Експерти от РИОСВ-Бургас проверяват за бедстващи щъркели. Екоинспекторите са получили сигнали от граждани за бедстващи щъркели в околностите на градовете Карнобат и Айтос, съобщиха от РИОСВ-Бургас.

Сигнали има и от селата Атия, Росен, Дъскотна, Вресово, Голямо Буково. Жители на бургаските квартали "Ветрен" и "Долно Езерово", както и на село Росеново, община Средец, също са информирали за бедстващи щъркели.

За щъркел в беда сигнализирайте на зелен телефон

За щъркел в беда сигнализирайте на зелен телефон

От МОСВ напомнят, че беда за птицата е тя да е с обледенени и замръзнали крила

При намиране на бедстващи птици в безпомощно състояние в населените места или около тях, гражданите трябва да потърсят помощ на "зеления" телефон.

Всяка една Регионална инспекция по околна среда и води има подобен телефонен номер. Хората могат да сигнализират в горските стопанства в съответната община или кметство.

Изпратиха зам.-министър да гледа спасените щъркели

Изпратиха зам.-министър да гледа спасените щъркели

Зам.-министър преценява дали замръзналите щъркелите могат да се върнат в природата

Когато забележите щъркели, които стоят неподвижни с полуразперено оперение и изглеждат безпомощни, това е за да пестят енергия и да съхраняват топлината си, която са събрали тъй като са успели да се нахранят, обсъждат инспекторите.

МОСВ дари бездимна печка на спасителя на щъркелите от село Зарица

МОСВ дари бездимна печка на спасителя на щъркелите от село Зарица

Не е необходимо прибиране на птиците, освен ако те не са в безпомощно състояние

От помощ се нуждаят паднали на земята птици от вида Бял щъркел, които допускат хората до себе си и птици с обледенени и замръзнали крила. Застудяването и снежната покривка през последните дни не застрашават живота на щъркелите. Водоемите не са замръзнали, има мишки полевки, с които щъркелите се хранят. На места и жабите са излезли, така че птиците могат да намерят храна. Когато са нахранени, студът не е проблем за тях, обясняват от екоинспекцията.