40 пожара са загасени в страната от началото на деня. Към 18 часа днес 63 екипа огнеборци потушават активни огнища, съобщи пред БНР главен инспектор Стефан Стефанов от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

"Засега опасност за населени места и за хора няма", добави Стефан Стефанов.

Пожарът от Пехчево в РСМ доближава българската граница

Пожарът от Пехчево в РСМ доближава българската граница

Огънят е на 2 км. от българската граница

По думите му в област Пловдив - Старосел, там все още има спасителни екипи, в област Перник - в землището на село Беренде също остават екипи, които наблюдават и доизгасяват огнища, за да попречат на пожарите да се възобновят, каза Стефанов.

Огнеборци остават и в района на село Свирачи, Хасковско, както и в село Петрово, което е близо до Сандански.

Има нововъзникнали пожари в района на Хасково, в района на Кърджали, Ямбол, Пловдив, Ловеч, Велико Търново, Смолян, София-област, Кюстендил и София-град.

"Част от тях са горски, вече са навлезли в горски територии, по-голямата част са в сухи треви...", каза Стефанов.

Пред БНТ в пловдивското село Кръстевич, което от седмици се бори с безводие, твърдят, че са имали шанс да се справят бързо с пожара, който обхвана и Старосел, но чешмите са сухи. Така част от туристическото стопанство е погълнато от огъня.

"Бедствието беше ужасно и най-вече липсата на вода. Няма вода, няма пожарни", разказва Димитър Русинов, който е наемател на хижа "Бунтовна"

За да се върнат към живота си, пострадалите от Старосел и Кръстевич ще разчитат най-вече на съседи и доброволци - хората, с които ги срещна изпитанието на огнената нощ.

От този следобед пожар, бушуващ на територията на Северна Македония край град Пехчево, приближава към границата с България. Областният управител Николай Шушуков и служители на ДГС-Симитли заминаха на оглед към с. Дебочица, най-близкото населено място до бедствието, съобщи БГНЕС.

Гъст дим се издига на запад от Симитли и Благоевград, вятърът запраща дима и към Дупница.

Имаме само 3 хеликоптера за пожари - при нужда ще търсим европейска помощ

Имаме само 3 хеликоптера за пожари - при нужда ще търсим европейска помощ

Реално вчера и днес действа само един хеликоптер

По думите на комисар Тошко Бързилов - най-награждаваният огнеборец у нас, с над 36 години опит, който дълги години е бил ръководител на оперативния център на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" горските пожари не са лесни за гасене.

Най-важното в тези ситуации е правилната оценка на ситуацията и да се спазват мерките за безопасност. Важно е и обучението на хората, които участват в гасенето на такива пожари. Важни са инструктажите и екипировката, обяви Бързилов. По думите му през 2000-та година е имало ден с около 400 сигнала.

"В момента нормативната уредба е работеща, препоръчвам да се вземе оценката, която се прави от Световната банка", каза Бързилов, който също препоръчва да се осигурят хеликоптери, които да влязат в помощ още в началото на гасенето на пожарите.