След повече от два месеца, детските градини и яслите отварят врати днес. В София близо 12 хиляди родители ще изпратят децата си в градините, 860 ще се възползват от отварянето на яслените групи, съобщи БНТ.

Статистиката показва, че едва 26 на сто от родителите нямат друга алтернатива и за това децата им ще посещават детска градина.

Директорите имат задача да организират ежедневна дезинфекция на детските площадки и 4 пъти на ден дезинфекция на помещенията. Всяка сутрин здравословното състояние на децата ще се проверява от медицинския персонал. Деца с грипоподобни симптоми няма да се допускат.

Детските градини и ясли отварят от 22 май

Детските градини и ясли отварят от 22 май

Родителите ще подписват декларация за информирано съгласие

Организацията предвижда отделни входове и изходи, както и мерки, различните групи да не се засичат. При констатирана зараза, под карантина ще е само групата, не и детското заведение.

Припомняме, че на 19 май стана ясно, че детските градини у нас отварят на 22 май. Малко по-късно столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че тези в София ще отворят на 26 май.

След това стана ясно и, че температурата на децата ще се мери с електронни термометри, а с не с живачки, както беше обявил здравният министър.

Междувременно започна и първото класиране за прием в столичните ясли и детски градини.

От 12 до 18 деца в група в детските градини очаква МОН

От 12 до 18 деца в група в детските градини очаква МОН

По-голяма част от заниманията трябвало да стават навън