Безработен циганин от село Златна нива намери изгубено портмоне с пари и го върна, съобщи бТВ.

Здравко Атанасов е безработен и няколко години. Последно е работил в чужбина. В навечерието на Коледа той бил в Каспичан, за да се подпише в Бюрото по труда. Тогава намерил загубените пари, но не посегнал да открадне и стотинка.

„Вътре се виждаха едно 20 лв. и 10 лв. цели и казах на жената и нашата снаха" „Няма да отваряте портмонето, няма да пипате!", ходих до полицията и го предадох. Те полицаите много се зарадваха, много, аз не знам полицейска врата да съм отворил досега и аз се зарадвах, като ме посрещнаха, много бяха мили към мен. Началникът даже дойде при мен и ми казаха всички, дето бяха дежурни - още има такива хора в България и ние се радваме", разказва Здравко Атанасов.

Портмонето било дамско, в него имало 87 лв. Собственичката бързо била намерена и парите й били върнати. Благодарната жена дала 10 лева на Здравно за награда, но той отказал да вземе и тях.
„Не й взех парите и се прибрахме в къщи, живи и здрави, и те да са живи и здрави, най-много се радвам, че аз намерих едно спасение, едно спасение намерих", допълва той.

Здравко не посегнал към парите заради страха си от Бога.
„Бог не иска да вземем чужди пари, да усвоим чужди пари", заявява той, но признава, че имал нужда от пари, за да плати сметка от 5 лв.

Атанасов живее в къща с четирите си деца и малките си внуци. Теглил е кредит, за да може семейството му да посрещне празниците. Въпреки това е щастлив, че е дал добър пример на децата си.