар и само депутат, пък беше открит противник на обвързването на правителството с фирменото съзвездие. По-късно, след убийството му, социологът Андрей Райчев, тогава секретар на Обединението за социална демокрация в БСП, ще заяви: "Луканов ми каза, че разполага с нови данни за корупция във висшите кръгове и е готов да предприеме решителни действия." Двата лагера - правителственият и около Луканов, бяха навлезли в открита словесна война месеци преди убийството. Самият Луканов заяви пред партийния елит в Плевен през март 1996 г:

"За мен това са група мародери

Групировката "Орион" е завлякла няколко банки с общо около 2 млрд. лв. "Орион" прави всичко възможно да накара БСП да се прегърне с нея. Изпълнителната власт трябва да се освободи от всички, които са свързани с т.нар. приятелски кръг." Веска Меджидиева, съпруга на боса на "Орион" Румен Спасов и председател на Българска земеделска и промишлена банка (банката на "Орион"), му отговаря също публично през април: "Аз просто се чудя как такава личност като Луканов може още да се търпи в средите на БСП. Той е един изключително властолюбив човек и е готов да мине през всякакви трупове, за да постигне каквото иска, а то е той да е сам на върха на елхичката." Следва нова атака от Луканов през май: "Недопустимо и позорно е за БСП, че нейни представители във властта са свързани с "Орион". Единствено правилното е да се разграничи от скандалната групировка." Румен Спасов на свой ред през юли: "Луканов е политически интригант и посерко, който цапа гащите, като мисли, че хора като баща ми (бащата на Румен Спасов е бившият дългогодишен зам. вътрешен министър ген. Мирчо Спасов, починал по време на процеса за лагерите, който започва през февруари 1990 г., веднага след създаване на първото правителство на Луканов - бел. авт.) току-виж се вдигнали от гроба и му изкарат кирливите ризи.

"По-добре е Луканов да го няма в България"

заявява Румен Спасов. Три месеца по-късно Андрей Луканов е застрелян пред дома си. А Спасови и до днес са в ЮАР. Показателно е, че бившият премиер беше убит, когато неговата партия не беше в опозиция, а на власт. "Андрей бе прострелян, за да бъдат предотвратени последващи политически действия", каза Велислава Дърева (1998 г.). От тази гледна точка оправдателната присъда за петимата арестувани не може автоматично да се приеме като "делото е приключило, забравете".

Чудно е, че довчерашните близки съпартийци на Луканов днес мълчат, все едно че тази ключова за социалистическата партия фигура изобщо не е съществувала или че убийството му е някакъв лош сън отпреди 11 години. БСП по правило не обича да се обръща назад и не само по този повод. А фактите сочат, че случаят с Луканов се вписва в една дълга традиция. "Никой досега не се съмнява, че убийството на Луканов е свързано с червените среди" - пак Андрей Райчев (1997 г.). "България вече не е същата", казаха в хор Нора Ананиева и Красимир Премянов след покушението на "Латинка" 15. Но всъщност това заключение се отнася с пълна сила и за самата партия.

Сега БСП е забравила

и убийството, и всичко, което произтече от управлението й през 1996 г. И всички се надяват, че с окончателното произнасяне на съда за провала на криминалното разследване ще настане и окончателна тишина. Каквато се очаква и за престъпленията на комунистическия режим, между които и т.нар. възродителен процес, и за фалита на банките, и за прескочените от съдебната система кредитни милионери... В този смисъл и за самата съдебна система и пресичането на способността й да правораздава.

Делото "Луканов" със сигурност крие достатъчно много конкретни факти не само със самото престъпление, но и за бездействието, от една страна, и съмнителните действия - от друга, на институциите. Не е маловажно например да се установи защо една докладна за заплаха за сигурността на Луканов от една специална служба да "се мотае" в друга специална служба, без да бъдат взети никакви мерки. Или пък как директор на такава служба като Национална служба "Сигурност" в МВР изпълнява ролята на посредник между Румен Спасов и Луканов. Страниците на делото дават отговор на доста неудобни въпроси, за които днес дори прокуратурата твърди, че няма достатъчно доказателства. Или както беше казала веднъж покойната Рени Цанова, адвокат на единия от подсъдимите: "Единствено не се знае кой стои над Ангел Василев."

