Обилните валежи, продължили 45 часа над Габровско, нанесоха сериозни поражения. Осем села в общината са без електричестгво.

Водата е нанесла поражения на пътната инфраструктупа. Компрометирани са мостове и настилки, както и подпорни стени, съобщава БТА.

Активизирали са се и много свлачища. Има дерета, които преливат, наводнени улици и домове, пътни участъци са затрупани и блокирани от земна и дървесна маса.

Нивото на реките, преминаващи през територията на Габрово, рязко се е повишило. Те остават под наблюдение, както и всички хидротехнически съоръжения, свлачищни райони и дерета.

Припомняме, в района на прохода Шипка има пропадане на пътното платно, затова и от АПИ въведоха ограничения в движението на товарни автомобили.

Усложнено е преминаването и към един от крайните квартали на Габрово заради свличане на пътен участък. 

В язовир "Христо Смирненски" е наличен около 7 милиона кубически метра свободен обем. Аварийни екипи разчистват наносите, по отстраняване на щетите работят и служителите на "Пожарна безопасност и защита на населението", които са получили над 40 сигнала за вреди, нанесени от валежите.