Расте броят на битовите пожари в столицата.
Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) апелира хората да проявява повече бдителност, когато са пуснали отоплителни уреди. Стотици пожари не биха възникнали, ако предварително са предприети мерки за безопасност в жилищата, изтъкват от Пожарната.

От началото на годината до момента оперативните екипи на Столичната пожарна са извършили гасителни и спасителни дейности при 266 пожара, причинили преки материални и човешки загуби. От тях, почти половината са в жилищно-стопанския сектор. В повечето случаи причината е небрежност при използване на отоплителни електрически уреди или на печки с твърдо гориво. Голяма част от инцидентите са причинени от късо съединение на неизправна електрическа инсталация - не е обърнато внимание на електрическото табло и най-вече на бушоните. Това не би се случило, ако предпазителите са оригинални и правилно подбрани.

Тревожна е статистиката и по отношение на жертвите при пожарите - от началото на годината са загинали десет, пострадали са 11 столичани. Най-често това са възрастни, трудноподвижни и самотно живеещи хора, които не биха могли сами да преценят безопасността на уредите си за отопление и домашната електрическа инсталация. Чести жертви на такива инциденти са и хора от най-слабите социални групи на населението, при които условията на домашния бит тотално се разминават с изискванията за безопасност - семейства, живеещи в необезопасени горими постройки, хора без дом и с неустановена самоличност, нощуващи в изоставени сгради и бараки.

В статистиката такива пожари се отчитат с вероятни причини „късо съединение" или „небрежност при боравене с открит огън", но зад тях се крие човешка небрежност.

Стотици пожари не биха възникнали, ако предварително са предприети мерки за безопасност в жилищата, категорични са от ГДПБЗН.