„Завръщат се централизираните търгове за болнична апаратура", съобщава  „Дневник"

Търговете за апаратура за държавните болници отново ще се правят централизирано от Министерството на здравеопазването. В момента ведомството събира заявките от мениджърите на лечебните заведения за необходимата техника. Това съобщи в  министър Радослав Гайдарски.

Според него по този начин цената на медицинската апаратура може да се намали с около 30%. При подобни доставки обикновено има съмнения за корупция и толериране на "приятелски фирми", затова Гайдарски обеща пълна прозрачност при провеждането на конкурсите. През тази година в бюджета на министерството за техника и ремонти са определени 66 млн. лв., което е двойно повече от 2006 г.

Гайдарски откри в понеделник 11 напълно обновени операционни в Първа хирургия и в урологията на Александровска болница в София, за които министерството е отпуснало над 1.2 млн. лв. Според доц. Асен Златев, шеф на лечебното заведение, двата операционни блока могат да съперничат на тези в Европа. Той обясни, че тази година хирургиите ще бъдат дооборудвани. Проф. Митко Цветков, шеф на урологията, каза, че модернизирането на двете клиники ще позволи на студентите да наблюдават онлайн операциите. Той информира, че до 10 дни ще бъде представена програмата за бъбречните трансплантации в страната, която предвижда всяка година да се правят по 70-80 присаждания.

В момента се довършва лабораторният блок на Александровска, който ще бъде преместен в нова сграда и ще позволи всички изследвания да се правят на едно място, каза още Асен Златев. През май Центърът за образна диагностика ще получи модерен скенер, допълни той. До месец ще започне и цялостната реконструкция на клиниките по психиатрия и неврология, които ще се ремонтират със заем от Световната банка. В момента се довършва и спешното отделение на болницата.

Александровска болница вече не трупа дългове, похвали се Златев. През миналата година приходите са били 32.3 млн. лв., а разходите - 31 млн. лв., което е с 9 млн. лв. по-малко от предходната година. Спестяванията са направени от разумното харчене на парите за лекарства и консумативи. Постепенно растат и заплатите в лечебното заведение. Средната за лекарите в момента е около 900 - 1100 лв., а за медицинските сестри - 450 лв. Възнагражденията са увеличавани два пъти - през декември 2006 и март 2007 г. Досега заплатите бяха ниски и затова напуснаха доста сестри и доктори, но се надяваме вече да можем да ги задържим, каза шефът на болницата.

Здравната стратегия ще бъде приета до месец от правителството, каза още министър Гайдарски. По думите му засега касата няма да бъде демонополизирана, а доплащането на медицинските услуги ще бъде въведено през 2008 или 2009 г. През тази и следващата година България трябва да отдели 640 млн. лв. членски внос за Европейския съюз и още 1.5 млрд. лв. за съфинансиране на европроекти, така че не е възможно да бъдат отпуснати повече пари за здравеопазването, обясни Гайдарски.

„Нагласен конкурс в здравното министерство", информира  „Новинар"

Нагласен конкурс за директор на отдел "Спешна медицинска помощ" в Министерството на здравеопазването е на път да се проведе в сряда, сигнализираха пред "Новинар" хора от ведомството на Радослав Гайдарски. Едно от изискванията е кандидатите да имат управленски опит като шефове на болници, но няма изискване да са завършили специалността спешна медицина. Изискванията се определят от политическото ръководство на здравното министерство. Те обаче са така създадени, че на тях отговаря само един от кандидатите - д-р Ивиан Бенишев.

В момента той е временен шеф на отдела, за който кандидатства.

Според наредбата за провеждане на конкурси в комисията, която оценява кандидатите, трябва да участва задължително националният консултант по Спешна медицина проф. Шери Макс Таджер. Той заяви, че е отказал по много причини, една от които е работата му в "Пирогов".

