Бившият военен пилот Николай Калев заяви, че не може да се каже категорично какво е станало във въздуха преди трагедията във водите край Шабла. Той зададе няколко въпроса към разследването пред Нова телевизия.

Той предупреди, че материята е деликатна, в нея има и военни тайни, а и трябва да се взема под внимание морално-психологическия ефект и психологическия удар върху семейството на загиналия пилот Терзиев и колегите му. Калев призова за търпение комисията, която разследва инцидента, да излезе с резултати, но и призна, че има известно информационно затъмнение.

Всички версии за падналия МиГ-29 остават отворени

Всички версии за падналия МиГ-29 остават отворени

Военният министър не губи надежда, че черната кутия ще бъде намерена

"Фактите, които излизат, дават противоречиви посоки за случилото се. Една от хипотезите беше, че се е взривила ракетата на крилото, но след време стана ясно, че не е така", посочи Калев. Негова версия е, че вероятно парашутният купол се е разкъсал. Но след това ръководителят на стрелбата е трябвало да спре по-нататъшното изпълнение на задачата. Трябва да има някаква минимална височина, на която летецът да може да слезе.

За другата хипотеза - че вероятно самолетът се е взривил още във въздуха, а не при докосване на морето, трябва да се търсят други сценарии, но по думите на Калев това не може да стане без съприкосновение с ракета. Версията обаче бе отхвърлена от началник щаба адмирал Емил Ефтимов.

Откриха мястото на инцидента с изтребителя МиГ-29, но не и черната кутия

Откриха мястото на инцидента с изтребителя МиГ-29, но не и черната кутия

Не е нужно да търсим техника от други държави, смята шефът на ВМС

Възможно е летецът да е нарушил мерките за безопасност, докато се е опитвал да спаси себе си и машината.

Николай Калев зададе въпрос и за това как е било осигурено аварийното спасяване на летците по време на самото учение, за което все още няма данни.

Припомняме, на 9 юни 2021 г. при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили, е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч. Пилотът е загинал, а и издирването на черната кутия на самолета продължава и до момента с прекъсвания заради неблагоприятното време.