Дълговете на "Топлофикация- София" се очаква да надминат 1.5 милиарда лева в края на отоплителния сезон.

Това стана ясно на Председателския съвет в Столична община, на който бе поканено за изслушване ръководството на "Топлофикация - София" по настояване на общинските съветници от БСП.

По сметките на Александър Александров, директор на "Топлофикация - София", до края на отоплителния сезон задълженията към "Булгаргаз" ще достигнат 750 млн. лева, а към Българския енергиен холдинг (БЕХ) - над 800 млн. лева. При тези разчети, базирани на прогнозна цена на газа, общинското дружество ще дължи над 1.5 млрд. лева в края на сезона.

КЕВР подхваща Топлофикация София заради многото дългове

КЕВР подхваща Топлофикация София заради многото дългове

"Булгаргаз" може да й врътне кранчето от 1 септември

От Столична община пък посочват, че все още не е намерен външен инвеститор, за което СОС гласува процедура през месец май. В най-добрия вариант това би могло да се случи след 5-6 месеца, ако процедурата се изготви до края на годината, след което да мине през комисия и да няма обжалвания, заяви Иван Таков, председател на БСП - София и на групата на социалистите в СОС.

При задължения от над 1.5 млрд. лева обаче, да се намирани външен инвеститор звучи доста оптимистично, добави Иван Таков. Той се чуди кой би поел подобни задължения, че и да инвестира нови 1.6 милиарда в модернизация на "Топлофикация-София".

Председателят на БСП-София припомни, че през 2019-та СОС е взело решение за модернизацията на дружеството посредством външен инвеститор, когато общият размер на задълженията и инвестицията е бил изчислен на около 1.1 млрд. лева. Оттогава минаха 3 години и тези разходи нараснаха три пъти, констатира Иван Таков.

Никой не е опрощавал нищо на Топлофикация София

Никой не е опрощавал нищо на Топлофикация София

Шефът на СОС доволен обаче, че газ ще има

Затова най-доброто решение е общинското дружество да бъде включено в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), посочи Таков и добави, че всичко останало би изглеждало като имитация на работа.

За да бъдат изчистени дълговете, е необходимо "Топлофикация-София" да стане държавно дружество, което да създаде възможност за финансирането му по ПВУ, допълни председателят на БСП-София.