Кандидати за шефове на отдела са д-р Петко Петков, който е директор на филиала за Спешна медицинска помощ в Ботевград, д-р Максим Гайдев, който е бил шеф на отдел "Спешна медицинска помощ" в МЗ, когато министър беше Славчо Богоев, д-р Ивиан Бенишев и д-р Кинче Вълкова. Д-р Бенишев е ексшеф на болницата в Радомир. Заради биографиите на четиримата кандидати се пораждат съмненията, че д-р Ивиан Бенишев е фаворит за поста. Единствено той отговаря на изискването за управленски опит като директор на болница. "За да се освободят навремето от мен, Славчо Богоев закри отдела, а след известно време се обявява конкурс за началник на същия отдел и се правят изисквания, които да са удобни на някого за нещо", беше коментарът на д-р Гайдев. От здравното ведомство не бяха открити за коментар, а на писмените въпроси не отговориха.

Междувременно публикация във в. "Новинар" промени състава на комисията. Преди две седмици стана ясно, че шефът на дирекция "Медицински дейности" Стоян Александров е лобирал за назначаването на сина си - Станимир Александров за зам.-шеф на Спешна помощ в София-област.

Настоящият директор на Спешна помощ в София-област д-р Георги Торнев също е подал документи за участие в конкурса за шеф на отдела за спешна помощ в министерството. За председател на комисията е бил определен Стоян Александров. След публикацията във в. "Новинар" той е отстранен от комисията, а д-р Торнев е оттеглил документите си заради конфликт на интереси. 

„Учители ще се оценяват помежду си за по-високи заплати", съобщава  „Дневник"  

Учителите ще получават диференцирани заплати, след като получат оценка за работата си. Атестацията ще се прави от комисия с председател директора на училището и с трима до седмина членове преподаватели, избрани от педагогическите съвети. При липса на консенсус за представянето на даден учител последна дума ще има директорът. Негово ще бъде решението и за членовете на комисията.

След продължилите няколко месеца дебати между просветното министерство, синдикатите и училищните директори в понеделник след заседание на отрасловия съвет към просветното ведомство бяха обявени критериите, по които ще се извършва диференцираното заплащане. В края на миналата седмица министър Даниел Вълчев припомни, че има опасност, ако не се постигне съгласие, определените за това в бюджета 13.1 млн. лв. за тази година да се върнат обратно.

Схемата предвижда 10% от най-добрите учители да си разпределят 40% от отпуснатата за училището сума. Следващите десет - 20% от нея, а други 40% ще си поделят 40% от парите. В края на таблицата остават 40% от учителите без нито стотинка увеличение. Това обясни зам.-министърът на образованието Кирчо Атанасов. Максималното увеличение на заплатата по тази схема може да е около 80 лв., а минималното 19 лв. Средната учителска заплата в страната е 313 лв. Парите ще се разпределят според броя на преподавателите в училищата.

Новата схема ще бъде изпробвана в 15 училища в страната през април. Докато трае опитът, заплатите на участниците няма да бъдат повишавани. В края на месеца отрасловият съвет ще се събере отново, ще обсъди резултатите и ще направи необходимите промени, които да влязат в сила от юли. Постановление на Министерския съвет ще бъде прието през май, прогнозира Атанасов. Според него, ако директорът на училището е "човек на място", пробният период може да покаже много добри резултати, защото той най-добре познава работата на подчинените си.

Критериите са изключително субективни

Изобщо не могат да бъдат приложени еднакво за всички учители, заяви Иванка Къндова, учител и член на асоциация "Родители". Тя очаква отпор и голямо напрежение в колегията. "Представете си, че на места има повече учители, които изкарат 100 точки. В същото време комисията трябва да определи само 10%, които да имат най-голямо увеличение на заплатите", е неин аргумент срещу схемата. Други критици изразиха мнение, че учителите по различните дисциплини са неравнопоставени според избраните критерии заради естеството на обучението.

