Близо 2,5 млрд. лв. в бюджета за 2024 г. са предвидени за магистрали, пътища, ВиК проекти, саниране и проектиране. 

Това обяви в сряда регионалният министър Андрей Цеков, който представи параметрите на бюджета пред Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в Народното събрание.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). 

Над 1,7 млрд. лв. са заложени за капиталовата програма в проектобюджета за 2024 г. Включени са 253 обекта ново строителство и основни ремонти на пътна инфраструктура, завършване на ВиК обекти, енергийна ефективност на жилищни сгради, укрепване на свлачища и брегоукрепване и др.

Средствата са предвидени в централния бюджет, а програмата е съставена на проектен принцип, като водещ критерий за финансиране на обектите е наличието на проектна готовност за реално изпълнение, т.е. по тях вече се работи, предстои да се сключи договор или има обявена обществена поръчка, която ще се изпълнява през 2024 г.

Андрей Цеков: 5000 км български пътища са за основен ремонт

Андрей Цеков: 5000 км български пътища са за основен ремонт

В последните 30 години поддръжката е с ниско качество

Сред приоритетните обекти в бюджета за догодина е новото строителство на магистрали и скоростни пътища. За тях са предвидени над 1,170 млрд. лв., които ще се инвестират в седем ключови проекта. Над 400 млн. лв. е ресурсът за строителство на участъци от пътя Видин-Ботевград. Очаква се догодина да завърши строителството на отсечките от Ботевград до Мездра, между Видин и Макреш и п.в. "Бела". Прогнозата е пълното завършване на отсечките в строеж да е до края на 2025 г.

Финансирането за АМ "Хемус" е увеличено до над 233 млн. лв.

"Разковничето за съживяване на проекта е решение на НС, с което да се позволи индексация на договорите за строителство. Водил съм разговори с парламентарните групи и се надявам пари за тази цел да се предвидят в националния бюджет", коментира той.

Средствата не са  достатъчни да се строи цялата магистрала, но ще стигнат да се работи по участъците с проектна готовност и разрешения за строеж.

За участък 7 все още няма проектна готовност, а за лотовете 4, 5 и 6 има проект за препроектиране на габаритите след направен одит за пътна безопасност. Реално ще се работи по участъци 1, 2, 3 и 9.

МРРБ иска от депутатите да отпушат строителството на АМ "Хемус"

МРРБ иска от депутатите да отпушат строителството на АМ "Хемус"

Андрей Цеков иска да види допълнителни 500 милиона лева по бюджета на подопечното си ведомство

В бюджета има буфери и възможност за осигуряване на още средства за "Хемус", например - чрез прехвърляне на аванси от неактивни участъци към такива в строеж.

По АМ "Струма" са предвидени средства за аванс за изпълнение на лот 3.2, но само ако се осъществяват предвидените условия по договорите и след одобрение от ЕК. За АМ "Русе - Велико Търново" има сключени договори, проектира се, в неделя предстои старт на първите 7,9 километра, има фронт да се работи.

Очаква се през април да е готов целият проект и след издаване на разрешение за строеж да се работи по трасето между Русе и Бяла. До края на 2024 г. ще е напълно готова и АМ "Европа". Другите два ключови обекта в капиталовата програма са строителството на югоизточния обходен път на Пловдив, за който са предвидени 9 млн. лв. и на нов мост над река Марица на пътя Плодовитово - Асеновград за над 7,8 млн. лв.

Цеков се зае с разширяване на 20 първокласни пътни участъка до габарит на скоростни пътища

Цеков се зае с разширяване на 20 първокласни пътни участъка до габарит на скоростни пътища

Проектът е залегнал в бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура" за следващата година

Цеков информира пще депутатите, че в бюджета на МРРБ за догодина са заложени средства и за завършване на 48 блока, за които не остана финансиране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилища. Блоковете са 52, но по 4 от тях има конструктивни проблеми и не са допустими за участие в програмата. Предвижда се към общините, в които се намират сградите, да се отпусне аванс от 30% от нужните средства в размер на 28 млн. лв. за започване на строително-монтажни работи.

Приходната част на проектобюджета на МРРБ за догодина е в размер на 959 489 000 лв. От продажбата на винетки за леки коли се очакват 289 млн. лв., а от тол такси - 512 млн. лв. Над 113 млн. лв. са заложените приходи от други такси, а 25 млн. лв. - от предоставяне на кадастрални услуги. Разходна част на бюджета е над 1,1 млрд. лв. Над 1 млрд. лв. от тях са за Агенция "Пътна инфраструктура" - основно за текущ ремонт и поддръжка на републиканските пътища, зимно поддържане, подмяна на пътни знаци, защитни системи, хоризонтална маркировка. Над 2,1 млн. лв. е ресурсът за геозащитни дейности, а 3 млн. лв. - за изработване на общи устройствени планове на общините. Над 3 млн. лв. са предвидени за кадастрални и геодезически дейности, а за конструктивно обследване и премахване на незаконни строежи - 2,5 млн. лв.

МРРБ: Предложените промени в ЗУТ не касаят доизграждането на АМ "Хемус"

МРРБ: Предложените промени в ЗУТ не касаят доизграждането на АМ "Хемус"

Промените касаят ремонтирани тунели и виадукти по вече изградените участъци на магистралата