Автомобилите, които попадат в първа екологична група и са най-замърсяващи, няма да могат да влизат в центъра на София от 1 декември 2023 г. Това заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев в профила си във фейсбук.

Той поясни, че не става въпрос за стари автомобили, а за такива с най-ниската екологична категория, които замърсяват много. По думите му стар автомобил не влиза автоматично в забраната, ако е поддържан и при прегледа не му е определена еко категория 1 от общо 5.

Движението на неекологични превозни средства ще бъде ограничено. Те няма да могат да влизат в т.нар. "Малък ринг", който обхваща зоната между булевардите "Васил Левски", "Патриарх Евтимий", "Ген. Скобелев", "Сливница" и ул. "Опълченска". Мярката ще важи само през зимата и няма да засяга живеещите в този участък.

Очаква се от 1 декември 2025-а година в сила да влезе и забраната за влизане на автомобилите от първа екологична група и в т.нар. "Голям ринг", който обхваща зоната между булевардите "Сливница", "Данаил Николаев", "Ситняково", "П.Яворов", ул. "Атанас Дуков", бул. "Х. Ибсен", бул. "П. Ю. Тодоров", бул. "И. Е. Гешов" и бул. "Константин Величков".