Според експерта от "Отворено общество" Боян Захариев посоката на промяната е отчасти правилна. "Министерството трябва да създаде обща рамка, която всяко училище да приспособи към своите условия", заяви той. Според него училищата не си приличат едно с друго, за да се подчиняват на централизирани критерии. "Диференцирането не трябва да става със задна дата и да се схваща като заплащане за нещо свършено. То трябва да се разбира като стимул за учителя да работи по-добре за в бъдеще. Затова трябва да заложим на изграждането на дългосрочни стимули, а не на моментни", е мнението на Захариев.

Експерти смятат, че по-голяма обективност при диференцираното заплащане на учителите може да се постигне само след

децентрализация на системата

и преразпределяне на повече отговорности на местно ниво. Това показва и европейският опит. В някои страни например общините разпределят допълнителни средства по училищата и с помощта на учителските колективи определят критериите за различните учителските заплати. Такава е практиката в Унгария, обясни Боян Захариев. В Полша бонусите за учителите също се заплащат от общинските бюджети, като понякога се стига до големи различия между бедните и богатите райони. Честа практика в развитите страни е личните възнаграждения на учителите да не се обвързват с оценката на цялото училище, както и финансирането на училищата да не зависи пряко от броя на учениците, коментират още експертите.

"На много места по света диференцирането на учителските заплати е свързано с кариерното развитие и квалификация на учителите, с външното оценяване и с атестацията на училищата", каза Янка Такева от Синдиката на българските учители. Според нея такава система, която ще взема под внимание трите показателя, ще е по-обективна, би трябвало да бъде изградена и в България до 2009 г.

„Започва експериментът с учителските заплати", отбелязва  „Дума"

В 15 училища - различни по вид и степен, от малки и средни общини и от големи областни центрове в страната, ще се изпробва до края на април новият модел за диференцирано заплащане на учителските заплати. Това съобщи зам.-министърът на образованието и науката Кирчо Атанасов след заседание на отрасловия съвет за тристранно сътрудничество на синдикатите и работодателските организации в образованието.

Посочено бе, че ако резултатите от изпробването на модела са добри, той ще бъде приложен без промени, а ако има проблеми, те ще бъдат отчетени, за да заработи от 1 юли реалният модел за диференцирано заплащане на учителите. За целтаот бюджета са отделени 13 100 000 лв.

Работата на педагозите ще се оценява по десет критерия от комисия, ръководена от директора на училището, а при липса на  консенсус окончателната оценка ще се дава от директора. Комисията (в състав от 3 до 7 човека) ще се избира от директора и от педагогическия съвет на училището.

Десетте критерия за оценяване работата на учителите са: планиране, организация и провеждане на образователно-възпитателния процес (максимум 14 точки); използване на интерактивни методи, иновации и компютърни технологии в учебния процес (10 т.); работа в екип за създаване на подходяща образователно-възпитателна среда, участия в комисии (10 т.); работа с деца и ученици, застрашени от отпадане, деца в риск, в мултикултурна среда и с деца със специални образователни потребности (10 т.); работа с ученици в национални и международни състезания, конкурси и олимпиади (10 т.); работа с родители и училищното настоятелство (6 т.); извънкласни дейности (8 т.); работа в методически обединения и подпомагане на новопостъпили учители (8 т.); разработване и реализиране на проекти (6 т.); получени професионални отличия и награди през оценявания период по избрани от детската градина или училището показатели (18 т.).

Кирчо Атанасов каза, че според предлагания модел 10% от учителите ще си разпределят 40% от цялата сума, предложена на училището. Други 10% ще си разпределят 20% от сумата за училището, 40% от педагозите ще си разпределят 40% от сумата, а останалите 40% няма да получат увеличение.

"Омбудсманът атакува образователния ценз за кметове",  информира  „Дневник"

Правните норми на българското законодателствоНационалният омбудсман Гиньо Ганев обяви в понедленик, че е поискал от Конституционния съд (КС) да обяви за противоконституционна разпоредбата от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), според който кметовете на общини и на райони трябва да имат висше образование.

