26 населени места са без електрозахранване във Видинска област заради усложнената зимна обстановка.

Това бе съобщено на заседание на Кризисния щаб във Видин, предаде Дарик.

Най-сериозно е положението в общините Белоградчик и Макреш. Очаква се до края на деня токът да бъде възстановен във всички засегнати общини.

Приоритетна задача на Кризисния щаб е да се възстанови електрозахранването на помпените станции, осигуряващи с вода 20 населени места. Без електрозахранване са 8 помпени станции, захранващи 20 населени места. В 10 от тях водните резервоари все още са пълни и няма критична липса на вода, съобщиха от ВиК-Видин.

Полагат се усилия да се нормализира електрозахранването на помпена станция „Бела", от която се подава вода към 11 населени в района на Белоградчик и Ружинци.

За отстраняването на повреда по 110-киловолтовия далекопровод „Скалите" край с. Гара Орешец, от АЕЦ „Козлодуй" е осигурена тежкопроходима верижна техника. С помощта на кран на мястото на аварията ще бъде монтиран електрически решетъчен стълб от мрежата на подстанция Белоградчик, която захранва с ток по-голямата част от бедстващите райони.

Пътната обстановка в областта е нормална при зимни условия, съобщават от Областно пътно управление. Пътни служители разчистват от пътищата паднали клони, както и на местата в близост до електрически проводници и стълбове. За днес в област Видин е обявен жълт код за поледица и обледяване.