Броят на язовирите в предаварийно състояние у нас нараства - констатирани са проблеми в 68 язовира. Повечето от тях обаче са малки и се използват за напояване или като рибарници.

Това стана ясно от пресконференция в Министерския съвет на министъра на околната среда и водите Искра Михайлова. Тези данни идват от одобрения днес от МС доклад за извършения пролетен и есенен мониторинг през 2013 г. за предотвратяване и ограничаване последиците от въздействието на водите и за създаването на междуведомствена работна група за осигуряване защита на живота и здравето на населението и опазване на околната среда и имуществото.

Проверено е състоянието на 2330 хидро-технически съоръжения през пролетта, а за есента броят скача с още 2586 - в това число обаче влизат и обекти, проверявани по два пъти. Над 1500 са издадените протоколи с предписания по техническото състояние и аварийното планиране.

С много малко изключения са в изправност комплексните и значими язовири и те могат да се експлоатират без ограничение, похвали се Михайлова.
Язовирите, стопанисвани от "Напоителни системи" АД от МЗХ, които са в нормално състояние, са намалели с 6%, като общият процент на правилно функциониращите от тях е 69%. Проблемите са причинени основно от липса на финанси и инвестиции, призна министърът, като направи извода, че на общините им е трудно поради липсата на средства да поддържат техническата изправност на язовирите, за които отговарят.

Установени са диги в неизправно състояние, като те са в участъци извън населени места, не пропусна да успокои Михайлова. По думите й повечето от дадените предписания не се изпълняват от частните собственици на съоръженията.

Ще се осигури допълнително финансиране, персонал и обновяване на наличната техника за целогодишно прочистване на дунавските диги и дигите на вътрешните реки - това решение са взели министрите днес по проблема. Нормативната уредба ще се разгледа от нова междуведомствена група, която ще предложи изменения в нея, включително създаване на единен национален контролен орган за по-ефикасен контрол по техническото състояние на хидро-техническите съоръжения, разкри още министъра.

Всяко министерство ще се включи за по-добра координация, ефективни превантивни мерки и защита на населението, увери Михайлова. Стана ясно, че самият вицепремиер и вътрешен министър Цветлин Йовчев е ангажиран сериозно с въпроса.

Ще имаме общ подход по защита на критичните инфраструктури в България. С тези думи силовият министър Цветлин Йовчев пое щафетата от колегата си Искра Михайлова на днешната пресконференция след редовното заседание на МС.

Вече са разработени процедури за наблюдение, анализ на риска и управление при кризи за няколко най-основни типа кризи, похвали се Йовчев и увери, че те скоро ще бъдат предложени за одобрение на МС.

Активно работим по изграждането на методика за анализ на критичните инфраструктури, допълни вицепремиерът. Стана ясно, че вече има разработен в БАН проект, на чиято основа скоро ще се приеме единна методика за цялата страна - така по обективни критерии ще се извършва оценка и анализ на риска за критичните инфраструктури у нас.

Възнамеряваме да осигурим по-бързо изготвяне на плановете за действие при кризи, обяви Йовчев. В тази връзка се предвиждат и структурни промени в МВР - към Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" ще се създаде дирекция, която ще се занимава само с превенция на критични ситуации, тоест звеното ще подпомогне много контрола и управлението на тези процеси, разясни решението си Йовчев.