Изискването беше въведено миналата година с поправки в закона за местното самоуправление, внесени от депутати от управляващата коалиция. Разпоредбата гласи, че кметовете трябва да притежават минимум образователно-квалификационна степен "бакалавър". По време на обсъждането й социалистите, които бяха инициатори на промяната, обясняваха, че не е редно от зам.-кметовете да се изисква висше образование, а това да не се отнася и за кметовете. Текстът мина, въпреки съмненията, че е спорен от гледна точка на конституцията и въпреки коментарите на депутати от всички партии, че образователният ценз на практика ще остави много от малките населени места без кандидати за кметове.

Изискването представлява ограничение на конституционно гарантираното право на гражданите да бъдат избирани в органите на местната власт, заяви в понедленик общественият защитник. Според него липса на определена образователна степен не може да бъде пречка за кандидатиране за пряко избираема длъжност. Друг е въпросът със заемането на назначаеми длъжности в системата на администрацията, които не са пряк израз на народния суверенитет, посочи Гиньо Ганев. Според него въвеждането на ценз е недопустимо и за кметовете на райони, тъй като те не са административни длъжности в стриктния смисъл на понятието.

Омбудсманът е решил да не сезира КС за Закона за Камарата на строителите.

„Омбудсманът защити кметове без висше", отбелязва и  „Стандарт"

Не е необходимо кметовете да са висшисти, заяви националният омбудсман Гиньо Ганев. Поправката в закона, която изисква ценз бакалавър, трябвало да отпадне, защото нарушава народния суверенитет. Вчера институцията на омбудсмана е внесла искане за отмяна на спорната поправка в Конституционния съд. Един кмет може да бъде неграмотен, но добър, пошегува се Ганев. Той се надява съдът да се произнесе преди местните избори.

„Ганев атакува кметския ценз", съобщава и  „Дума"

Омбудсманът Гиньо Ганев е поискал от Конституционния съд да обяви за противоконституционна разпоредбата на чл. 41, ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация. Тя задължава кметовете да имат поне образователната степен бакалавър. Промяната влезе в сила с решение на парламента от август 2006 г. Общественият защиник обаче я определи като нарушаваща правата на гражданите и приведе в подкрепа на тезата си няколко члена от основния закон на страната.  

Въведеното изискване съставлява ограничение на конституционно гарантираното пасивно избирателно право, което се изразява в правото да бъдеш избиран. Липса на определена образователна степен не може да бъде пречка за кандидатиране за пряко избираема длъжност, заяви Ганев. Когато обаче става дума за длъжности в администрацията, образователен ценз е необходим, тъй като един секретар на община например е назначен, а не е пряк израз на народния суверенитет, коментира той. За кметовете на райони се посочва, че това не са административни длъжности в стриктния смисъл на понятието и омбудсманът смята, че въвеждането на ценз за тях също е недопустимо от конституционна гледна точка.

Главният секретар на омбудсмана Борислав Цеков посочи, че от институцията очакват Конституционният съд да се произнесе по казуса максимално отдалечено от датата на местните избори, за да не ги затруднява. Той определи тези текстове като дискриминационни и противоречащи на принципа на народния суверенитет.

Омбудсманът съобщи още, че при него е постъпило искане от група браншови организации, сред които Съюза за стопанска инициатива, Българска предприемаческа камара и други, които искат да бъде сезиран КС по повод новия Закон за камарата на строителите. След задълбочени анализи обаче омбудсманът смята, че законът не нарушава свободата на сдружаване и не ерозира социалния диалог, както твърдят от браншовите организации. Ганев подчерта и че Законът за камарата на строителите не създава условия за монополи и квазидържавни структури. 

