Представиха 40 от новите 60 еко автобуса, които тръгват по линиите на градския транспорт в София. Официалното представяне бе на площада пред храм-паметника "Св.Александър Невски".

Пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че от днес до 1 август поетапно автобусите ще влязат в движение . "Основно в северните и западните райони на София - в районите Нови Искър, Кремиковци, Връбница и Надежда. До този момент там се движеха автобуси на възраст между 15 и 25 години. Дизелови, без климатизация.", уточни Фандъкова.

Според нея чрез този проект за договор с частен оператор за въвеждане в експлоатация на 60 нови газови автобуса от най-висок екологичен стандарт правим нова стъпка в борбата срещу замърсяването на въздуха. "Договорихме се с изпълнителите всички нови 60 автобуса да бъдат климатизирани.", обясни Фандъкова и уточни, че те ще имат платформи за достъпност, камери за по-голяма безопасност на водачите и монитори за информация на пътниците.

По думите й от утре 20 от тях ще бъдат пуснати основно по линиите в район "Кремиковци". " Хората от Долни Богров, Бухово, Желява и Ботунец, ще могат вече да усетят разликата", каза столичният кмет. По думите й, процедурата е била проведена много отдавна, а първоначално тя е отказала да сключи договор.

В последствие след преговори са постигнали изгодни за общината условия. Тя заяви, че са намалили цената и стойността е равна на тази, която се плаща на общински оператор. По нейно настояване са били сменени дизеловите автобуси с газови във връзка с изпълнението на програмата за чист въздух.