24 часа

По-добре татенце, отколкото деденце

Но тук не става дума само за знаменитости, защото това отдавна се е превърнало в най-банално явление сред широк кръг от най-обикновени хора. Направо си е масов случай, както казва психологът Ани Владимирова.

Ако направите анкета и попитате 100 хетеросексуални мъже в улегнала възраст за предпочитанията им, вероятно не повече от трима-четирима ще предпочетат да излязат с жени от техния набор. Всички останали ще изберат по-млади.

Труд

България с най-висока смъртност в ЕС заради неправилно хранене

България е в първата четвъртина на Европа по смъртност, предизвикани от неправилно хранене. Тя е на 12-то място от общо 51 държави, включени в изследването на университета "Фридрих Шилер" в Йена, Германия, за което съобщи "Дейли мейл". Неговото проучване обхваща данни от 1990 до 2016 година.

Първите 10 държави с най-висока смъртност са все бивши съветски републики, 4 от които се намират в Азия. Най-отгоре е Узбекистан, където починалите от неправилното хранене са 396 лица на 100 000 души. Следват Туркменистан, Киргизстан, Украйна, Молдова, Азербайджан, Беларус, Таджикистан и Казахстан. Последна в десятката е Русия с 291 жертви на 100 000 души. Единадесета е пак бивша съветска република - Грузия.

Монитор

Стотици в помощ на Симона да върне бебето си

През тези няколко дни майката Симона не е имала никаква възможност да гушне бебето си и да го накърми преди да го отведат, твърди самата тя. Родила е със спешно секцио и лекарите са преценили, че бебето трябва да остане в кувьоз. В това време родилката се е възстановявала след операцията, но въпреки това е посещавала пеленачето си всеки ден в часовете за свиждания. Симона дори е останала в болницата и след изписването си, за да има контакт с Александър. По думите й от раждането до момента е пипнала само един път първородния си син, след като лекарка й позволила да го докосне. След това бебето й било отнето, като "спешна мярка за закрила на новороденото" и настанено в приемно семейство.

Стандарт

АПИ разсмя нета с оферта за IT шеф

Агенция "Пътна инфраструктура" развесели зевзеците в социалните мрежи с публикувана оферта за IT спец на ръководна длъжност, който да отговаря за системата за електронните винетки.

Обявата е пусната и в популярния сайт за набиране на персонал Jobs.bg, а заплатата за нея е смешните 510 лева. В частните фирми подобни специалисти взимат с пъти повече, а според последния доклад за доходите на КНСБ средната заплата за IT сектора е 3150 лева.

Конкурсът за назначаване на държавен служител е за звучащата повече от важно длъжност началник отдел "Управление на информационна система и инфраструктура" в Национално ТОЛ управление. То отговаря за винетките и тол таксите по пътищата.

Сега

Защитените дюни до "Смокиня" са унищожени

Тежка техника буквално е унищожила защитените дюни до къмпинг "Смокиня", показват публикации в социалните мрежи. "Така изглеждат днес защитените дюни на къмпинг Смокиня! Много удобно - през януари. Единственият коментар: ИЗМЕТ!!!", написа във "Фейсбук" музикантът Васил Гюров, който публикува и снимки, на които се виждат щетите по защитената територия.

Министерството на туризма започна незабавна проверка срещу неизвестен извършител. "Експерти на ведомството на място ще установят дали има незаконни дейности. В прерогативите на ведомството се включват териториите на морските ивици, по закон то не е оторизирано да прави проверки на имоти до плажа", обясняват от МТ.

Капитал дейли

"Булгартабак Холдинг" затваря фабриката си в Благоевград

"Булгартабак Холдинг", чиято собственост се свързва с депутата от ДПС Делян Пеевски, затваря цигарената си фабрика в Благоевград, съобщи БНР. Ръководството на компанията е дало двудневен срок на служителите за доброволно напускане, като те са били уведомени че фабриката ще бъде закрита. Според радиото по този начин съкратените ще получат между 4 и 5 брутни работни заплати, в зависимост от трудовия стаж, както и право да бъдат на борсата за четири месеца срещу минималното обезщетение.

В момента служителите в предприятието са около 200 души - далече от пика си от около 2000 души в по-силните години на "Булгартабак". През последните три месеца производството е работило на пълни обороти, за да изпълни последните си поръчки.

Дума

БСП прие "Визия за България"

След 3-часово обсъждане на предложенията, които постъпиха от цялата страна, проектът "Визия за България" бе допълнен и приет единодушно от Националния съвет на БСП. Предстои документът да бъде приет и от Конгреса на партията. Предстои заседание на Конгреса на 26 януари в НДК.

За пръв път "Визия за България" бе представена на 21.07.2018 г. на форум на БСП в НДК. Оттогава се проведоха 571 срещи с браншови и синдикални организации, членове и симпатизанти на БСП, граждани и експерти в цялата страна. Техните предложения - общо 924, бяха обобщени и включени в проекта. Документът е допълнен с над 1000 предложения, обобщи Драгомир Стойнев пред членовете на пленума.

Най-много са предложенията в сферата на социалната политика (130), образованието и науката (130), регионалното развитие (107), земеделието (105) и здравеопазването (92). Десетки са и предложенията за икономиката, данъчната политика, националната сигурност и туризма.