„Ипотеките стават и отворени кредити„ е водещото заглавие на  „Дневник"

Ипотечните заеми могат да се превърнат в своебразни отворени кредитни линии с подготвена промяна в Закона за задълженията и договорите. Целта е да се даде възможност на клиентите на банките с една ипотека да теглят повече от един заем. Условията са изтеглените кредити общо да не надвишават лимита, определен от оценката на имота, както и анализът на финансовата институция да показва, че кредитополучателят ще е в състояние да обслужва допълнителното финансиране.

Това означава, че ако граждани или фирми изтеглят заем с по-малка стойност от цената на недвижимата собственост, по-късно ще имат възможност да изтеглят още един или повече кредити, като таванът е оценката на имота. Например, ако се ипотекира имот от 100 хил. лв. срещу кредит за 25 хил. лв., банката впоследствие може да отпусне още заеми за оставащите 75 хил. лв., без да е нужно да се учредява второ обезпечение. Така на практика ще могат да се получат няколко самостоятелни заема в рамките на кредитния лимит. В момента за всяко отделно вземане, обезпечено с един и същ имот, се учредява нова ипотека. Освен загуба на време това означава и нови разходи на клиентите за нотариални и банкови такси.

Поправките, с които се увеличава и двойно срокът на вписването на ипотека и се узаконяват заемите на зелено, скоро ще бъдат внесени в правителството от Министерството на правосъдието. Промените в закона са съгласувани с Българската народна банка, Асоциацията на търговските банки и Висшия съдебен съвет. С тях се модернизира законодателството в България в областта на ипотеките, което не е изменяно съществено от 1950 г.

Основната промяна е в чл. 149 от Закона за задълженията и договорите, като тя ще засегне и всички други видове залози, включително върху транспортни средства. В действащия сега текст е записано: "за обезпечение на едно вземане може да се учреди залог върху движима вещ или върху вземане и ипотека върху недвижим имот". В новата редакция думите "на едно вземане" се заменят с "на вземане". Това ще облекчи най-вече компаниите, които теглят заеми срещу залог на всякакви дълготрайни материални активи.

"Това е напълно разумна промяна. По този начин се намаляват административните разходи за самата банка, а така и разходите на кредитополучателя, които биха се похарчили по нотариални такси. Редакцията на текста обаче не означава, че всяка банка автоматично ще отпуска цялата сума по оценката. Все пак обезпечението се използва от банката само в краен случай - когато длъжникът изпадне в неплатежоспособност." Това коментира за "Дневник" председателят на управителния съвет на Асоциацията на търговските банки и главен изпълнителен директор на Булбанк Левон Хампарцумян. Според него за кредитните институции на първо място по значение е дали с доходите, които получава, длъжникът ще може без проблеми да плаща месечните вноски по заемите си, като му остават и достатъчно средства за живот. Тоест, дори оценката на едно жилище да е 100 хил. лв., ако доходите на кредитополучателя не стигат за изплащането на заем над 50 хил. лв., повечето банки не биха му отпуснали по-голяма от тази сума.

За пръв път в закона изрично се записва, че може да се ипотекира бъдеща сграда. Целта е да се улесни финансирането на строителната дейност, при която обичайно се търсят средства още преди конкретният обект да е започнат. И в сегашната си практика банките искат да се учреди ипотека в тяхна полза върху това, което ще бъде придобито или построено с парите от заема. В момента в Закона за задълженията и договорите обаче не е уредена изрично тази възможност, затова юристите бяха разделени във вижданията си дали ипотеката върху бъдеща сграда е действителна. Европейската практика е категорична и сега се възприема изцяло възможността да се ипотекира още непостроена сграда.

Заради масовите случаи на ипотеки със срок над 20 години се прави още една промяна, наложена от практиката. Сегашният 10-годишен срок за вписване на ипотеките, залегнал в Закона за задълженията и договорите, се увеличава двойно. С удължаването на срока ще се избегне нуждата от ново вписване на договора след изтичането на първите десет години от него. Това ще облекчи както банките, които правят административни разходи за повторната обработка на документи, така и клиентите, които ще спестят време и нотариални такси за повторно регистриране на ипотеките в службите по вписванията. В проектозакона обаче е посочено, че промяната няма да засегне вече вписаните ипотеки.

