Деца - Варна 43% от децата във Варна до 1 година са с железен дефицит, стана ясно днес на кръгла маса, посветена на въпросите за здравословния начин на живот и здравословното хранене. При децата от ромски произход във Варна и Долни Чифлик, Варненско, с железен дефицит са 68% от децата до 1 година.

Физиолозите смятат, че всекидневно на човек са необходими около 28 милиграма желязо. Нуждите от този микроелемент не са големи и той се доставя при нормалното хранене. Но ако то е едностранчиво и непълноценно, може да причини желязодефицитна анемия.

Между 8 и 12 процента от учениците във Варна страдат от затлъстяване, като най-сериозен е проблемът във възрастта от 10 до 14 години, сочат последните изследвания. Според тях 80% от затлъстелите деца, остават такива и като възрастни, предаде Днес+.

Шефът на общинската дирекция “Здравеопазване и социални дейности” д-р Здравко Марков предложи да бъде създаден и местен обществен комитет, който да се занимава с проблемите на храненето на деца в детска и юношеска възраст.

Д-р Марков посочи още, че новият общински съвет трябва да гласува завишаване на режийните разходи за здравословното хранене на децата в детските градини и ясли в града.