„Сивата икономика "краде" 600 млн. лв. от пенсиите" е водещото заглавие на  „Дума"

Годишните загуби, които сивата икономика нанася чрез непостъпили данъци и осигуровки, са между 700 милиона лева и 1 милиард лева. Загубите само за пенсионния фонд са около 500-600 милиона лева, отбеляза председателят на Икономическия и социален съвет Лалко Дулевски пред журналисти в началото на дискусията "Независимост и устойчивост на пенсионната система" в столичния хотел "Радисън".

Според Дулевски, разходите за труд трябва да бъдат пряка функция от производителността на труда. Изпълнителният директор на Главната инспекция по труда (ГИТ) Тотю Младенов допълни от своя страна, че строга регистрация трябва да се въведе и за гражданските договори. Около 30 процента от работещите в строителството работят на граждански договори, но не са осигурени и нямат здравноосигурителни права, отбеляза Младенов.

В много случаи работниците бягат от инспекторите и не желаят да съдействат на контролния орган, посочи той. По думите му, за тях трябва да бъде въведена санкция.

Според социалното министерство пък населението в България ще намалява и застарява в дългосрочен план. Това каза зам.-министърът на труда и социалната политика Димитър Димитров. По думите му през 2025 година хората в трудоспособна възраст ще бъдат около 30 процента от населението на страната, а през 2050 година - 38-40 процента. През 2005 година пенсионерите са били 25 процента, сочат данните на социалното министерство.

Димитров отбеляза, че това означава увеличаване на товара върху работещите хора за издръжката на пенсионерите. Според евродепутата, бивш министър на труда и социалната политика Христина Христова, трябва да се намерят механизми за облекчаване на финансовите последици върху младите хора за издръжката на застаряващото население. Някои страни са забранили увеличаването на осигурителната вноска до 2020 година, посочи Христова и даде за пример Германия и Холандия.

Наредбата за регулиране на работните заплати в предприятията с над 50 процента държавно и общинско участие ще отпадне, прогнозира при посещението си в Силистра председателят на КНСБ Желязко Христов. Той се позова на разговора си с министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и с министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова.

Христов каза, че облагането на социалните разходи за работниците за осъществяването на т. нар. корпоративна социална отговорност ще ощети работещите с около 70 милиона лева и определи това като грешка на управляващото мнозинство.

"Настигаме Европа след 220 години", според  „Стандарт"

Лишените от достатъчно средства български работници ще трябва да почакат около 220 години, за да се радват на същите заплати като тези на колегите си от западноевропейските страни. Това пише електронното издание "Пърсънъл тудей", което се позова на проучване на Института за пазарна икономика. В него са разработени 3 варианта кога ще стигнем европейците по заплати. 223 години е най-песимистичният - при ръст на брутния вътрешен продукт от 2%. Оптимистичният вариант предвижда да се изравним с Европа след 36 г. Но условието е всяка година да достигаме 8% ръст на БВП, което не се е случвало никога досега.

"България Ер" с най-високия сертификат за безопасност", четем в  „Новинар"

"България Ер" получи от Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) сертификат, който удостоверява, че покрива най-високия стандарт за безопасност в света. Още 200 компании в света имат този сертификат, заяви Гюнтер Мартис, директор по безопасността на полетите в IATA, при връчването на документа. Международната организация, членовете на която изпълняват 94% от планирания международен трафик по света, ще изключи авиокомпаниите, които не покрият критериите за безопасност на IATA и не преминат през специална ревизия за експлоатационна безопасност (IOSA) до края на тази година. Подобен преглед трябва да се направи на още 400 авмиокомпании, сред които е и българската "Хемус Ер", която е подала заявка за специалната ревизия . Министърът на транспорта Петър Мутафчиев прикани и останалите български въздушни превозвачи да минат през одита за безопасност IOSA, което ще им даде предимство на авиопазара. Ревизията включва проверка на техническо обслужване, летателна експлоатация, оперативна дейност, наземно обслужване, кабинно обслужване и на още три елемента.

На 6 чужди авиокомпании IATA вече е прекратила членството, защото не са спазили първия срок миналата година. По 6,5 млрд. щ. долара годишно плащат авиокомпаниите и пътниците по света за допълнителни мерки за поддържане на сигурността след атентатите на 11 септември 2001 г. На повече от 40 млрд. долара се изчисляват загубите от кризата в авиацията след терористичните актове, каза г-н Мартис. През юли изтича временното решение за достъп до данни за пътниците между ЕС и САЩ, което бе взето 6 седмици след осуетения терористичен заговор във Великобритания миналото лято, обясни шефът на IATA по безопасността. До края на тази година електронните билети трябва да бъдат въведени 100% от всички авиокомпании членки на ИАТА. В Европа електронният билет е въведен над 80%, а в "България ЕР", която е най-напред от българските компании - 76% към януари 2007 г.

Селскостопанската авиация няма да спре, заяви вчера Захари Алексиев, шеф на ГВА. Руските самолети Ан 12 и Ан 2 , руско производство, няма да могат да получат европейски типов сертификат, е крайното становище на Европейската организация за безопасност на полетите ЕАСА. Тези машини обаче ще бъдат оставени в националния регистър като изключение, определено в Анекс 2 към европейската директива за въздухоплавателните средства, докато Гражданската въздухоплавателна администрация не ги отпише като неотговарящи на националните критерии за безопасност. Двата самолета Ан 24 и 7-8 самолета Ан 26 получават отсрочка до 2008 г. за получаване на типов сертификат.

Кувейтската компания, изпълнител на новата писта на летище София, ще ремонтира участъка с откритата пукнатина върху моста над река Искър, бе категоричен Петър Мутафчиев. След като има рекламация от летището за дефекти, те трябва да бъдат отстранени, каза Мутафчиев. Другата седмица екипът на министерството започва преговори с изпълнителя на пътническия терминал, австрийската компания "Щрабаг", по нейните и на летището финансови претенции за качеството на изпълнение и закъснението на проекта, каза още министърът. 

„Любо Пенев вдига стъклен бутик" е водещото заглавие на  „Стандарт"

Луксозен търговски център от стъкло и небостъргач ще изникнат на пъпа на София. Инвеститори са бившият футболист Любо Пенев и братът на Милен Велчев - Георги.

"Молът" на Пенев ще е в градинката срещу НДК - на мястото на пустеещото кафене "Валенсиана", което също бе негово. Чичовото го затвори в средата на 90-те, но не прекъсна договора си за терена.

Стъкленият бутик ще е на два етажа от 220 и 160 квадрата. На горния ще има кафе и лъскави магазини, обясни бившият национал. Комплексът ще е готов в края на май.

Георги Велчев пък участва в строежа на супермодерния небостъргач на "Цариградско шосе".

Собственик на ресторант "Ропотамо", който беше съборен в неделя и където ще е билдингът, е "Интернешънъл кепитъл груп".

"ВМРО ще обединява България и Македония", информира  „Новинар"

ВМРО ще работи за обединението на България и Македония, заяви вчера във Велико Търново Милен Михов от националното ръководство. Той уточни, че този приоритет е бил одобрен на конгреса на организацията в събота. Според Михов броят на македонските граждани, които кандидатстват за българско гражданство, непрекъснато расте и рано или късно това ще предизвика финансови, политически и социални проблеми. Обединението на България и Македония под формата на федерация или конфедерация ще е в интерес на съхраняването на българската диаспора и създаването на един пазар за 10 милиона потребители, обясни още Михов. 

„Гърция държала 40 г. атомни бомби край границата ни", съобщава  „24 часа"

В продължение на 40 г. Гърция е приютявала американски атомни бомби в различни части на страната. Досега нито едно гръцко правителство не е признало официално този факт, писа атинският в. "Та неа". Според вестника намиралите се на гръцка територия бомби са били по-разрушителни от тази, пусната над Хирошима.